ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МЗ: Взети са всички мерки за ограничаване на трихинелозата в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 18.11.2004Коментари (0)1398
До днес, 18 ноември, в гр. Пловдив са регистрирани 16 случая на трихинелоза. Първият сигнал за възникнали случаи на заболяването е постъпил в ХЕИ Пловдив на 9 ноември, съобщи пресцентърат на Министерството на здравеопазването.
Всички заболели са от Пловдив (9 души) и околни селища – от с. Цалапица – 4, с. Марково – 1, с. Куклен – 1 и Асеновград – 1. Засегнати са хора от различни възрастови групи – от 17 до 67 години. Регистрирани са и две лица са с признаци на заболяването, които се изследват в момента.
По-голямата част от заболелите (13 души) са настанени за лечение в лечебни заведения в града – УМБАЛ “Св. Георги”, МБАЛ “Пловдив” и МБАЛ “Св. Мина” са със средно тежка форма на заболяването. При двама състоянието е по-тежко поради съществуващи придружаващи заболявания. Трима с лека форма на протичане се лекуват амбулаторно. Основните прояви на трихинелозата в началния етап на заболяването са температура, болки по мускулите, отоци, особено по лицето и висока ниво на еозинофилите (вид бели кръвни телца) при изследване на кръвта. Трихинелозата се характеризира със сравнително дълъг инкубационен (скрит) период – първите прояви могат да се появят до 40-45 дни след консумацията на заразено месо. ХЕИ - Пловдив незабавно е организирала епидемиологично проучване на случаите и предприема мерки за ограничаване разпространението на заболяването. Проучените случаи посочват консумация на голям брой различни месни продукти – сурови, полуфабрикати и готова продукция от различни търговски обекти в Пловдив. Взети са голям брой проби за изследване от различни хранителни продукти, от различни производители и търговски обекти. Към момента не е доказан причинителят трихинела спиралис в нито една от пробите.
Най-често трихинелозата се предизвиква след консумация на недостатъчно термично обработено месо от заразени – най-вече диви и домашни прасета. Проучва се възможността за нелегално внасяне на дивечово или непроверено месо при производството на колбаси и други месни продукти, разпространявани в търговската мрежа.
Уведомени са органите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол, които осъществяват контрола върху добива, обработката и търговията с хранителни продукти от животински произход. За изясняване на случая и предприемане на необходимите мерки са ангажирани Икономическа полиция и Окръжна прокуратура в Пловдив.
Продължава епидемиологичното проучване, издирването на други заболели лица и изследването на хранителни продукти от месен произход.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
Голям проблем с Facebook и Instagram преди минути
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: