Лекар от Пловдив с революционно предложение заради жегите. Какво мислят нашите бизнесмени?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:51 / 30.06.2024
7610
Български лекари направиха интересно предложение. Лични лекари от Пловдив предлагат да се въведат ограничения в работното време на фирми и администрация заради жегите.

Така според тях хората ще се задържат в домовете си в най-рисковите часове от деня и по-рядко ще търсят лекарска помощ заради прегряване, високо кръвно или стомашно-чревни проблеми, предава БНТ.

Колко сме далече от въвеждането на така наречената сиеста по подобие на Испания?

Пред кабинета на д-р Александър Калайджиев потокът от пациенти е постоянен. Възрастни хора, записани за по-късен час, идват още сутринта, за да минат по-рано, с цел да избегнат жегите.

Административните и обществени сгради в Пловдив, които са климатизирани, са изключение. Често вътре в тях е по-горещо и задушно, отколкото отвън.

"В нашето общинско ДКЦ може да видите в коридора за каква температура става въпрос и пациентите как чакат в тази горещина", заяви д-р Калайджиев, общопрактикуващ лекар.

Според медика е време на общинско и държавно ниво да се въведе ограничение в работното време по подобие на средиземноморските страни.

"Това, което може да се направи, за да се ограничи движението на пациентите в часовете от 11:00 до 17:00, нещо подобно на сиестата. Всички други страни имат дървени капаци, за да се ограничи топлината. Озеленяването намалява и тези неща подлежат на управленчески решения, аз не виждам нищо от страна на общината и държавата като интерес", коментира д-р Александър Калайджиев.

В Испания в най-рисковите часове от денонощието, когато температурите надхвърлят 40 градуса, работят само ресторантите и по изключение някои търговски обекти.

"От 2:00 до 6:00 следобед часа всичко е затворено, дори и кафенетата, почти всички фирми, фабрики, които могат да затворят, затварят август месец. Юли, докато излязат в отпуск, са със намалено работно време заради топлината", допълни Златка Дойчевска от Мадрид.

В Пловдив засега не се планират промени в работното време на администрацията.

"Хората, които работят на терен по почистването на града, започват по-рано работа. По изисквания на инспекцията по труда - един час работа и 15 минути на сянка, като им се дават и на тях течности", каза още кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Когато е най-топло, от общината ще раздават безплатно вода на пловдивчани, за да се разхлаждат в жегите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (433):
04.07.2024 В разгара на летния сезон: По-високи цени в Гърция?
04.07.2024 Как да се грижим за колата в жегата?
04.07.2024 Синоптик предупреди: Идва сух период
04.07.2024 Ако не искате на море, ето ви много добра алтернатива с минерална вода
04.07.2024 Българка от Гърция: Отложете пътуването, спряна е мрежата за обаждания, много бучи!
04.07.2024 Резултати от последните изследвания на водата на Черноморието
Още новини от Новини от Пловдив:
Спешен ремонт на възлов булевард в Пловдив
Държавната агенция за закрила на детето се сезира заради райския ...
Нова авария по булевард "Васил Априлов"
НКЖИ не казва какво ще стане с Бетонния мост след откритите архео...
Пловдивчанката с райския газ пред бебето: Тея балончета само ви з...
Ексклузивно: Откриха три старинни гроба под Бетонния мост


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).