ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Левицата събира за поколенията историята на Пловдив през ХХ век
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 01.11.2006Коментари (2)952
По случай Деня на народните будители, БСП-Пловдив стартира поредната форма на инициативата си “Да съхраним българското”. Започна набирането на архивни документи и фотоси, свързани с историята на Пловдив от ХХ в. Инициативата е съвместна с Държавен архив-Пловдив, който разработи методиката за подбор, а впоследствие ще съхрани документите.

Социалистите се обръщат с молба към пловдивчани да прегледат старите си албуми и архивни документи и ако счетат, че могат да ги предоставят, да помогнат за попълване на пловдивските архивни фондове. Личната документация е важно допълнение към събраните вече архиви от учреждения и организации. Поради некомпетентност или други причини, учрежденските фондове са предавани за съхранение непълни, с липсващи данни за цели периоди или години, което ощетява поколенията. Сега ние-пловдивчани можем да помогнем за тяхното доокомплектоване и съхранение за наследниците ни, се казва в обръщението на ГС на БСП.
Според методиката, разработена от Държавния архив, ценни са части или комплекси от творчески документации; научни произведения, студии, статии, изследвания, разработки, рационализаторски предложения; протоколи, отчети, сведения, информации и снимки от кооперативното строителство на ТКЗС, ДЗС, горски кооперации; снимки, пропагандни материали, писма, свързани с националните борби и съпротивителното движение 1941–1944 г. Особено ценни ще са снимки, документи, рапорти-може и чернови от войните-Сръбско-българска,Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световни; фотоси и документи, свързани с бригадирското движение; снимки, документи, учебници, тетрадки, свидетелства, бележници, от периода на чуждите колонии в града и чуждестранните училища; снимки, доклади, поздравителни адреси, телеграми и грамоти от юбилеи и юбилейни чествания по повод събития и изявени личности в Пловдив и региона. Държавният архив се интересува от родословни проучвания, снимки от родови срещи; от документи във връзка с ранното панаирно дело в Пловдив; фотоси от природни бедствия в града; от прокопаването на тунела, изграждането на хотелите, откриването на музеи и галерии, от провеждани археологически проучвания, реставрация на паметници на културата, прокарване на нови улици и всичко, което е историята на Пловдив пред ХХ век.

На всяка снимка с молив на гърба следва да се опише какво изобразява, кога е правена, кои са личностите на нея, кой е фотографът, молят инициаторите. Снимките и документите да се предават в ГС на БСП на ул. “Кръстю Пастухов” 16.

След приключване на акцията ще бъде подредена изложба от по-интересните архивни документи и фотоси, свързани с историята на Пловдив през миналия век.

Всички документи ще бъдат предадени за съхранение в Държавен архив-Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.11.2006 г.
0
 
 
Bravo super e ideqta ,az znam mnogo hora koito imat kawo da dadat za arhiva.Prosto ne bqha pokaneni!!!
pld
на 01.11.2006 г.
0
 
 
Много хубава идея-дано се осъществи!Предлагам служител на Архива да посещава всяка седмица така наречения "Руски пазар"-има доста неща !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: