Криза за общежития леглата са пет пъти по-малко от кандидатите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:34 / 10.08.2013
2408
Пет пъти по-малко са леглата в общежитията в сравнение с желаещите да се уредят с място в кампуса. Това сочат предварителните данни на междувузовската комисия, която разпредели общата леглова база преди няколко дни. В комисията влизат представители на шестте държавни университета в града. Очаква се мераклиите да се настанят в общежитие да са около 20 000, а леглата са едва 3930. Кризата се очертава по-голяма и от миналата година, тъй като местата са с 207 по-малко. Причината е, че един от блоковете на Медицинския университет - "Царевец" 1, ще остане затворен, тъй като се санира. Ремонтът ще приключи до края на календарната година, но проблемът е с обществената поръчка за обзавеждане, така че за настаняване може да се говори следващото лято.

Най-много места - 1108, се паднаха на Университета по хранителни технологии, който стопанисва блоковете на "Марица". При 4000 студенти, прогнозите са, че в УХТ двама души ще спорят за място, докато в Пловдивския университет ще се състезават поне 8-10 души за едно легло. ПУ взема едва 885 легла, въпреки че има над 12 000 студенти. Най-големият ВУЗ в Южна България все още не разполага със собствен кампус. В момента тече обществена поръчка за строеж на общежития, след като с решение на Министерски съвет университетът получи терен за строеж на кампус на мястото, където доскоро се помещаваше Жандармерията. Парцелът е съседен на Спортния комплекс, а амбицията на ректора проф. Запрян Козлуджов е на този терен да се изградят поетапно нов учебен корпус и общежития и така да се обособи студентски кампус.

Аграрният университет получи 505 легла, основно в трите блока "Чайка". Доскорошният ректор и сегашен земеделски министър проф. Димитър Греков от години настоява за разформироване на "Студентски общежития и столове", които стопанисват "Чайки"-те, с цел висшето училище да ги стопанисва, тъй като са на негова територия, и да се подобрят условията. Техническият университет ще разполага с 424 легла в сградата на бившето АОНСУ. Местата за Медицинския университет за 920, а най-малко са за АМТИИ - само 88.

Първото класиране ще излезе до края на август, а настаняването започва от 14 септември. Формулата, по която ще се прави класирането, е минимална работна заплата по успех на квадрат върху дохода на член от семейството. С еднакви права са както първокурсниците, така и студентите последна година. Месечните наеми засега няма да се покачват. В стаите с общ санитарен възел и три легла цената е най-ниска - 43 лева. 57 лева стигат стаите с две легла и отделна тоалетна. Блокът на "Царевец" 2 е сред най-луксозните - саниран, с подменена дограма, слънчеви колектори, съвременна система за пожароизвестяване и видеонаблюдение, както и нова спортна площадка.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).