Лекарка от Пловдив обясни защо преяждаме и качваме килограми, посочи и решението
Когато ядем нещо сладко на вкус, можем да мислим, че помагаме на тялото да се зареди с енергия, но това е само химична реакция, предизвикана от временно покачване на допамин в мозъка ни, който ни кара да се чувстваме превъзбудени, смята д-р Тихомира Георева от Пловдив. И обяснява:
"И тъй като чувствата винаги доминират над разума, трябва да променим чувствата си към храната и асоциациите, които някои храни предизвикват (едно от правилата на ума е, че чувствата винаги имат превес над логиката, тъй като те са по-мощни).
В този случай обратното на любовта не е омразата, а безразличието - да останете безразлични към онези храни, които преди са ви владеели. Целта е да препрограмираме отношението си към храната, така че то да си възвърне своята естественост, с която се раждаме, а не онова, което придобиваме през годините чрез "лошите" си навици.
Когато похапвате сладки неща и си кажете "Много са вкусни, но не трябва да ги ям, защото от тях напълнявам", вие свързвате сладкото едновременно с болката и удоволствието и мозъкът ви става като центрофуга, която се върти и не стига никъде и това объркване ще окаже влияние на начина ви на мислене, но ако поемете контрол върху него, той няма да се командва от "рекламодателите" и производителите на храна.
Анорексиците и булимиците са засегнати точно от този вид объркване, защото това, което обичат, е същото, което мразят.
Вътрешното усещане за липсата на нещо води до преяждане, затова се нуждаем от повече храна и други материални неща, за да компенсираме тази липса и затова трябва да разберем, че празнотата съществува само в ума ни и ние имаме силата да я премахнем завинаги и доста често първо трябва да се преборим с тази психологическа зависимост, стари травми, произтичащи от усещането за незначимост в детството.
Много хора, когато се влюбят, губят апетита си. Поради първоначалния прилив на силни любовни емоции, те получават усещането, че са достатъчни, защото се чувстват достатъчно емоционално "нахранени".
Когато мислим положително за намаляване на теглото си, когато първо се преборим с вътрешните ни демони и сме в хармония със себе си, това може да активира определени неврони в мозъка. Тези неврони могат да отделят хормони, наподобяващи ендогенни (вътрешни) опиати, които ни карат да се чувстваме добре със себе си и ни позволяват да спрем с "комфортното утешително" хранене .
Негативното мислене има обратния ефект с отделянето на хормон на стреса и води до "утешително хранене" и преяждане.
Всичко, което можете да задържите в ума си с увереност, е постижимо!
Не забравяйте, че навиците са просто мисли и действия, които сме научили и сме практикували, ние не сме родени с желание за захар или чипс, когато сме стресирани, ние сме се научили да преяждаме с тези храни, за да ни създават усещане за комфорт.
Когато повтаряме дадено действие, ние създаваме невронна пътека в мозъка, която се укрепва и подсилва с всяко повторение и таза нишка става все по-здрава всеки път, когато повтаряме нещо. Когато прекратим даден навик, невронните пътища избледняват и стават излишни.Наричам това преинсталиране на самите нас.
Различни проучвания показват, че отнема на мозъка минимум десет и максимум 21 дни, за да се освободим от старото вярване и да го замени с ново. Визуализацията и фокусирането върху новите положителни образи в ума ни помагат. Умението да визуализираме ще подтикне ума и тялото ни към действие.
Проучвания показват, че хората, които консумират храни с високо съдържание на въглехидрати, произвеждат повече серотонин, това е причината толкова много хора с хранителни разстройства така силно да жадуват за бързо усвоими въглехидрати под формата на хляб, сладкиши, бисквити - те всъщност имат нужда от тласъка, който серотонинът им дава.
Те изпитват нужда и от мазни закуски, тъй като се оказва, че храните с високо съдържание на мазнини също повишават нивата на серотонин, но след това спадат толкова бързо, че всъщност предизвикват настървен глад и хранителни разстройства.
Можем естествено да повишим нивата на серотонин, като повишим консумацията на кориандър, банани, яйца, авокадо и пуйка. Ако промените онова, с което свързвате болката и удоволствието, то автоматично ще промените цялостното отношение към храната, и то за постоянно!".