ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Костадин Кисьов: Иманярите стреляха по нас, докато правехме разкопки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:57 / 23.03.2005Коментари (3)3124
©
Информацията, че уникалните тракийски находки са били крити, която тези дни се появи в някои медии, не е вярна. Бойното снаряжение, което открихме край Калояново, наистина не е показвано на национално ниво и не е било в самостоятелна експозиция. То обаче участва в обща изложба на тракийски предмети през 2003 г. в Пловдив. Това съобщава директорът на Аархеологическия музей ст.н.с. д-р Костадин Кисьов в интервю за в-к "Стандарт". Той допълва, че днес под усилена жандармерийска охрана за София заминават около 100 експоната. Сред тях, "освен находката от Ненчовата могила, са и няколко златни нагръдника, огърлици от Арабаджийската могила, бронзови съдове, сребърни сервизи и части от колекции златни накити от 1-2 в. пр. Хр., открити в гробниците на Филипопол."
Става дума за части от бойно снаряжение на тракийски воин, живял през V век пр. Хр., обясни д-р Кисьов. Находката няма аналог в нито един от големите европейски музеи. Това още повече засилва интереса на иманярите към нея. Търсачите на ценни антики още не могат да се примирят, че им я измъкнахме изпод носа, спомня си преживения екшън Кисьов. Съкровището било извадено от т. нар. Ненчова могила край село Калояново. Разкопките започнали по спешност през 2001 г. Получихме сигнал, че в землището се копае, и веднага известихме РДВР. Заедно с полицаите отидохме на мястото, където заварихме два джипа с около десетина души и багер. След като ги разгонихме, започнахме разкопките, разказва Кисьов. Вместо за месец, разкопахме могилата за няколко дни, защото въпреки охраната, иманярите продължаваха да се въртят и дебнат наоколо, обясни музейният шеф. Наглостта им стигнала дотам, че през нощта се качвали по околните могили и стреляли с автомати, за да изплашат археолозите и да ги принудят да си тръгнат. Предметите били извадени отново в присъствието на полицията. Престъпниците видели и това, но не посмели да се приближат. След това в продължение на месеци посещавали редовно музея с надеждата да видят експонатите в изложбената зала. Те обаче бяха около година на реставрация, а след това ги съхранявахме в трезора на музея по простата причина, че нямаме достатъчно голяма зала, за да ги държим в постоянна експозиция, обясни Кисьов. Сред предметите от Ненчовата могила има четири униката. Най-значимият от тях без съмнение е най-големият открит досега тракийски нагръдник от 24-каратово злато. Той тежи 250 г. На него са изобразени свещените животни на одрисите - лъв и елен, заедно с древногръцкото божество Горгона. Вторият уникат е броня със златна апликация, също изобразяваща Горгона. Колекцията съдържа и сребърен киликс - плосък съд, на който е инкрустирано златно изображение на Белерофон, древногръцки митичен герой. Четвъртият уникат е златен пръстен с планински кристал с изваяно изображение на боец. Предметите са били притежание на знатен тракийски воин от династията Скитодокос, който вероятно е загинал в бой на 22-годишна възраст. Колекцията е малка като брой предмети, но те наистина са сензационни като историческа стойност, твърдят експертите. Става въпрос за златни атрибути от V век пр. Хр. Те са около два века по-стари от съкровищата, открити миналото лято в могилите край Казанлък. В Националния исторически музей ще бъдат изложени и други съкровища на одриските владетели, които се съхраняват в Пловдив. Те са общо 150 и са открити по време на разкопки в могилите край Дуванлий, Сърнегор, Васил Левски и Опълченец.
На територията на Пловдивска област всяка година имаме по 30-40 регистрирани случая на иманярски набези, споделя д-р Кисьов. Сигурно още толкова са тези, които не са заловени. Не можем да се преборим с тях, защото имаме нужда от финансиране на археологическите разкопки, а такова от страна на Министерството на културата няма. Много се надявам да получим подкрепа поне за разкопките на Одриското царство край карловското село Васил Левски. Там има находки от V в. пр. н. е. и вчера започнахме работа по тяхното разкриване.
Сега имаме покана и от Япония нашият музей да гостува в Токио с уникати от времето на траките. Имаме готовност това да стане по време на ЕКСПО 2005, съобщава още Костадин Кисьов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.03.2005 г.
0
 
 
.... leleeeee, abe tia s kirkite niama li koi da gi prati da kopat v moita gradina, prolet e stana vreme za kopane, hem shte e izkopat , hem moje i niakoia stara birena kapachka da nameriat, ade grabvaite kirkite i vi chakam pichove, tuk niama koi da vi strelia s avtomati dori shte vi cherpia s bira i tlasto meze
.... ade chakam vi
Aнонимен
на 23.03.2005 г.
0
 
 
дори и багер нямаше,както тварди Кисьов а камо ли за гърмежи от автоматично оръжие , е хайде шум ,бум и напред медии ,архиолозите винаги търсят пари и сензации и винаги са виновни иманярите, до могилите има голям язовир , където пазачите хвърляха разни пиратки за шашкане на бракониерите
Aнонимен
на 23.03.2005 г.
0
 
 
Иманярите стреляли с автомати по археолозите, които били охранявани с полиция?!?!
А тази полиция що за смешна опълченска дружинка е била, та е дремела безучастна.
А бе пак абсурди и свинщини, писна ми!
Ако някой стреля с автоматично оръжие (забранено за притежание от частни лица по българските закони) в близост до полицейски охраняван обект, не е ли малко редно тези полицаи да го арестуват аджеба за да изяснят ситуацията?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: