МЗ: Експертизите за починалите родилки в Пловдив и Пазарджик - до края на месеца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:56 / 28.10.2004
1032
Министерството на здравеопазването е предприело всички мерки за изясняване на причините, предизвикали смъртта на две родилки от ромски произход в Пазарджик и Пловдив, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев на представителите на ръководствата на Политическа партия “Движение за равноправен обществен модел” и Политическо движение “Евророма”, с които той проведе две срещи днес, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.
Зам.-министър Салчев е съобщил на представителите на ромските организации, че министърът на здравеопазването Славчо Богоев е разпоредил извършването на проверка от националния консултант по акушерство и гинекология по цялостната организационна схема на медицинско обслужване на бременните и родилките в двата региона. Целта на проверката е да се анализира цялостното провеждане на наблюдението и обслужването на бременните жени и родилките в двете области - от личния лекар и АГ-специалистите в извънболничната специализирана медицинска помощ до болничната помощ. Проверката се провежда съвместно с контролните органи на Министерството на здравеопазването и районните центрове по здравеопазване в Пазарджик и Пловдив. Докладът на националния консултант трябва да бъде готов до 15 ноември. След заключенията в него ще бъде извършена цялостна проверка на работата на двете лечебни заведения, в които са смъртните случаи – МБАЛ Пазарджик и МБАЛ “Св. Мина” Пловдив. При установяване на нарушения в лечебния процес в тях ще бъдат предприети съответните мерки, е заявил д-р Салчев.
Заместник-министърът е допълнил, че материалите по двата случая се намират в съответните компетентни органи – следствие и прокуратура в Пазарджик и Пловдив, които извършват необходимите действия по тях. В Окръжната следствена служба в Пазарджик и в Окръжната прокуратурата в Пловдив ще постъпят и резултатите от съдебно-медицинските експертизи, които се извършват от националния консултант по съдебна медицина. Очаква се експертизите да са готови до края на месеца.
Представителите на ромските организации са били запознати с осъществяваните медицински и образователни проекти, насочени към хората в неравностойно положение и в частност в районите с компактно ромско население.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).