Комисията “Етем”: Наводнението не е застрахователно събитие

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:11 / 19.12.2006
817
Община Калояново е оспорила по официален ред отказа на Държавната комисия по бедствия, аварии и катастрофи да отпусне средства за частни домове, напълно разрушени или пострадали къщи при наводнението през септември. Досега за наводнените домакинства не е преведен нито лев, с изключение на спешната помощ от до 1000 лв. Държавата е отпуснала 75% от исканите от общината 740 000 лв за ремонт на инфраструктурата, но е отказала общо 2 млн лв за потърпевшите от стихията частни къщи с мотив “липса на застрахователно събитие”, посочи кметът на Калояново Александър Абрашев. Той подчерта, че общината се е съобразила с недостига на бюджетни средства и затова е поискала с проекти държавна помощ само за ¼ от щетите, които са оценени на 8 млн. лв. За 55 семейства, чиито домове са разрушени напълно, администрацията е поискала по 20 000 лв. Там, където са допустими само укрепителни работи, настояването е било за по 5 000 или по 1 700 лв, според необходимите за ремонта основни строителни материали.

Според кмета Абрашев, все още има вариант за частично изплащане на помощи, ако се приеме жалбата на община Калояново и бъде назначена преоценка на необходимите средства.

40 семейства от общината, повечето от които – жители на Дълго поле, ще посрещнат втора поред Коледа във фургони, каза още Абрашев. Информацията е на Дарик радио.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).