ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекция за "История славянобългарска" и фотокопия на преписите й представят в ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 28.10.2013Коментари (0)1738
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Публична лекция на тема "Паисий Хилендарски, "История славянобългарска", нейните преписи, преправки и приписки - предай нататък!" ще изнесе специалистът в областта на възрожденската литература - доц. д-р Мила Кръстева, на 29 октомври (вторник) от 15.00 часа в 11-а аудитория на ПУ "Паисий Хилендарски".

Лекцията се провежда в съответствие с работната програма на проект "От идеята за историята към националното, космополитното и глобалното: преписите и преправките на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и културноидентификационните модели на ХVІІІ - ХІХ век" (Проект № НИ13 ФЛФ014 / 20.03.2013 от 23.04.2013 на Фонд "Научни изследвания" на ПУ).

Акцентът в лекцията е върху детайли на ръкописната култура на Възраждането, с които неспециалистите все още не са запознати - характеризират се литературноисторическите паспорти на най-интересните преписи и преправки на Паисиевата история; анализират се "тайнството" на преписвачеството, занаятът на преписвача и подвързача, украсата на кориците, хартията, заставките, винетките, червенословите, приписките, оставени от ръцете на преписвачи, читатели, притежатели, цената, на която са се продавали ръкописните книги... - все уникални подробности, които със сигурност ще са интересни за слушателите", сподели доц. д-р Мила Кръстева.

Литературоведът ще разкаже и за авантюрните пътешествия на преписите и преправките на Паисиевата история през ХVІІІ и ХІХ век у нас и в чужбина. Как "История славянобългарска", която трябва да се чете като едно книжно тяло с всички нейни възрожденски преписи и преправки, е предопределяла и направлявала не само съдбата на своите преписвачи, читатели и слушатели, а и на цялостния развой на възрожденската книжнина и култура.

Съществуват сведения, че един от преписите на Паисиевата история е имал съществено значение за българската политическа свобода, защото е стоял на масата за преговори по времето на подписването на Сан-Стефанския мирен договор на 3 март 1878 г. Като представя всичко това, лекцията развива и защитава академичната теза, че "История славянобългарска", нейните преписи и преправки съставят българската възрожденска Паисиада, в която преписвачите, подвързачите, читателите, слушателите, купувачите, поръчителите на ръкописните истории, умножавали и разпространявали Паисиевото слово през ХVІІІ и ХІХ век, са хората-разкази, чиито съдби са важни и затова ще бъдат припомнени", посочи доц. Кръстева.

Лекцията ще завърши с презентация на автентични страници от всеки един от достигналите до нас 50 преписи и преправки на "История славянобългарска". Презентацията е изработена и предоставена от гл. ас. Димитър Пеев от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Академичното послание на проекта "От идеята за историята към националното, космополитното и глобалното: преписите и преправките на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и културноидентификационните модели на ХVІІІ - ХІХ век" (Проект № НИ13 ФЛФ014 / 20.03.2013 от 23.04.2013 на Фонд "НИ" на ПУ), което се съдържа и в заглавието на лекцията, е "ПРЕДАЙ НАТАТЪК!"

С предстоящата лекция Деканатът на Филологическия факултет на Пловдивския университет поздравява любословните българи с Деня на народните будители - 1 ноември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: