ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Колко ни облъчват антените на мобилните оператори ще следи общината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:25 / 07.04.2009Коментари (0)15023
© Plovdiv24.bg
"Срещу моята великолепна къща сложиха две антени. Не бях ги забелязала, докато не усетих, че ми е зле. Търсех причината и тогава ги видях. Отворих интернет, за да разбера какви са тези антени. На никого не е е ясно каква им е силата. Оказа се, че много други хора също не се чувстват добре от близостта им", разказа издателката Божана Апостолова на пресконференция днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Купих си нов мезонет. След три месеца на покрива на съседно жилище монтираха базови станции на мобилен оператор. От мощните енергийни полета започна да ми се подува гушата. При една командировка във Виена се наложи да ме оперират от апандисит. При поставянето на упойката лекарският екип установил, че ми е изместена трахеята, защото съм бил подложен на облъчване", е историята на софийския бизнесмен Николай Колев, също потърпевш от антените.

Гражданите трябва да бъдат информирани за нивата на електромагнитните полета, излъчвани от базовите станции на мобилните оператори. Щом държавата, поради силното лоби на операторите, не иска да им осигури необходимата защита, общините трябва да вземат нещата в свои ръце. Върху проблема днес акцентираха вниманието председателят на Общинския съвет Илко Илиев, специално дошлите от София тамошен общински съветник и доцент по физика Вили Лилков, специалисти и потърпевши.

Според сега действащата много стара наредба изцяло монополизирала тази дейност лаборатория извършва замерване при пуска на съоръженията, които след това остават без контрол. И Илиев, и Лилков смятат, че е задължително въвеждането на публичен регистър на базовите станции. "Общината трябва да влезе във функциите си и да спре драстичното нарушаване на закона за етажната собственост", е мнението на Илиев. Според него Пловдив спешно трябва да се включи в контрола и да закупи устройства, които не струват повече от 2-3 хиляди евро, за да следи лъченията.

Още през септември миналата година са излезли препоръки на Евросъюза за този тип съоръжения, основавайки се на своето законодателство за здравето на хората. В Залцбург например допустимите нива на облъчване са 10 000 пъти по-ниски от предвидените у нас. Българските норми също са по-ниски в сравнение с някои по-слабо развити страни, но не се осъществява контрол побира ли се в тях реалното облъчване от базовите станции.

Съставянето на публичен регистър в Пловдив е предприел преди година тогавашният председател на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев. Бившият заместник-кмет по реда и сигурността Димитър Цветков е изискал от трите мобилни оператора протоколи за местонахождението на базовите им станции, но у него останало съмнението, че те са непълни. Оказало се, че най-големият оператор има 62 базови станции и 89 радиорелейни антени. При замерването на една от станциите на друг оператор се оказало, че облъчването е 316,3 микроволта на кв. см при разрешени 10 микроволта. Последвала заповед на Славчо Атанасов до районните кметове да не издават разрешения. Жалба на мощен мобилен оператор срещу забрана на РДНСК за монтиране на съоръжение върху строеж била отхвърлена от Административния съд като несъстоятелна.

Според Димитър Цветков, който сега е заместник-кмет в район "Централен", общината, а не мобилният оператор трябва да диктува правилата. "Дори собствениците на една сграда да са съгласни да дадат покрива си под наем за подобно съоръжение, въздухът, по който става облъчването, е на общината и тя трябва да гарантира санитарно-хигиенните норми", смята Цветков, който наред с останалите споделя мнението, че е нужна не само нова наредба, но и нов закон.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: