ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекар от Пловдив: Ето кои са вариантите за замяна на захарта с природни здравословни алтернативи | ||||||
| ||||||
Но може ли тя да се избегне и с какво да я заместят пациентите със захарен диабет обяснява д-р Станимира Станчева-Василева, началник на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“. Ето нейните варианти за замяна на захарта с природни здравословни алтернативи. Продуктите са налични навсякъде в търговската мрежа, както и в специализираните магазини за диетични, диабетични и здравословни храни: Стевията е природен подсладител, добит от листата на растението стевия, има 15 пъти по-висока сладост от кристалната бяла захар, не съдържа калории, има нулев гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, предлага се под формата на сухи листа, прах, кристали, течен алкохолен или безалкохолен извлек, а вкусовите му качества са близки до тези на захарта, с леко горчив послевкус. Еритролът е естествен подсладител, получен при ферментацията на нишесте от царевица /тапиока/, естествено се съдържа в някои плодове /круши, грозде, диня/ и гъби, захарността му е 60-80 % от тази на захарта /малко по-малко сладък от бялата захар/, практически лишен от калории /0,2 ккал за 1 гр. еритрол/, нисък гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, вкусът му е неутрален-няма свой собствен вкус, позволява термична обработка, предлага се под формата на прах. Сироп от агаве – добива се от сърцевината на многогодишно безстъблено растение, подобно на кактус с идентичното име, има високо съдържание на фруктоза, по-сладък и по-малко гъст е от меда, нисък гликемичен индекс /4 пъти по-нисък спрямо бялата захар/, два пъти по-малко калоричен е от обикновената захар, има диуретично, аналгетично, антипиретично, отхрачващо, противовъзпалително и дезинфектиращо действие, с неутрален фин вкус е, бързо се усвоява от организма, влиза в състава на шейкове, тонизиращи напитки, кексове, сладкиши и печива. В допълнение д-р Станчева-Василева припомни следната важна информация: 100 гр. бяла кристална захар са еквивалентни на 3,3 гр. стевия на прах, на 100 гр. еритрол на прах, или на 2 с.л. сок от агаве. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Радина и Деян Донков отново заедно
12:08 / 01.12.2024
Димитър Маринов от филма за Гунди: До три години всичко ще се промени
12:19 / 30.11.2024
Пиле няма да може да прехвръкне в тази част на Пловдив
16:56 / 30.11.2024
Роден е на днешния ден през 1979 г., наскоро призна за голям порок
16:44 / 30.11.2024
Някои от най-трудните думи за писане в българския език
10:39 / 01.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета