ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Край! Историк каза неговата истина за "Кючук Париж"
Автор: Велизара Ангелова 20:09 / 08.09.2024Коментари (5)9902
©
"Кючук Париж" е стар квартал, който вече не фигурира. Фигурират квартал "Въстанически" – север, квартал "Въстанически" – юг, квартал "Христо Ботев" – север, квартал "Христо Ботев" – юг, ж.к. "Южен", квартал "Модър" и  кв. "Коматево".

Това е отговорът на Службата по геодезия, картография и кадастър в Пловдив на въпрос на Plovdiv24.bg относно границите на т.н. "Кючук Париж" и дали това наименование фигурира официално в кадастралната карта на Пловдив.  

От разговора става ясно, че това е стар квартал от 1900 година, като в архивни документи съществува кв. "Кючук Париж" като име. Към момента обаче кварталът не фигурира като градска част. Така разбираме, че "Кючук Париж" е наименование останало от историята на града, което все още битува сред пловдивчани.

За да проясним картината и разберем повече за историята му, от Plovdiv24.bg се свързахме и с бившия директор на Регионален исторически музей - Пловдив доц. д-р Стефан Шивачев.

Началото на т.н. "Кючук Париж"

Шивачев разказва, че кварталът на юг от железопътната гара в Пловдив се създава в края на 19-и и началото на 20-и век. Дотогава градът е завършвал до железопътната гара. В края на 19-и век там започва преселението на първите му жители.

"Някои от тях са били представители на циганската част от населението на Пловдив. Тези първи заселници купуват 300-400 кв. земеделска земя, правят си по една схлупена къщичка и така започва началото на този квартал, който първоначално, разбира се, няма име или по-скоро е бил наричан "Кварталът, оттатък ЖП гарата". 

Защо "Кючук Париж"?

В самото начало на 20-и век един предприемчив пловдивчанин създава и първата кръчма там.

"Това е един квартал, който няма регулация, няма водоснабдяване, няма канализация, разбира се, всичко е съвсем импровизирано и тази кръчма е била по-скоро една барака, в която собственикът е приемал посетители. Къде на майтап, къде с ирония, той кръщава тази кръчма "Малък Париж", разкри бившият директор.

И допълни: "Разбирате иронията - Големият Париж във Франция и малката кръчмичка на юг от гарата в Пловдив, която се казва "Малък Париж". 

Преселниците в квартала от Македония?

Постепенно след 1903 година (Илинденско-Преображенското въстание) в Пловдив идват като бежанци една голяма част от прогонените българи в Македония - от Вардарска Македония и Егейска Македония. 

"Това са селищата, в които са най-активни през въстанието. Разбира се, като бежанци те идват без никакви финансови средства, прогонени от родните си места и започват да се заселват южно от гарата, като постепенно този квартал се разширява. Така кварталът придобива името "Малък Париж", разказва доц. д-р Шивачев.

До 1944 година и във вестници, и сред обществеността наименованието е на български "Малък Париж", уточнява още докторът, като се утвърждава в обществото и превода на турски "Кючук Париж".

Постепенно през 1913 година идва следващата голяма вълна, прогонени българи от Македония и този квартал се разраства. До края на 20-те години на ХХ век обаче там липсва регулация. 

"Всеки прави къщичката си на принципа: "Ако една къща е изградена за една нощ или 24 часа, никой не може да я събори после". Бежанците събират приятели събират роднини и издигат една или две кирпичени стаички в къщичката, която постепенно с разрастването на семейството става и по-голяма".

Къде е истинският "Кючук Париж"

"Но тук трябва да направя една много важна уговорка: Бул. "Македония", когато започва от Бетонния мост, посока юг, разделя днешния район "Южен" на две". 

Според доц. д-р Шивачев вляво от булеварда между бул. "Македония" и Кукленско шосе се намира истинският "Кючук Париж" или "Малък Париж" . 

"Той е заселен предимно от бежанци от Македония и ако погледнете географията на улиците и наименованието им ще видите, че всички улици там са "Охрид", "Битоля", "Тодор Александров", "Гоце Делчев". Това е показателно и за заселниците, които са в тази част. 

Вдясно от булевард "Македония" са кварталите на тракийските бежанци. Първият и най-близък до гарата квартал е старата "Кирпич Махала", кръстена така заради кирпичените къщи, следван от квартал "Борислав" , "Остромила" и "Беломорски", основан също от бежанци от Тракия.

Името "Кючук Париж" - неточно и незаслужено

"Това е накратко историята на район "Южен", който незаслужено приема името "Кючук Париж", въпреки че истинският, старият "Кючук Париж" е вляво от булевард "Македония", а вдясно са кварталите на тракийските бежанци", смята още той.

През комунизма наименованието не остава. Всички стари имена биват заменени с нови и общото наименование на Район "Южен" бива "Христо Ботев". 

Според Шивачев "Кючук Париж" неправилно се завръща като наименование след 90-та година, което обаче е неточно. Бившият директор смята, че е правилно да се нарича просто район "Южен".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От дядо и родителите съм слушал за името.А то е.Пристигат двама французи в Пловдив.Изкачвайки Бет.мост съзират Съчмената фабрика,като копие на Айфеловата кула и възкликват;Пети Пари-малък Париж.Побългаряването става с турската дума-кючук-малък.Границците съвпадат с изложението на приятеля ми Шивачев.Бул. Макекония разделя Кючук Париж от кв. Борислав.Останалата част не е Кючука
+1
 
 
"Това е един квартал, който няма регулация, няма водоснабдяване, няма канализация, разбира се, всичко е съвсем импровизирано- ха, звучи модерно
+4
 
 
Питайте г-н Историка чувал ли е за Съчмената фабрика и нейната кула,която е умалено копие на Айфеловата.Това с кръчмата малко звучи наизуст.Иначе за разпределението на квартала е абсолютно прав.
+2
 
 
Бившия директор на Регионален исторически музей - Пловдив доц. д-р Стефан Шивачев, явно не е кореняк пловдивчанин и се учудвам, че не е чувал за кулата която се е намирала около басейните на Нептун. Тази кула е служела за направата на сачми. Пускало се от височина гореща смес за съчми и докато падне сачмата на земята, тя се оформя и на земята е вече изстинала. Затова е сравнението между Пловдив и Париж - приликите са двете кули - Айфеловата и Съчмената кула в "малкия Париж". Никаква кръчма и никакви цигани няма. Първата махала се е наричала "Ухото" и се е намирала между ст."Спартак" (навремето там е било игрище "Христо Ботев"), събота пазара, кино "Възстаник" и линиите. Има книги и е добре Шивачев да прочете преди да дава мнение по въпроса...
+1
 
 
Бившия директор на Регионален исторически музей - Пловдив доц. д-р Стефан Шивачев, явно не е кореняк пловдивчанин и се учудвам, че не е чувал за кулата която се е намирала около басейните на Нептун. Тази кула е служела за направата на сачми. Пускало се от височина гореща смес за съчми и докато падне сачмата на земята, тя се оформя и на земята е вече изстинала. Затова е сравнението между Пловдив и Париж - приликите са двете кули - Айфеловата и Съчмената кула в "малкия Париж". Никаква кръчма и никакви цигани няма. Първата махала се е наричала "Ухото" и се е намирала между ст."Спартак" (навремето там е било игрище "Христо Ботев"), събота пазара, кино "Възстаник" и линиите. Има книги и е добре Шивачев да прочете преди да дава мнение по въпроса...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: