ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекар от ТЕЛК е арестуван при получаване на подкуп
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 16.04.2013Коментари (4)9013
© Plovdiv24.bg
Лекар от ТЕЛК е арестуван при получаване на подкуп от 300 лева. Антимафиоти щракнали белезниците на 61-годишният Марин Маринов в момента, в който той получавал сумата, за да "оправи" документите на пациент, който искал да си извади удостоверение за инвалидност. Ситуацията се разиграла само за няколко часа. Сутринта пациентът бил на преглед при ортопеда, който му "оферирал" сума за повишаване процента на инвалидност. Гражданинът казал, че отива да донесе парите, но вместо към банката, тръгнал към полицията.

Служителите на БОП реагирали светкавично, белязали приготвените пари, описали ги и инвалидът се върнал в ТЕЛК. Лекарят е заловен след предаването на парите. Материалите са докладвани на Окръжна прокуратура, образувано е дознание. Маринов е задържан за 24 часа, днес наблюдаващият прокурор ще реши дали да удължи мярката му за неотклонение. Лекарят има 10-годишна практика в ТЕЛК.

Заради специфичната си дейност лекари от ТЕЛК влизат по-често в съда от колегите си, като обвинението неизменно е едно - подкуп. Преди две години 59-годишният Иван Иванов бе арестуван по обвинение, че е взел 100 лв. Пловдивският окръжен съд го осъди условно на три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. В края на 2009 година лекарят, който работел във 2-ри състав на ТЕЛК към МБАЛ "Пловдив", поискал от Соня Иброва рушвет. Жената, която е трета група инвалидност, подала документите си за пенсиониране по болест. Била й определена дата, но точно в този ден трябвало за лети за чужбина. Отишла при Иванов и го помолила да смени датата й за преосвидетелстване. Услугата струвала 100 лева.

По обвинение в подкуп бяха задържани и двете лекарки от ТЕЛК комисия в Пловдив д-р Мариана Димитрова и д-р Стоянка Причкова, след като инвалид се оплакал в прокуратурата, че докторките му поискали 70 лева и му написали повече заболявания, за да получи инвалидна количка. След дълъг и мъчителен съдебен процес, в който бяха изслушани множество свидетели и експертни заключения, лекарките бяха оправдани.

Последният случай с намесата на Окръжния съд е отстраняването от длъжност на лекарка, член на ТЕЛК в МБАЛ "Пловдив" ЕАД. Срещу нея бе повдигнато обвинение, че затова че в качеството си на член на ТЕЛК е поискала и приела от Милена Р. парична сума в размер на 7800 лв., тъй като е извършила действия по служба - оказала съдействие по повод освидетелстване на 39 лица за издаване на експертни решения на ТЕЛК.

Междувременно стана ясно, че лекарите, които правят медицинска експертиза на работоспособността, са на изчезване. От общо разкрити 233 щатни бройки за лекари в трудовоекспертни лекарски комисии (ТЕЛК), едва девет души са на възраст под 50 години, а 154, или две трети от тях, са пенсионери. Има дори експерти, които са над 85-годишна възраст. Това поставя системата на медицинската експертиза пред срив, ако не се предприемат спешни мерки, предупреждават от Центъра за защита правата в здравеопазването. 

В цялата страна например функционират едва четири очни ТЕЛК и за освидетелстване се чака по пет години. Това неминуемо създава условия за корупция. Една от причините за състоянието на системата е, че професията е непривлекателна. Лекарите от ТЕЛК неведнъж са били обвинявани, включително от политици, че срещу подкупи издават фалшиви експертизи за инвалидност, на което се дължи и големият брой инвалидни пенсии. Лекарите от комисиите обаче смятат, че основната вина за високия брой инвалидни пенсии не е тяхна, а на социалната система. Т.е. лекарите твърдят, че издават решенията си с пълно основание, но не могат да отговарят за социалните придобивки, които носят след себе си тези решения и дали е във възможностите на държавата да ги осигури.

Медиците от трудовата експертиза посочват, че решението на ТЕЛК е станало заветна цел за много хора на възраст, близка до пенсионната, на които не достигат съответната възраст или трудов стаж, за да се сдобият с инвалидна пенсия. Освен това те многократно са давали пример, че освидетелстваните от ТЕЛК не са толкова много, като се има предвид какъв е общият брой на хората, страдащи от заболявания, за които се дава процент инвалидност. През миналата година се стигна и до законова поправка, според която лекарите са задължени да възстановяват изплатените обезщетения или пенсии за инвалидност, ако впоследствие решението им бъде отменено или изменено от горестоящия административен орган или административен съд.

Наред с това лекарите от медицинската експертиза получават заплати от порядъка на 500-600 лева при изискване за специалност и минимум десет години стаж по нея. На тези медици е забранено да работят като лекари, извън дейността им в ТЕЛК, тоест те нямат възможност за допълнителен доход.



Източник: в. "Марица"


Още по темата: общо новини по темата: 2
17.04.2013 »
16.04.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.04.2013 г.
0
 
 
Каквито и заплати да получават лекарите от ТЕЛК, винаги ще рекетират пациентите и ще прибират пари. Те са безумно корумпирани, а и успешно се възползват от създадената корупционна схема от колегите им в болниците - фалшиви тежки заболявания водещи до инвалидизация.
Aнонимен
на 16.04.2013 г.
0
 
 
Преди няколко години минавах през въпросния 2-ри състав. Имам сериозни заболявания, но не дадох пари и бях "отрязян". Обжалвах решението и се наложи отново да мина през състава. Беше ми казано в прав текст, че ще получа каквото ми се полага когато се науча как се минава през ТЕЛК. Тъй като отидох по-рано, за да не закъснея, бях свидетел как циганите посрещат д-р Еленкова и й дават пари извън сградата. Така здравите получават проценти, а болните да духат супата. Зарекох се, че следващия път ще бъда със скрита камера. Радвам се че са ги хванали.
0
 
 
На такава отговорна работа и с толкова ниска заплата - "идеален" вариант за акумулиране на социално опасни явления!!!
+3
 
 
И понеже нямат право да работят нека да им постим взимането на подкуп, така ли? Ето защо има прави и здрави хора, които взимат пенсии като инвалиди, а наистина хората, които се нуждаят от такива пенсии им се дават трохи. И всичкото това от нашия джоб!! Не е ли по-разумно държавата да увеличи заплатите на тези специалисти, за да не си позволяват за искат подкупи. От друга страна-то си е до човека, но пък ще се замисли може би дали да иска и да си загуби работата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: