ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МУ изгражда материална база за технологичен център за спешна медицина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:35 / 23.10.2013Коментари (1)2603
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Модерна материална база за работата на Технологичен център за спешна медицина - Пловдив ще бъде изградена в Медицински университет - Пловдив по проект "Знание и иновации за развита икономика и здравеопазване", договор BG161PO003-1.2.03-0003-C0001. Това съобщи днес при официалния старт на строително-монтажните работи по проекта зам.-управителят на центъра доц. д-р Георги Паскалев, дм.

Той обясни, че ще бъдат обособени три корпуса - първият ще бъде разположен на територията на Медицински колеж към МУ - Пловдив. Вторият и третият ще са на територията на Медицински университет на бул. "Васил Априлов" №15А - съответно в сградите на Печатна база и Катедрата по микробиология.

Проектът се изпълнява съвместно с Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД), и "Аквахим" АД - София и е на обща стойност 4 263 513,02 лв. Сумата е безвъзмездно финансиране по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Технологичният център за спешна помощ е първи по рода си в България. В него, на принципа на синергичния подход, усилията си ще обединят представители на медицината, фармацията, индустрията и браншовите структури за създаване и обмен на знания, иновативни технологии и продукти в сферата на здравеопазването. За работата на центъра ще бъде създадена съвременна високотехнологична тренировъчна база с необходимото оборудване за подготовка на екипи за спешни и извънредни ситуации и специализирани лаборатории за научни изследвания в областта на посттравматичното стресово разстройство.

"45% от пациентите, претърпели пътнотранспортно произшествие с гръден травматизъм загиват, докато бъдат транспортирани до болницата. Ако има подготвени кадри, които веднага след инцидента знаят как се оказва първа помощ, този процент ще е по-малък", каза

©
доц. Паскалев. 

Той подчерта, че в световен мащаб най-опасни в момента са епидемиите от посттравматизъм - пътнотранспортен, криминале, военен, промишлен. Хората остават под негово влияние дълго след като са излекувани физическите им наранявания. Затова в бъдещата дейност на центъра освен преподаването на класически знания за лечение на посттравматичността, са заложени напълно нови методи за профилактика.

"Идеята на проекта е всички постижения на науката да отговорят на нуждите на икономиката и лесно да бъдат внедрени в различни производства и практиката", обясни проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност. 

"В момента в страната няма подготвени екипи, които първи да се срещат с травматичните инциденти, а оказването на първа помощ е наистина нелека задача и изисква съответните познания. Именно с това ще се занимава Технологичният център. В него ще се извършва квалификация, преквалификация на всички кадри, които имат отношение към спешността в България - лекари, медицински сестри, охранители, пожарникари, полицаи", допълни проф. Мурджева.

Проучването на посттравматичното стресово разстройство, като един от основните проблеми при хората, попаднали в кризисна ситуация, ще включва търсене и предлагане на оптимални методи за подготовка, посрещане и справяне с критични и бедствени ситуации. В този аспект борбата със стреса, възникнал от внезапността и масовостта на опасни събития, е от особено значение не само за населението, но и за немедицинския и медицинския персонал, работещ в района на бедствието, обясни проф. д-р Виктория Сарафян, дмн, зам.- ректор по научната дейност и член на екипа по проекта.

Като отговор на този проблем в научноизследователската лаборатория с отделните й секции ще се извършват високоспециализирани изследвания за оценка на стреса в различни аспекти. Фокусът ще бъде върху психичния статус, физикалната/функционалната, метаболитно-патобиохимичната, имунологичната и молекулярно-биологичната оценка, диагноза, превенц
©
ия и лечение на стреса.

Задача на Секцията за разработка и експериментиране на лечебни продукти за бързо действие при бедствия, респективно - превенция на посттравматичното стресово разстройство, е да се създават биологичнобазирани лечебни продукти за профилактика и лечение на засегнати лица или на работещи при стресови условия.

Трите институции - Медицински университет - Пловдив, Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД), и "Аквахим" АД - София, са учредителите на Гражданско дружество "Технологичен център за спешна медицина" по смисъла на чл. 357-364 на Закона за задълженията и договорите, със седалище МУ - Пловдив.

Очакванията на екипа за управление на проекта, начело с ректора - проф. д-р Стефан Костянев, дмн, са синергичният подход да допринесе за създаването, трансфера и предоставянето на знания на бизнеса. Тъй като изследователският аспект е все още по-слабо застъпен в българската икономика, Технологичният център за спешна медицина ще има готовност да предоставя материалната си база за изследвания на стартиращи фирми, както и специализирани консултации, ноу-хау и др. знания, обясни доц. д-р Людмил Луканов, дх, декан на Факултета по фармация и член на екипа.

Той допълни, че партньорите в Технологичния център имат нагласата и волята да работят в постоянно сътрудничество и обединяване на своите познания, опит и компетенции в реализирането на една обща цел - създаване на място с възможност за задълбочено и многоаспектно решаване на проблеми, свързани с медицинската наука и фармацията и намирането на ефективни решения за справяне с предизвикателствата на съвременния свят в национален и световен мащаб.

От името на ректора проф. Костянев, който е управител на центъра и ръководител на проекта, проф. Мурджева, пожела успешен старт и безпроблемно завършване в срок на строителните дейности.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.10.2013 г.
0
 
 
Гражданина Гугуткин пак ще пълни гушата от строителни работа , голям строителен спец се оказа бай Гого Паскалев , на 3 пъти по-високи от нормалните цени строй -ненаситен комуняга .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: