ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Лингвистика с маркетинг" е най-новата филологическа специалност в ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:51 / 12.12.2012Коментари (3)13571
© Impact Press Group
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Лингвистика с маркетинг" е най-новата филологическа специалност в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за академичната 2013/2014 година. Това обяви днес на пресконференция зам.-деканът на Филологическия факултет доц. д-р Красимира Чакърова.

"Новата специалност ще формира у студентите комплексни познания едновременно по два чужди езика и по маркетинг. С придобитата квалификация бъдещите абсолвенти ще могат успешно да прилагат уменията си като преводачи във фирми, банки, преводачески и консултантски бюра, PR агенции, издателства, електронни и печатни медии, библиотеки, музеи, архиви и други обществени, образователни и културни институции", обясни доц. Чакърова.

"Учебният процес в специалността ще се провежда по сходна схема за първия чужд език - английски, и за втория - немски, френски, руски или испански. Основната разлика е, че обучението по втория език ще стартира от начално ниво. Програмата предвижда овладяването на базисния език да завърши на ниво С1, а на втория - на ниво B2 от европейската рамка за владеене на езици. В зависимост от комбинацията от изучаваните чужди езици новата специалност ще бъде в 4 разновидности, а акредитираните бройки - общо 45", уточни доц. Чакърова.

Четири възможности за кандидатстване предлагат от факултета - умножена по шест оценка от кандидатстудентския изпит, умножена по шест оценка от матура по английски език, оценка по английски език от диплома, придобита във Великобритания или САЩ, и международен сертификат за равнище на владеене на английски.

Официалният старт на кандидатстудентската кампания на Филологическия факултет ще бъде даден на 15 декември от 11:00 ч. в новата конферентна зала "Компас" в Ректората с традиционно организирания от факултета Ден на кандидат-студента. Тогава зрелостниците и кандидат-зрелостниците могат да получат подробна информация за изпитите, балообразуването, бъдещата професионална реализация, студентската мобилност в периода на следването, възможностите за продължение на следването в магистърски и докторантски програми. В този ден на преференциални цени кандидат-студентите ще могат да закупят помощни материали - сборници с тестове и помагала.

Следващата инициатива на факултета е на 12 януари 2013 г. в Аудитория 6 - семинар с учители по български език и литература от Пловдив, Хасково, Сливен, Ямбол, Стара Загора и други градове от Южна България. 

На семинара преподавателят от Катедрата по български език гл.ас. Теофана Гайдарова ще представи обобщено и систематизирано промените в книжовната норма, въведени от "Официален правописен речник на българския език" на издателство "Просвета", 2012 г. Поради големия интерес от страна на учителите, Филологическият факултет ще организира поне още един подобен семинар по-късно през годината.

За да се улесни подготовката за матура по български език и литература и за кандидатстудентски изпит по български език, на 9 февруари 2013 г. от 11:00 ч. в Аудитория 6 на Ректората ще се проведе безплатен практикум по правопис и пунктуация за зрелостници. Акцентът ще бъде поставен отново върху нормативните промени в новия правописен речник, по който ще бъдат оценявани националните матури.

В периода февруари - април 2013 г. Филологическият факултет ще организира поредица от дни на отворените врати, в които основни гидове ще са настоящи възпитаници на ПУ "Паисий Хилендарски". За гостите са организирани посещения на модерните учебни корпуси на университета и специализираните центрове на факултета. Ще имат възможност да посетят и новата многофункционална спортна зала на бул. "България", да се запознаят с декана, с преподаватели и студенти филолози, от които могат да получат информация за различните специалности. Забавен елемент в програмата на академичния тур е фотосесията с тога и шапка, и със символите на университета.

Графикът на посещенията ще бъде публикуван в специализирания сайт за кандидат студенти ksk.slovo.uni-plovdiv.bg), а желаещите да бъдат гости на факултета могат да се регистрират онлайн.

Планирани са и информационни срещи на представители на Филологическия факултет със зрелостници и кандидат-зрелостници от СОУ и професионалните гимназии в Пловдив и региона. Срещите ще се провеждат в периода февруари - април 2013 г. по график, съгласуван с ръководствата на средните училища, потвърди зам.-деканът доц. Чакърова.

За новата академична 2013/2014 г. ПУ "Паисий Хилендарски" няма да въвежда сериозни промени в кандидатстудентската си кампания. Резултатите от КСК 2012 показват 101% заети места, с което не може да се похвали нито един друг държавен университет от класически тип в страната, съобщи зам.-ректорът доц. д-р Жоржета Чолакова, която също присъства на пресконференцията днес.

Висшето училище ще продължи да записва отличниците от предварителната си изпитна сесия още преди да е започнала редовната. Опитът от изминалата година показва, че ранният прием мотивира младите хора да се подготвят по-добре и гарантира повече записани отличници, а не просто кандидати с по-висок бал, подчерта доц. Чолакова.

Тъй като тенденцията е студентите масово да кандидатстват с матуритетни оценки от много дисциплини, Пловдивският университет има интерес да се засили подготовката на зрелостниците още докато са в училище. Със семинарите и практикумите за новия правописен речник Филологическият факултет се стреми да повиши нивото на средношколската подготовка, заяви доц. Чолакова.

Кризата с липсата на интерес към точните науки като математика и физика зам.-ректорът обясни със световна тенденция. България не се различава от академичните средища по света. Специалностите, в които се получава фундаментална подготовка, не се радват на интерес от кандидат-студентите по цял свят. В бакалавърската си форма подобно обучение дава по-широка подготовка, но има и магистърски програми, които гарантират подходящата тясна специализация, търсена на пазара на труда, каза още доц. Чолакова.

Тя допълни, че за втора поредна година факултетите с бакалавърски програми, към които има по-слаб интерес, ще започнат ранната си кампания през февруари. Предварителните изпити по традиция ще бъдат в началото на месец юни. Малко по-рано от обичайното ще се проведе редовната изпитна сесия - досега тя беше организирана в първите дни на юли. Със сигуронст отпада приемният изпит по руски език. За специалностите, в които се изискват познания по руски, ще се кандидатства с оценка от матура.



Още по темата: общо новини по темата: 14
08.07.2013 »
05.07.2013 »
02.07.2013 »
25.06.2013 »
13.06.2013 »
07.06.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Лингвистика с маркетинг си звучи като манджа с грозде и кимион... И най-вече като специалност за млади мадамки с мечти за чалга и плеймейт в главата - на тях сложното звучене на съчетанието може и да им се стори интересно и престижно.
Aнонимен
на 12.12.2012 г.
0
 
 
Браво, Краси, добре се справяш. Твой студент от 1996-та. :-)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Пловдив отбелязва Деня на Независимостта
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: