ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Костадин Палазов: Ще пазя като зениците на очите си всички зелени територии в Пловдив
Автор: Йоланда Пелова 16:56 / 12.10.2023Коментари (0)1801
©
Радиоверига "Фокус“, Агенция "Фокус“, Медия груп 24“ започнахме поредица от аудио и видео интервюта с водещите кандидати за кметове на големите български градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Добрич. Днес в студиото на "Фокус“ е кандидатът за кмет на град Пловдив, подкрепен от "БСП за България" архитект Костадин Палазов. Здравейте, г-н Палазов.

"Лидерите говорят - стратегии на фокус" е  безплатен формат за всички кандидати за кметове, където си говорим за стратегии. Шест са основните стратегии, които ще обсъдим днес с архитект Палазов, а именно на първо място - "Градоустройство и инфраструктура"; "Чист, зелен и умен град", "Град - приятел на децата", "Пътна безопасност", "Здравеопазване" и "Прозрачно управление".

Архитект Палазов, предлагам ви да започнем с първата стратегия, която вие ще приложите, ако утре седнете в кметския стол, тя е свързана с градоустройството и инфраструктурата. Какви проблеми виждате и какви стратегии ще приложите?


Пловдив и гражданите на Пловдив се измъчиха от постоянните ремонти, които се правят на уличната мрежа. В момента Пловдив е разоран, разкопан, навсякъде е блокирано движението и се получават невероятни тапи, особено в часовете пик. Разкопани са стратегически важни места, като "Кукленско шосе", "Коматевско шосе", "Царевец-Модър", "Карловско шосе", булевард "Дунав“.

Правят се мащабни инфраструктурни проекти, свързани с водния цикъл, който трябва да се осъществи, но за съжаление това, което ние виждаме, е една липса на организация, цялостна визия как да се подходи като график на изпълнение, така че гражданите да не страдат.

Ако бъда избран от пловдивчани за кмет, първото нещо, което бих направил, е да проверя начина на сключване на договори и графиците, които са за изпълнение на отделните проекти.

Пловдив се пренаселва, защото към него като голям град с множество възможности за работа, почивка, има много културни сгради в града, с много богата история, се насочват много хора, които са загубили при препитание от околните територии, като Смолян, Хасково, Ямбол, и става едно огромно пренаселване.

В същото време уличната мрежа на града не е предвидена за такова мащабно струпване. Имаме изготвени общи устройствени планове и транспортна комуникационни планове, които предвиждат разширяване на важни артерии, особено тези, които са свързани с изнасянето на движението извън града, тъй като и прилежащите територии почват да се превръщат в градове-спални за хората от Пловдив и в часовете пик се получава едно огромно задръстване.

Какво наблюдаваме обаче през последните години на управление на ГЕРБ в Пловдив - имаме такова управление от 12 години – не се прави разширение на булевардите, като "Коматевско шосе", като "Пещерско шосе", "Гладстон“, а се прави преасфалтиране на готови трасета. Новото трасе е свързано първо с проектиране на работни проекти и с отчуждителни процедури, които трябва да обхванат прилежащите терени. Така че първото, което бих се захванал, е да може да се отпуши този трафик в Пловдив. Друга невралгична точка това е Централна гара, където в момента се прави един мащабен проект за свързване на Район "Южен“ с центъра.

Т.нар. "Пробив“.

Т.нар. "Пробив“, който ние, като архитекти, които сме заинтересовани града да стане по-добър като място за живеене и като комуникация, изразихме нашата скептичност относно този проект. Той не е добър, но в крайна сметка е започнат и трябва да се завърши. За съжаление, общината в случая не се явява движеща сила за графика на изпълнение, защото цялата тази инициатива е иззета от НКЖИ, което се мъчи да усвои пари по европейски програми за електрификация на железопътното трасе.

В тая връзка е подготвено и в плановете на НКЖИ, включително имам информация, че в сключвания договор е предвидено само разрушаване на една от основните артерии на Пловдив, това е Бетонният мост, който свързва един огромен квартал, какъвто е "Южен“, с централна градска част, за да може да мине контактната мрежа на електрифицираните влакове.

За съжаление в договора, доколкото имам информация, не е предвидено перо за доизграждане на този Бетовен мост, тъй като след множество протести и декларации на гражданите, особено на "Южен“, се стигна до преоценка, че Бетонният мост ще се възстанови. Но кога ще се възстанови – това не е ясно, защото плановете на НКЖИ са едни, а пък на общината и на гражданите – съвсем други.

Как вие ще подходите, ако това зависи от вас?

Ако това зависи от мен, на първо място щях да инициирам среща с министъра на транспорта, защото той е единственият, който е принципал и може да окаже влияние в този мащабен проект, който е финансиран по европейски програми. Той трябва да се да се довърши, за да може да се направи един строен график, да не се затваря и да не се разрушава най-вече Бетонния мост преди да се отпуши движението под Централна гара или в другия участък, който е "Модър-Царевец".

В момента има забавяне на трасето, което е в зоната след линиите, в зоната на квартал "Западен“ по неизвестни на мен причини. Там работи една фирма, която доколкото съм чул е спечелила три обществени поръчки. Изглежда или фирмата не се е направила добре преценката за възможностите, или не разполага с необходимия капацитет от хора и техника, така че да завърши поне този участък, а се концентрирала върху други места, които разбира се и те трябва да бъдат завършени. Но въпросът е да се дадат приоритети, така че да се отпуши поне някак си движението. Това е, с което първо бих се захванал – с организацията за максимално бързо приключване на "Модър-Царевец" и на Централна гара. Това е жизнено важно както за Район "Южен“, така и за останалата част от града.

Отделно има и други неврологични моменти, които могат да търпят известно отлагане, но на тях също трябва да се възложи проектиране, и така, това, което говорих досега за срокове и графици за належащи, те не са свързани с възлагането на проектиране работни проекти за разширението на "Голямоконарско шосе", за разширението на "Пещерско шосе", на "Гладстон“ и т.н. Има много такива невралгични места, които са предвидени да бъдат разширени по общия устройствен план и транспортна комуникационната система, но няма работно проектиране, няма отчуждителни процедури.

В бъдещия бюджет трябва се заделят поне някакви средства да започнат тези учредителни процедури, защото те губят своята давност и трябва да се започне отначало.

Архитект Палазов, развитието, градоустройството и инфраструктурата на един град е изключително важна тема. Споменахте в началото – целият град е разкопан. Неминуемо град Пловдив се развива през годините, развивал се е, но какъв град Пловдив искате да видите специално вие? Вие сте архитект, човек, който е свикнал да проектира нещата. Нали така? Какъв Пловдив искате да видите вие?

Искам да видя един по-голям Пловдив, казано най-общо, защото в момента територията на град Пловдив е орязана. За съжаление, от 80-те години има едно териториално деление, което накъса Пловдивска община на няколко парчета, затвори града в едни тесни граници, и се образуваха едни нови общини, като Марица, Родопи, които в последствие започнаха да се делят на още малки парчета. По този начин Пловдив беше откъснат от своята териториална база, в която той може да се развива.

Смешното в момента е, че Околовръстното шосе, което всички пловдивчани си мислят, че това Околовръстно шосе е околовръстното шосе на Пловдив, само че това Околовръстно шосе минава през територията на друга община и на друга селищна територия, като Браниполе. Така че пловдивският кмет, дори да е магьосник, той не може да влияе върху разширението на Околовръстното шосе, което е страшно належащо за комуникацията. Това може да направи единствено АПИ и Министерството на транспорта. Ние само можем да изискаме от тях.

Да настоявате това нещо да се случи.

Да настояваме, да. Това нещо бих го направил. Другото, което е много важно, е, че от Пловдив бяха откъснати рекреационни територии като хижа "Здравец“ и бяха дадени на друга община. С една дума Пловдив загуби своята територия за отдих, загуби териториите със земеделски земи, загуби много територии, които сега са в ръцете на кметовете на общините Марица и Родопи.

Моята мечта е да се намери вариант за обединение на тези територии, за да може Пловдивска община каквато е била преди, да може да функционира като едно пълнокръвно цяло. В момента какво се получава като парадокс? В общините Марица и Родопи се извършва мащабно промишлено строителство. В същото време работниците гледат да си намерят жилища в Пловдив. Пловдив се презастроява с жилища, а в същото време данъци и всичко от промишлените производства остават в съседните общини.

С една дума вместо съседните територии като Марково, Белащица, селища от Община Родопи и Марица да бъдат градове и селища-спални за промишления град Пловдив, се получава обратното – те са индустриалните зони, а Пловдив се превръща в град-спалня, където всички, които живеят на територията на Пловдив, с една дума това са хората от другите общини, ползват транспорт, ползват комунални услуги, ползват културните услуги, които предлага градът, и капацитета на Пловдив вече недостига, той почва да се пръска по шевовете.

От една страна позитивно, а от друга негативно.

Да, да. Включително в момента пистата на Летище "Пловдив“ е разположена на територията на три общини. Дори самото удължаване на пистата е проблем, защото трябва съгласуване между три общини. Ето това са проблемите на Пловдив и те са чисто административни, които не са в ръцете на кмета, но той може да инициира среща, дебат и да настоява пред общински, народни представители, които да подемат тази инициатива за намиране на начин на управление на тази голяма територия, която да работи пълноценно и с целия си възможен капацитет.

Споменавайки това, че Пловдив е пренаселен и че той се превръща в едно спално помещение на работници, архитект Палазов - транспорт е изключително важен, градския транспорт в град Пловдив. Каква стратегия ще приложите и виждате ли проблеми и решения в сектор "Транспорт“?

Да, освен транспортно-комуникационните проблеми, които ги обсъдихме вече,  главният проблем е, че Пловдив има частни превозвачи, които работят на територията на Пловдив. Моето мнение и мнението на колегите от БСП е, че транспортът трябва да бъде първо общински, за да бъде под едно командване, да може да се провеждат програми и да се кандидатства за финансиране и за подобряване на материалната база, транспортните средства и т.н.

Другото - тъй като в Пловдив имаше чудесна мрежа от електротранспорта, тролейбусна мрежа, която за съжаление беше тези години ликвидирана, дори бяха нарязани и жиците от линиите. Вярно, тя вече е изживяла своето време може би, така мисля, въпреки че и в София, и в Пазарджик, и на много други места тролейбусният транспорт, който е екологичен, чист е и редовен, и продължава да се експлоатират чудесно, за съжаление в Пловдив го нарязаха. Не казвам "нарязахме го“, а го нарязаха предишните управляващи.

Сега е време да минем към по-модерните транспортни средства: електроавтомобили, и съответно ви казвам, че транспортът в Пловдив трябва да бъде приоритетно общински, за да може да се организира цялостно, да се ръководи като едно цяло и да можем да възстановим тези линии, които не са рентабилни за частните превозвачи.

Включително и в Пловдив работното време на автобусните линии приключва около 09.00-10.00 часа, а животът в града продължава до 01.00-02.00, и би трябвало да има и нощен транспорт, който да бъде обществен. 

Другото, което бихме направили, е хората в неравностойно положение, по възрастните хора, да получават карти със занижени цени, за да може да се създаде стимул за ползване на градския транспорт, за да може да се слезе от колите и да се спре с това тези тапи по пловдивските улици.

Приоритет за вас градският транспорт да бъде общинския е много хубав, но как ще действате срещу тези частни гиганти?

Аз не искам да действам срещу тях, аз искам да бъда алтернатива, която да се докаже във времето, че е по-добре управлявана, и да може да се въведат модерни технологии за електронизация, електрификация на линиите и електронизация на транспорта. С дигиталните табла, които бяха въведени уж, но те просто са едни паметници, които не дават пълната информация, за която бяха поставени. Изхарчиха се милиони, но услугата е просто те показват, че там има някаква спирка.

Като казвате спирка, ще направите ли нещо във връзка с повече места за паркиране, безопасни места, удобни за пловдивчани?

Първото, за което трябва да се помисли, са буферни паркинги на входните магистрали, но тъй като ги няма входните магистрали все още както трябва, трябва да се мисли в бъдеще да се изграждат многоетажни паркинги, ползването им на които да бъде на такива цени, че да бъдат предпочитани от пловдивчани, вместо да ползват градски транспорт или пък да влизат в задръстванията в Пловдив. Това трябва да стане по един естествен начин.

Предвидени са паркинги в общия устройствен план, които трябва да се реализират. Все още тези територии не се продадени, да се надяваме, че ще можем да ги реализираме. Относно паркирането има идеи, и аз съм привърженик на тези идеи, да се да се използват централната градска част малкото останали празни пространства, които не са зеленина, това са училищните дворове. Има доста големи училищни дворове в Пловдив, където под тези дворове може да се разположат едни огромни платени паркинги, а общината да ги стопанисва. Разбира се, това трябва да е обвързано с грижа за екологията, за децата, така че едното да не пречи на другото. При едно разумно управление това може да си постигне.

Канализация и водоснабдяване – къде има проблеми в град Пловдив и ще насочите вниманието си в тази сфера?

Канализацията – в момента се прави южния обходен колектор. Казах ви, че там забавянията са много сериозни. Да не говорим, че още не са реализирани възлови точки, през където трябва да мине главният обходен колектор. Това, когато започне, и ако няма стройна организация за отпушване на движението в един ремонтиран участък, и след това да се затваря друг участък за ремонт, ще настане голям хаос. Но в момента се изпълнява тази програма за обходния колектор, която аз ще продължа.

Архитект Палазов, споменахме някои неща, които са част и от стратегията за чистия, зелен и умен град. Каква стратегия ще приложите за повече зелени площи, повече паркове и място за отдих?

Да, това с повечето паркове е голяма мечта, но за съжаление те искат територия. Това, което обаче се реализира в последните години, не доведе до увеличаване на зелената, а точно обратно. Имаше огромните терени в "Тракия", които можеха да се прилепят от парк "Лаута“ и да се направят зелени клинове, които да увеличат зелената система около Гребната база. Въпреки това там се раздадоха терени около Гребната въпреки това там се раздадоха терени парцели за мащабно жилищно строителство, което в момента се извършва.

На територията на Гребната база се продадоха едни терени, които бяха отредени за зеленина, но очакваме те да бъдат застроени. На последната сесия на Общинския съвет един от терените беше предложен да бъде откупен обратно, но това пак ще стане с публични средства на гражданите.

Това, което мога аз да обещая, е, че ще пазя като зениците на очите си всички зелени територии, които са в момента. Необходимо е те да бъдат облагородявани, да бъде реализирана поливна система, защото в момента всичко е изсъхнало, не се полива, не се мият улиците. Чистотата е свързана и със зеленината, и това нещо ще бъде приоритет.

Аз съм свидетел, тъй като съм живял доста дълго, когато с един обикновен маркуч се поливаше и се чистиха улиците, и беше по-чисто и по-свежо. Сега при тези модерни технологии, които разполагаме, това не се прави. Това, което ще инициирам, е закупуването на нова, модерна техника за почистване на улиците и за поливни системи, ако трябва и нови сондирания да се направят за тази цел, има възможности. Зелената система трябва да е пазим като очите си.

Не са предвидени терени в момента в кварталите, чрез които се разширява Пловдив, например "Беломорски“ "Остромила“, там в момента се подготвя един голям бум, където ще избухне една голяма бомба със закъснител, която ще избухне, защото строителството и там е много мащабно, ние си затваряме очите, че това са земеделски земи и там няма проблеми, но трафикът, аз съм лично свидетел, се увеличава, и а пък магистралата улици, които трябва да обслужват тази територия, нямат все още планове, работни планове за изпълнение, не са включени в капиталовата програма на града.

А това е важно и от стратегическо значение.

Това е от стратегическо значение, и това ще е една от задачите ако евентуално бъда избран от пловдивчани.

Архитект Палазов, умният град Пловдив как го виждате вие?



Умният град град Пловдив го виждам първо с едно увеличаване на електронните услуги в Община Пловдив. В момента има нещо подобие на електронни услуги. Много често там, където искаме да черпим информация, не е поддържано или е стара, или пък не работи копчето. Така че това ще бъде една от приоритетите – максимално да се предоставят всякакви услуги по електронен път без гражданите да се разкарват, за да подават заявления на гише. Естествено, за получаването на необходимия документ, справка или каквото е необходимо, ще трябва да се отиде лично, но това ще намали много претоварването на деловодството. Това ще бъде една от задачите също на новия екип, който ще влезе в Община Пловдив.

Преминаваме към следващата стратегия: Град-приятел на децата. Архитект Палазов, каква стратегия ще приложите?

Ами първата стратегия е, че в нашата програма е залегнало всяко дете да има достъп до детска градина и детски ясли. В момента в Пловдив се пренаселва, говорихме преди малко, с нови граждани, нови млади семейства, които се надяваме те да ни дадат повече деца, които да ни радват, и ние трябва да им осигурим необходимите условия. Това, което сме предвидили, е строителство на нови детски градини, поне две в мандата, защото има квартали, където има недостиг.

Отделно ще прекратим порочната практика дворовете на детските градини и ясли да бъдат бетонирани, съвсем наскоро бях свидетел на такова действие на местното управа – изцяло бетониран парцел, за да бъде по-чистичко. Само че първо, от гледна точка на Закона за устройство на територията, общината изисква винаги, тъй като аз съм архитект и с това се занимавам, 30% от територията да бъде с озеленена и отделно да има поне 10% от тази територия едроразмерна растителност. Представете си една детска градина с един плочник или бетонова площадка, щото много лесно също се излива бетона.

Изключително опасна.

Това е изключително опасно, и най-вече че там няма сянка. Те не могат да видят там дръвче, нищо не мога да видят. Така че това е едно от нещата, които ще следим. Отделно, имаме "лукса" в Пловдив преди години детски градини да бъдат превръщани в административния сгради за обслужване на кметство. Такава е ситуацията с кметството в Район "Западен“, където се помещава администрацията в една бивша детска градина, която е съвременно и модерно строена.

Моята идея е тази детска градина да се освободи от администрацията, да се намери друго помещение, друго място, ако трябва и друг терен за администрация, защото не може една детска градина, която е проектирана и строена да обслужва децата в квартала, в паркова среда, да играе ролята на администрация и да търсим място за децата на други места. Включително лош пример за една детска градина, която наскоро се построи в централна градска част, където се отхапа от двора на едно от училищата. Но този двор е в непосредствена близост до натоварена артерия, смятайте това е замърсен въздух, ние там слагаме децата да играят и да растат. Това е част от нещата, които ми правят впечатление, срещу които ще се боря, и ще търсим по-зелена, по-добра градска среда за децата.

Преминаваме към следващата стратегия, а именно "Пътна безопасност", тя е свързана много и с транспорта, за който говорихме, но е много важна пътната безопасност. Агенция "Фокус“ с Радио "Фокус“ и "Медия груп 24“ имаме наша стратегия да говорим за пътната безопасност, защото разговорът е ключов в това отношение. Архитект Палазов, каква стратегия ще приложите вие: повече видеонаблюдение, повече камери или повече от какво?

Повече контрол.

Как?



На първо място би следвало да се увеличи щата на "Общинска полиция“, която да има възможност да следи както трафика, така и автомобилите, които замърсяват въздуха. Защото сме свидетели на много автомобили, които имат стикер за преминал технически преглед и в същото време на светофара избълват страшния облаци дим. Това нещо трябва да се следи от "Общинска полиция“ и такива автомобили веднага да бъдат спирани.

А има ли капацитетът "Общинска полиция“?

Точно затова казвам, че е необходимо преразглеждане на капацитета на "Общинска полиция“ и да бъде натоварена с по-стриктно, може би трябва да се увеличи щатът на "Общинска полиция“, може би за сметка на МВР, това е въпрос, където не мога да вляза в детайли. Но това трябва да се направи по този начин, няма кой друг да следи за нещата.

Изграждането на зебри с маркировка, която да е светеща през нощта, заедно с маркировката по улиците, която в момента вече е я няма буквално, това същото е част от пътната безопасност. Когато един водач се движи по маркирана улица с ленти за преминаване в ляво, в дясно - се получава едно удоволствие от шофирането и повишено внимание, докато когато няма никакви маркировки, тогава това води до някакво такова безхаберие, може би и водачите тогава стават по-недисциплинирани.

Отделно, т.нар. "нощни гонки“ - всички сме свидетели къде са провеждат, само полицията не знае. Не знам защо с това се получава, това е въпрос на контрол. Всички знаем къде се провеждат нощните гонки, които тормозят гражданите на Пловдив, и те трябва да се санкционират. Така че единственото, което бих направил е завишаване контрола и взискателността към "Общинска полиция“ за преодоляване на тези негативни явления в града.

Архитект Палазов, връщам ви в самото начало, за да преминем и към следващата стратегия, която е свързана с прозрачно управление в град Пловдив. В самото начало вие казахте, че ще разгледате всички обществени поръчки детайлно. Това е част от прозрачното управление. Но каква стратегия ще приложите вие?

Ами преди малко ви казах и за електронизацията на управлението. Това е част от прозрачността. Друго нещо, което трябва да се направи, е да се излъчват онлайн заседанията на Експертния съвет, който работи по териториални и градоустройствени проблеми в общината.

Всеки един гражданин да вижда и чува какво се случва.

Всеки един гражданин да може да ги вижда и чува онлайн. Има излъчване на заседанията на Общинския съвет, но е редно и там където има колективна отговорност и съответно колегите обсъждат проблемите, това да е достъпно до гражданите, да могат и те да надникнат в стаята, където се взимат различни градоустройствени решения, да знаят защо и как стават тези неща. Така че едно от нещата, което ще предложа, е излъчване на живо на заседанията на Експертния съвет, които обикновено са един път в седмицата. Това не е проблем да се направи. Друго, което може да се предложи, т.е. ние го изчерпахме с електронизацията на услугите.

Често ви срещат граждани в Пловдив, разпознават ви, със сигурност и ви спират и ви питат много въпроси. Какво най-често ви казват гражданите и с какво искат те вие да се занимаете, ако утре седнете в кметския стол?

Гражданите искат от кмета да им направи една по-чиста среда за живот, да се погрижи за тротоарите. В момента те са в ужасно състояние, но тъй като улиците са разкопани, те някак си затрупват проблемите на тротоарите. Майките с колички, хората в неравностойно положение, те срещат невероятни затруднения за предвижване из града. Централният площад е равен и приятен за разходки, както и в Градската градина, но трябва да се стигне от крайните квартали до там по едни нормални тротоари, трябва да се възложи обществена поръчка. И това, което аз смятам да направя, и след като се решат мащабните проблеми с главните градски артерии, да започне да се влиза в кварталите една по една, за да може да се изчисти проблема с тротоарите и с придвижването на гражданите.

Това, което искат хората, това е повече зеленина, повече чистота, миене на улиците ежедневно, контейнерите с отпадъци трябва да бъдат подменени незабавно, и те да бъдат от такъв тип, че там да не могат да се отварят лесно капаците, да имаме скитащи бездомни животни, да се изваждат разни неща и да се транспортират от различни наши съграждани. Това е същото приоритет. То създава тази среда за подреденост, създава и чувството за приятно живеене и възпитава, възпитава бъдещите поколения в подреденост, в ред, как да организират собствения си живот. А когато е разхвърлено, когато навсякъде се хвърлили боклуци, естествено следващият, който мине, и той ще си хвърли боклука, затова това ще бъде приоритет.

Приоритет и примера, който вие ще дадете: чистота, зеленина и грижа както за най-малките, така и за по-възрастните. Няколко пъти в нашия разговор, архитект Палазов, стана въпрос за дечицата, нашето бъдеще, както и за по-възрастните, които пък да бъдат облекчени и да живеят нормално в един голям и красив град, като град Пловдив. Здравеопазването е ключова тема също така. Каква стратегия вие ще приложите в това отношение? Достъпността до здравните услуги трябва ли да бъде по-сериозно разгледана в град Пловдив и да има допълнителни услуги?

Едно от нещата, които е залегнало в нашата програма, поради застаряване на населението увеличаване на самотните възрастни хора, сме предвидили да инициираме изграждането на нов старчески дом, който да приюти поне малко от хората, които имат нужда от тази услуга. Тази услуга да бъде общинска, тъй като има и частни такива домове, но там цените са баснословни и не всеки може да си го позволи.

Има един парадокс, но в момента така наречените "джипи“ или лични лекари имат договор за изпълняване на техните функции до 17.00 следобед, след което се прехвърля грижата за пациентите на спешни кабинети, с които те имат сключени договори. Само че тези спешни кабинети започват да работят след 20.00 часа. С една дума от 17.00 до 19.00 или 20.00 часа има една дупка. На дай си Боже, да ви се наложи нещо, няма къде да отидете.

Другото, което е безпрецедентно е, че в Пловдив има две големи общински държавни болници, това са "Св. Георги“ и Окръжна болница, които се въртят да поемат спешните случаи на Пловдив. В същото време Пловдив е градът с най-много болнични заведения на глава от населението, някой от тях се разраснаха неимоверно обаче там тази услуга някак си е неглижирана.

Ако трябва да ви се окаже спешна хирургична помощ, всички бягат в Хирургиите, ако Хирургиите не могат, бягат в Окръжна болница. Но докато частните болници бягат от тези задължения, може би това не носи достатъчно добри приходи, не знам, това е специфична материя, имаме специалисти да се произнесат по нея.

Моята инициатива би била най-малкото да се види този промеждутък ако два часа, между крайното време на работно време на личните лекари до спешната помощ как може да се запълни, кой може да се запълни.  Второто, ще инициирам дебат за включването по-сериозно на всички болници, които са на територията на Пловдив със съответния набор от услуги, които да бъдат задължителни. Това е, което мога да кажа за здравеопазването. В Пловдив не страдаме от липса на болници.

А сега ще ви помоля да отправите едно послание към вашите съграждани, симпатизанти и всички ваши приятели.

Скъпи пловдивчани, Българската социалистическа партия последните 4 години се оказа, че няма представители в Общинския съвет. Тези, които вие избрахте преди 4 години, предадоха вашите интереси и станаха патерица на управляващата в момента групировка. При което интересите, за които вие гласувахте, за повече социално управление, не можаха да бъдат защитени.

В момента тръгваме с бюлетина № 1 "Повече за Пловдив!“ с един млад екип, който не се е отказал от своята принадлежност към Българската социалистическа партия и от идеите, които ние защитаваме в социалната сфера. Затова ви призовавам: гласувайте на следващите избори с № 1 "Повече за Пловдив!“. Ние няма да ви предадем.



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: