Лекция за "История славянобългарска" и фотокопия на преписите й представят в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:11 / 28.10.2013
1739
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Публична лекция на тема "Паисий Хилендарски, "История славянобългарска", нейните преписи, преправки и приписки - предай нататък!" ще изнесе специалистът в областта на възрожденската литература - доц. д-р Мила Кръстева, на 29 октомври (вторник) от 15.00 часа в 11-а аудитория на ПУ "Паисий Хилендарски".

Лекцията се провежда в съответствие с работната програма на проект "От идеята за историята към националното, космополитното и глобалното: преписите и преправките на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и културноидентификационните модели на ХVІІІ - ХІХ век" (Проект № НИ13 ФЛФ014 / 20.03.2013 от 23.04.2013 на Фонд "Научни изследвания" на ПУ).

Акцентът в лекцията е върху детайли на ръкописната култура на Възраждането, с които неспециалистите все още не са запознати - характеризират се литературноисторическите паспорти на най-интересните преписи и преправки на Паисиевата история; анализират се "тайнството" на преписвачеството, занаятът на преписвача и подвързача, украсата на кориците, хартията, заставките, винетките, червенословите, приписките, оставени от ръцете на преписвачи, читатели, притежатели, цената, на която са се продавали ръкописните книги... - все уникални подробности, които със сигурност ще са интересни за слушателите", сподели доц. д-р Мила Кръстева.

Литературоведът ще разкаже и за авантюрните пътешествия на преписите и преправките на Паисиевата история през ХVІІІ и ХІХ век у нас и в чужбина. Как "История славянобългарска", която трябва да се чете като едно книжно тяло с всички нейни възрожденски преписи и преправки, е предопределяла и направлявала не само съдбата на своите преписвачи, читатели и слушатели, а и на цялостния развой на възрожденската книжнина и култура.

Съществуват сведения, че един от преписите на Паисиевата история е имал съществено значение за българската политическа свобода, защото е стоял на масата за преговори по времето на подписването на Сан-Стефанския мирен договор на 3 март 1878 г. Като представя всичко това, лекцията развива и защитава академичната теза, че "История славянобългарска", нейните преписи и преправки съставят българската възрожденска Паисиада, в която преписвачите, подвързачите, читателите, слушателите, купувачите, поръчителите на ръкописните истории, умножавали и разпространявали Паисиевото слово през ХVІІІ и ХІХ век, са хората-разкази, чиито съдби са важни и затова ще бъдат припомнени", посочи доц. Кръстева.

Лекцията ще завърши с презентация на автентични страници от всеки един от достигналите до нас 50 преписи и преправки на "История славянобългарска". Презентацията е изработена и предоставена от гл. ас. Димитър Пеев от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Академичното послание на проекта "От идеята за историята към националното, космополитното и глобалното: преписите и преправките на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и културноидентификационните модели на ХVІІІ - ХІХ век" (Проект № НИ13 ФЛФ014 / 20.03.2013 от 23.04.2013 на Фонд "НИ" на ПУ), което се съдържа и в заглавието на лекцията, е "ПРЕДАЙ НАТАТЪК!"

С предстоящата лекция Деканатът на Филологическия факултет на Пловдивския университет поздравява любословните българи с Деня на народните будители - 1 ноември.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).