Лекари плащат здравни осигуровки на пациенти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:44 / 22.07.2009
1189
Лекари се принуждават да внасят неплатени осигуровки на постъпили в болницата пациенти, за да могат да ги лекуват след това по клинична пътека.

Така хем не се увеличават загубите на болницата, хем докторът по-късно си възвръща сумата, която е дал, от процента, който му се полага след приключване на лечението. Новата уникална практика вече става реалност, тъй като лекарите са се хванали за главите заради бума от неосигурени пациенти, които постъпват в лечебниците. Кризата принудила много хора да спрат най-напред вноските по здравните осигуровки и така да отпаднат от листите на изрядните платци.

"Всеки месец трупаме между 10 и 20 000 лв. загуби от лечението на неосигурените пациенти", потвърждава зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Георги" д-р Константин Зисов. Това са спешни случаи с кръвотечение, травми, инфаркти или инсулти, които не могат да бъдат върнати. Само част от плановите пациенти могат да бъдат отпратени, докато си уредат вноските, но пък сред тях имало и раково болни, които е невъзможно да се отлагат.

"По 100-150 неосигурени на месец се лекуват в болницата и загубите ни нарастват. Не можем да ги върнем, тъй като после ще ни осъдят, че не сме им оказали спешна помощ. Обмисляме обаче правен вариант да се върнем похарчените средства по съдебен ред", обяснява директорът на болница "Пловдив" доц. Георги Йорданов. Според него бройката на неосигурените продължава да расте и грубите сметки показват, че вече всеки седми в областта е нередовен във вноските си.



Източник: в. "Труд - Пловдив"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).