ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кредитният рейтинг на Пловдив е ''ВВ'' - стабилна перспектива
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:11 / 10.12.2004Коментари (0)1137
Днес международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" присъди първоначален кредитен рейтинг на град Пловдив “BB” (Стабилна перспектива), съобщиха от пресслужбата на общината. Това е най-високият кредитен рейтинг, който Общината би могла да получи към настоящия момент, предвид рейтингът на държавата. Следва да се отбележи, че същият рейтинг е присъден и на град София. Рейтингът отразява очакванията за висок икономически растеж и благоприятния инвестиционен профил на града.
Кредитният рейтинг представлява независима експертна оценка за кредитоспособността на общината и оценява степента на риск за потенциалните инвеститори. Той отразява развитието на икономиката в града, отсъствието на дългосрочни задължения и компетентно управление. Икономиката продължава да се развива, като промишлеността все още е с най-голям дял в БВП на града. Според Агенцията очакванията са за подобряване на инвестиционния климат в града в резултат от предстоящото приемане на България в ЕС през 2007 г.
През последните 5 години финансовото състояние на града е стабилно с подчертано малки дефицити след направени капиталови разходи. Оперативните финанси на общината ще продължат да се влияят от разходите. Рейтингът се влияе от нуждите на Пловдив от инвестиции в инфраструктурата и необходимостта да се погасят просрочените неразплатени краткосрочни задължения, както и несигурността по отношение на реформата в областта на местното самоуправление.
Към настоящия момент дългосрочната задлъжнялост на града е нулева.
Плановете на общината за следващите 2-3 години включват ползването на кредити, което ще доведе до умерено увеличаване на дълга до 30% от приходите. Нуждите на Пловдив от инвестиции за инфраструктура, особено в областта на пътищата, са значителни и стабилността на финансовото й състояние зависи от нейната способност да привлече средства от ЕС и от правителството на страната. В резултат от реформата в отношенията местна - централна власт, в България протичат множество промени със значително преразпределение на приходите и разходите. Системата остава силно централизирана, като се очакват още промени. Тази несигурност ограничава рейтингите на общините в България, включително Пловдив. Стабилната перспектива отразява очакванията на "Стандард енд Пуърс", че градът ще прояви предпазливост при финансиране на големите си инфраструктурни проекти и ще оползотвори възможностите си за поемане на съответна задлъжнялост. Перспективата отразява също така и погасяване през 2005 г на просрочените краткосрочни задължения.
Рейтингът е гаранция за добро управление и финансова прозрачност на Общината, което от своя страна допринася за повишаване на интереса от страна на кредиторите и международната инвестиционна общност. За успешното финализиране на процедурата по първоначалното присъждане на кредитен рейтинг в значителна степен допринесе сътрудничеството между Община Пловдив и Общинска банка АД. Банката е изградила дългосрочни делови и партньорски взаимоотношения с международни рейтингови агенции по изготвяне на кредитен рейтинг на българските общини и е натрупала значителен практически опит в тази област. Общинска банка АД е създала специализирано звено за работа с общините и други лица в публичните финанси. Присъждането на рейтинг на общините е важна стъпка за по-тясно партньорство между Общинска банка АД и общините в Република България с оглед осигуряване на дългосрочен финансов ресурс за общински инвестиционни проекти. Рейтингът е важно и в някои случаи необходимо условие за подобряване финансовите показатели при ползване на ресурси от финансовите институции.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
Борба за влияние в Близкия Изток
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: