ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Любим на пловдивчани ресторант на Сахат тепе е разрушен заради грандомански амбиции
Автор: Цвети Тончева 08:45 / 23.10.2024Коментари (12)16848
©
Часовниковата кула на Сахат тепе е един от символите на град Пловдив. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" историкът Видин Сукарев.

"Все още мисля, че има какво да се направи там по отношение на облагородяване, по отношение на рекламиране на това пространство", добави Сукарев.

Историкът припомни, че някога, между 30-те до 70-те години, там е бил един много известен и любим на тогавашните поколения ресторант, но за съжаление този ресторант е унищожен заради "грандомански амбиции", за да се направи един огромен хранителен комплекс, който било замислено да се казва "Хеброс“.

"Аз съм чел проектодокументи и намерения – там е трябвало да има паркинг за 1000 коли и някакви такива други безумни идеи. Лошото е, че поне в някаква степен са тръгнали да го осъществят. Взривили са площадката, по време на тези взривове са летели камъни и са стигали дори до главната улица – това е в началото на 70-те години", разказа Видин Сукарев.

"След това са си дали сметка, че не е правилно, не е редно, че не е ефективно и така са го изоставили. Щели са да направят една много голяма площадка и там да се направи това заведение. Така или иначе кулата е щяла да си остане. Но при всички положения щеше да има щети и най-вече щеше да е за нищо. То през социалистическия период доста такива грандомански проекти, къде реализирани, къде нереализирани, са нанесли вреда на градската среда. Хълмът наистина е бил, поне от времето на часовниковата кула, а и преди това, важен елемент от градското, от крайградското пространство. Сега ние сме свикнали да го гледаме в залесен вид, с алеи, със стълбища, но това е едно относително ново състояние, смело можем да кажем от миналия век, от първите десетилетия на ХХ век. Преди това хълмовете са били голи, незалесени", разказа още Видин Сукарев.

По думите му, поколения наред немалко общински администрации и кметове са обръщали внимание на този въпрос. Също така този хълм, като оставим настрани, Марково тепе, което е изчезнало, е един от най-пострадалите, само че не при добив на каменен материал за павета и за други цели, а заради строителството. Цели квартали са изникнали там. Това започва още от османско време и продължава след Освобождението, когато постепенно все повече и повече хълмът започва да се застроява. В един момент, във времето на архитектурните планове след Втората световна война струителството бива забранено, но след началото на демократичните промени отново започва ново строителство.

"Всъщност идеята е била да няма високи сгради, да не се нарушават контурите с такива изкуствени човешки структури, но за съжаление това не е останало, и сега вече контурите на хълмовете, включително и на Сахат – може би Сахат е един от най-сериозно променените", посочи още историкът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
През комунизма ли бутнаха Марково тепе и на негово място построиха МОЛ
+5
 
 
Тоест комунистите са го прецакали, както всичко останало в държавата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: