Лекар от Пловдив: Ето кои са вариантите за замяна на захарта с природни здравословни алтернативи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:46 / 17.02.2024
9883
Има безброй рецепти за греховно сладки изкушения, в които неизменна съставка е кристалната бяла захар.

Но може ли тя да се избегне и с какво да я заместят пациентите със захарен диабет обяснява д-р Станимира Станчева-Василева, началник на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“.

Ето нейните варианти за замяна на захарта с природни здравословни алтернативи. Продуктите са налични навсякъде в търговската мрежа, както и в специализираните магазини за диетични, диабетични и здравословни храни:

Стевията е природен подсладител, добит от листата на растението стевия, има 15 пъти по-висока сладост от кристалната бяла захар, не съдържа калории, има нулев гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, предлага се под формата на сухи листа, прах, кристали, течен алкохолен или безалкохолен извлек, а вкусовите му качества са близки до тези на захарта, с леко горчив послевкус.

Еритролът е естествен подсладител, получен при ферментацията на нишесте от царевица /тапиока/, естествено се съдържа в някои плодове /круши, грозде, диня/ и гъби, захарността му е 60-80 % от тази на захарта /малко по-малко сладък от бялата захар/, практически лишен от калории /0,2 ккал за 1 гр. еритрол/, нисък гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, вкусът му е неутрален-няма свой собствен вкус, позволява термична обработка, предлага се под формата на прах.

Сироп от агаве – добива се от сърцевината на многогодишно безстъблено растение, подобно на кактус с идентичното име, има високо съдържание на фруктоза, по-сладък и по-малко гъст е от меда, нисък гликемичен индекс /4 пъти по-нисък спрямо бялата захар/, два пъти по-малко калоричен е от обикновената захар, има диуретично, аналгетично, антипиретично, отхрачващо, противовъзпалително и дезинфектиращо действие, с неутрален фин вкус е, бързо се усвоява от организма, влиза в състава на шейкове, тонизиращи напитки, кексове, сладкиши и печива. 

В допълнение д-р Станчева-Василева припомни следната важна информация: 100 гр. бяла кристална захар са еквивалентни на 3,3 гр. стевия на прах, на 100 гр. еритрол на прах, или на 2 с.л. сок от агаве.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Полицаи съсипват бизнеса на култова баничарница в Пловдив...
Единадесетият магазин на Lidl в Пловдив отвори врати днес в новия...
Десетки излязоха на протестно шествие в Пловдив
Благотворителна вечеря се проведе в Пловдив
Пожар бушува в западната част на Пловдив
Тийнейджърка е в болница, след като 70-годишна шофьорка я блъсна ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).