ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекар от Пловдив: Ето кои са вариантите за замяна на захарта с природни здравословни алтернативи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:46 / 17.02.2024Коментари (1)9899
©
Има безброй рецепти за греховно сладки изкушения, в които неизменна съставка е кристалната бяла захар.

Но може ли тя да се избегне и с какво да я заместят пациентите със захарен диабет обяснява д-р Станимира Станчева-Василева, началник на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“.

Ето нейните варианти за замяна на захарта с природни здравословни алтернативи. Продуктите са налични навсякъде в търговската мрежа, както и в специализираните магазини за диетични, диабетични и здравословни храни:

Стевията е природен подсладител, добит от листата на растението стевия, има 15 пъти по-висока сладост от кристалната бяла захар, не съдържа калории, има нулев гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, предлага се под формата на сухи листа, прах, кристали, течен алкохолен или безалкохолен извлек, а вкусовите му качества са близки до тези на захарта, с леко горчив послевкус.

Еритролът е естествен подсладител, получен при ферментацията на нишесте от царевица /тапиока/, естествено се съдържа в някои плодове /круши, грозде, диня/ и гъби, захарността му е 60-80 % от тази на захарта /малко по-малко сладък от бялата захар/, практически лишен от калории /0,2 ккал за 1 гр. еритрол/, нисък гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, вкусът му е неутрален-няма свой собствен вкус, позволява термична обработка, предлага се под формата на прах.

Сироп от агаве – добива се от сърцевината на многогодишно безстъблено растение, подобно на кактус с идентичното име, има високо съдържание на фруктоза, по-сладък и по-малко гъст е от меда, нисък гликемичен индекс /4 пъти по-нисък спрямо бялата захар/, два пъти по-малко калоричен е от обикновената захар, има диуретично, аналгетично, антипиретично, отхрачващо, противовъзпалително и дезинфектиращо действие, с неутрален фин вкус е, бързо се усвоява от организма, влиза в състава на шейкове, тонизиращи напитки, кексове, сладкиши и печива. 

В допълнение д-р Станчева-Василева припомни следната важна информация: 100 гр. бяла кристална захар са еквивалентни на 3,3 гр. стевия на прах, на 100 гр. еритрол на прах, или на 2 с.л. сок от агаве.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2025
Зима 2024/2025 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: