Кредитният рейтинг на Пловдив е ''ВВ'' - стабилна перспектива

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:11 / 10.12.2004
1137
Днес международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" присъди първоначален кредитен рейтинг на град Пловдив “BB” (Стабилна перспектива), съобщиха от пресслужбата на общината. Това е най-високият кредитен рейтинг, който Общината би могла да получи към настоящия момент, предвид рейтингът на държавата. Следва да се отбележи, че същият рейтинг е присъден и на град София. Рейтингът отразява очакванията за висок икономически растеж и благоприятния инвестиционен профил на града.
Кредитният рейтинг представлява независима експертна оценка за кредитоспособността на общината и оценява степента на риск за потенциалните инвеститори. Той отразява развитието на икономиката в града, отсъствието на дългосрочни задължения и компетентно управление. Икономиката продължава да се развива, като промишлеността все още е с най-голям дял в БВП на града. Според Агенцията очакванията са за подобряване на инвестиционния климат в града в резултат от предстоящото приемане на България в ЕС през 2007 г.
През последните 5 години финансовото състояние на града е стабилно с подчертано малки дефицити след направени капиталови разходи. Оперативните финанси на общината ще продължат да се влияят от разходите. Рейтингът се влияе от нуждите на Пловдив от инвестиции в инфраструктурата и необходимостта да се погасят просрочените неразплатени краткосрочни задължения, както и несигурността по отношение на реформата в областта на местното самоуправление.
Към настоящия момент дългосрочната задлъжнялост на града е нулева.
Плановете на общината за следващите 2-3 години включват ползването на кредити, което ще доведе до умерено увеличаване на дълга до 30% от приходите. Нуждите на Пловдив от инвестиции за инфраструктура, особено в областта на пътищата, са значителни и стабилността на финансовото й състояние зависи от нейната способност да привлече средства от ЕС и от правителството на страната. В резултат от реформата в отношенията местна - централна власт, в България протичат множество промени със значително преразпределение на приходите и разходите. Системата остава силно централизирана, като се очакват още промени. Тази несигурност ограничава рейтингите на общините в България, включително Пловдив. Стабилната перспектива отразява очакванията на "Стандард енд Пуърс", че градът ще прояви предпазливост при финансиране на големите си инфраструктурни проекти и ще оползотвори възможностите си за поемане на съответна задлъжнялост. Перспективата отразява също така и погасяване през 2005 г на просрочените краткосрочни задължения.
Рейтингът е гаранция за добро управление и финансова прозрачност на Общината, което от своя страна допринася за повишаване на интереса от страна на кредиторите и международната инвестиционна общност. За успешното финализиране на процедурата по първоначалното присъждане на кредитен рейтинг в значителна степен допринесе сътрудничеството между Община Пловдив и Общинска банка АД. Банката е изградила дългосрочни делови и партньорски взаимоотношения с международни рейтингови агенции по изготвяне на кредитен рейтинг на българските общини и е натрупала значителен практически опит в тази област. Общинска банка АД е създала специализирано звено за работа с общините и други лица в публичните финанси. Присъждането на рейтинг на общините е важна стъпка за по-тясно партньорство между Общинска банка АД и общините в Република България с оглед осигуряване на дългосрочен финансов ресурс за общински инвестиционни проекти. Рейтингът е важно и в някои случаи необходимо условие за подобряване финансовите показатели при ползване на ресурси от финансовите институции.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив
Пуснаха асансьорите на "Модър - Царевец"
В Пловдив посъветваха шофьорка да си изпие кафето, преди да се ка...
Луксозен "Мерцедес" се предлага срещу имот в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).