Крокодилът Хектор с нов дом, Природонаучния музей посреща гости

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:29
462
Регионалният природонаучен музей в Пловдив кани пловдивчани и гости на града на откриването на новия терариум на крокодила Хектор.

Събитието е утре - 16 октомври в 10:00 ч., когато освен официалните лица и приятели на музея, екипът ще посрещне и специални гости от Детска градина "Майчина грижа“, които активно участваха в кампанията за набиране на средства за реконструкцията на залата.

Припомняме, че нилският крокодил Хектор е част от живата експозиция на музея от началото на 2015 година и веднага се превърна в един от любимците на посетителите от всички възрасти. Тогава Хектор бе 10-годишен с дължина 1,8 метра. Той е дарение от Тракийското херпетологично дружество, което няколко години по-късно дари на музея още едно едро влечуго от вида Кайман на Кювие.

Нилският крокодил (Crocodylus niloticus) е най-едрият от трите вида крокодили в Африка и един от четирите най-големи крокодили в света, заедно със соленоводния крокодил, гавиалът и черния кайман. Разпространен е в районите на юг от Сахара – почти в цяла Централна, Източна и Южна Африка, а също и на остров Мадагаскар. В миналото се е срещал и в долното течение на Нил на територията на Египет, но поради избиването му от бракониери през 1965 г. този вид е обявен за изчезнал от "страната на фараоните“. През 1995 г. нилски крокодили са внесени от Уганда по програма за възстановяване на популацията на вида в Египет и получават защита със закон. Нилският крокодил достига дължина 5, понякога и над 6 метра и тегло над 500 кг, като отделни екземпляри достигат и до 800 кг. За рекорден се счита уловеният през 1973 г. крокодил в Руанда, който е бил дълъг 7,5 m и тежал 1300 кг., както и крокодил от река Итури в ДР Конго със същите размери. Нилските крокодили живеят средно между 70 и 90 години.

През последните няколко години любимецът на децата - крокодилът Хектор и кайманът значително увеличиха размерите си и това наложи преместването им в по-големи терариуми, за да се осигурят подходящи условия за тяхното отглеждане. Благодарение на средствата, набрани по време на дарителската кампания в началото на тази година, една от залите на Терариума в музея е преустроена и сега предлага на нилския крокодил около 5 пъти по-голямо пространство, а кайманът се премества в стария терариум на Хектор.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьорка остана изумена в КАТ Пловдив от ново правило: Дори не мо...
Прокуратурата в Пловдив подхвана мъж, който преби жена на улицата...
По бутилка уиски на ден и антидепресанти е приемала майката, преб...
5000 лева за сина на кмета на Минерални бани
Бащата на детето, което уби майка си в Пловдив: Достатъчно ми е п...
Шофьорът на джипа, помлял оградата по бул. "Северен", избягал поз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).