ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Магазин "Билла" в Пловдив пред рухване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 27.11.2006Коментари (24)18565
©
18 магазина на търговската верига "Билла" у нас са изключително опасни за експлоатация, съобщава вестинк "Стандарт". Огромните хипермаркети може да рухнат всеки момент заради калпаво строителство. Това е установило прокурорско разследване след инцидента с падналия покрив на "Билла" на столичния булевард "Владимир Вазов".

"Опасността е съвсем реална, а за трагичните последици може само да се гадае", заяви пред "Стандарт" софийският районен прокурор Пламен Георгиев. Той е категоричен, че инцидентът в кв. "Сухата река", чието разследване лично ръководи, не е бил случаен и че подобна съдба може да сполети още 11 български града.

Прокуратурата разполага с неопровержими доказателства за опасните конструкции на "Билла" у нас.

След рухването на покрива на хипермаркета на бул. "Владимир Вазов" 20 е била назначена експертиза, която да установи причините за инцидента. Задачата е възложена на специална комисия от строителни експерти, конструктори и архитекти под вещото ръководство на светилото в този бранш - проф. Насърски. След повече от месец работа експертите са приключили проверката със заключение, което гласи: "Установени са дефекти, повреди и големи деформации по конструкцията на сградите". Копия от документа, под който стои подписът на проф. Насърски, са изпратени до ръководството на "Билла" и до Софийска районна прокуратура, потвърди обвинителят Георгиев. Заключението на комисията се отнася за сградите на "Билла" в София, Бургас, Пловдив, Сливен, Габрово, Плевен, Перник, Пазарджик и Стара Загора. Рискове крият също хипермаркетите във Враца и Монтана. За тях обаче екипът на проф. Насърски е дал по-различно заключение. След проверката комисията е препоръчала за двете сгради "ламаринените шапки по бордовете на покрива да се захванат към основата с винтове, за да се предотврати опасността от откъсване". Двете заключения на експертите са приложени от прокурор Георгиев към преписката по делото за инцидента на столичния бул. "Владимир Вазов".

Централата на световноизвестната верига "Билла" в Австрия е уведомена официално за състоянието на 18-те сгради в България и вече е запозната със становището на прокуратурата.

Разследващият магистрат е изпратил сигнални писма до кметовете на 11-те градове, в които се намират опасните сгради. Прокурор Георгиев изрично ги е предупредил, че сградите могат да застрашат живота и здравето на клиентите и служителите им. Местните управници са призовани да вземат отношение по проблема и да назначат по места повторни експертизи по чл. 195 от Закона за устройство на териториите. Експертни комисии вече се сформират в 11-те града. Всяка една от тях ще трябва да извърши щателна проверка на съответната "Билла" и да излезе с подробен анализ за състоянието на сградата. Те ще трябва да дадат и крайното становище дали има практическа възможност сградите да се укрепят до степен, в която да са безопасни за експлоатация. Ако обаче такава възможност няма и общинските комисии стигнат до този извод, огромните хипермаркети трябва да бъдат разрушени по съответния законов ред, предвиден в чл. 195 от ЗУТ.

В огромния скандал с магазините "Билла" засега няма никаква яснота по един основен въпрос - какви са причините за дефектите и деформациите в конструкциите на относително новите хипермаркети. Комисията на проф. Насърски не е написала и дума по този въпрос. Според строителните експерти най-вероятните хипотези са две - грубо нарушаване на строителните правила или пестене на желязо и използване на некачествени материали. Самият проф. Насърски категорично отказа да сподели мнението си по въпроса на какво се дължат деформациите. Той дори отрече по телефона сградите на "Билла" да са опасни, но отказа да коментира заключението, под което е сложил подписа си.

Само няколко часа след публикацията във вестника от ръководството на веригата магазини изпратиха опровержение до Plovdiv24.com в което се твърди:
Във връзка с публикувания материал във в. Стандарт от 27 ноември 2006 г. целящ да урони престижа на Билла България, ръководството на компанията иска да заяви следното:

Ние сме силно изненадани от съдържанието на публикувания материал. За нас той може да бъде оценен само като опит за сензация, който почива единствено на погрешно и преувеличено интерпретиране на подбрани факти. Тъй като в основата на публикацията са изявления на прокурор от Софийска районна прокуратура, за нас е странно е, че районен прокурор дава интревю за пресата, при това преди да е приключило разследването, което той води във връзка със случая Билла Подуяне. Разбирането на Билла е, че прокуратурата е институция, която професионално и отговорно изпълнява задълженията си и поради това за нас е изненадващо, че представител на тази институция прави заключения на базата на повърхностна преценка на откъслечни и непроверени факти.

Тиражираните твърдения, че “18 магазина на Билла са опасни” и могат “да рухнат”, са абсолютно безпочвени. Силно сме обезпокоени, че разпространяването им чрез средствата за масова информация може да създаде предпоставки за необоснована паника.

Билла България е компания с над 1800 служители и над 70 000 клиента дневно и има абсолютно съзнание за отговорността, която носи за сигурността на хората. В тази връзка категорично заявяваме, че всички магазини от веригата са в пълна изправност и няма никакво съмнение за тяхната сигурност.

С цел да информираме обществеността и да прекратим спекулациите по темата ще дадем специална пресконференция на 28 ноември 2006, вторник, веднага след която ще получите подробна информация.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.12.2006 г.
0
 
 
че по голямо село от Сф аз незнам,гати мизерията,миналата година май месец бях не искам да стъпа там!пред heppy обикалят мангалки и гледат да прибарат нещо,мизерия!за мен най-красивите градове в БГ си остават Пловдив и Велико търново
vsi4ki ste muhi
на 28.11.2006 г.
0
 
 
anonimen (15:05) Plovddiv e moq roden grad , grada na moite roditeli graa na moite me4ti i az iskam zavinagi da si ostana tuka dori ipoid zemqta , a za tova plovdiv si e nai gangsterskiq grad ne slu4aino vsi4ki selski kileshi ot stolicata zavijdate i vie strah ot nas shtoto shte vi 4upim mucunite vushkari
Aнонимен
на 28.11.2006 г.
0
 
 
rabotila sam v Billa i znam kolko barzo se postroi i neka4estveno,pla6tat minimalno i smeniat datite na proizvodstvo,udalgavat sroka na stari produkti.neka vsi4ki balgari znaiat i da si pomisliat kade da si davat parite za prexrana,palni mo6enizi sa....giveia v 4ugbina i vigdam starite produkti na bokluka ne im smeniat etiketite.
Aнонимен
на 27.11.2006 г.
0
 
 
xixixixixi mahni we nie sme bili selqni cigani , a te nqma kude si prerabotat otpadacite pa kato se zagleda6 v koq stolica v evropa ima trolei?
Aнонимен
на 27.11.2006 г.
0
 
 
то пък в Метро все едно няма опашки, кви са тия глупости дето ги пишеш бе. А за промоции има и каталози и табло на входа, ако някой е кьорав да си вземе очилата.
Ирко
на 27.11.2006 г.
0
 
 
В магазините на "Билла" не влизам по 3 причини: 1.Стоките са доста по-скъпи от тези в другите магазини. 2.Нямат никаква информационна политика относно промоции и др. подобни. 3.Разположението им не е съобразено със жилищните райони.
botevist
на 27.11.2006 г.
0
 
 
абе какъв е тоя малоумник от 15:05??? че то най-много цигани има в софия бе, нещастник! ти знаеш ли, че софия по време на освобождението е била 10 000 души! ебаси дебила, сигурно живееш в обеля или люлин, и си мислиш, че си софиянец! най-голямата измет на българия отиде в софия, затова сме на тоя хал! що не кажеш от кое село са ваште, отворко?
Пд
на 27.11.2006 г.
0
 
 
На тоя идиот долу (15:05) ще напиша, че Пловдив е град от незапомнени времена и е най-хубавият град за живеене в България - ФАКТ. И ако не бяха пловдивчани, България още можеше да е Княжество България и Източна Ромелия. Да не говорим, че най-красивите жени и повечето от най-успелите българи от Пловдив. Тъй че - копеУе ли си, селянин ли си, не те знам - ама можеш да се цункаш у гъзо...
Aнонимен
на 27.11.2006 г.
0
 
 
Бивш шеф описа магазините като ад "Ако винаги сте се питали защо в "Билла" е така ужасно, разтворете книгата на Станислав Берго. Тя знае отговора. Знае защо магазинът е мръсен, защо продавачите не са мотивирани да работят, защо има грешки в сметките и винаги опашки пред касите." Това написа преди няколко месеца австрийската информационна агенция www.pressetext.at, представяйки книгата на Станислав Берго "Бях женен за "Билла". Това е разказ отвътре на един бивш управител на магазин "Билла". Реалността, описана от Берго, изобщо не съвпада с имиджа, който се старае да ни внуши веригата гигант, в която работят 52 000 души и която съвсем скоро ще достигне 10-милиардната граница в оборота. "Билла" влиза всеки ден във всеки дом и затова е всемогъща. Но също така и фактът, че ни мами, става все по-очевиден, пише агенцията. Още преди публикуването си книгата разбуни духовете в централата на веригата във Виена. Първите читатели бяха от редиците на верните сътрудници и от мениджърите на концерна REWE. Мненията си те изразиха на сайта на автора www.bergobuch.com. "Описвате това, което ми е на сърцето." "Сам изживях всичко това." "Истината е още по-ужасна от разказаното." И ето сега става ясно защо всяка седмица "Билла" назначава нови работници. Просто там никой не може да издържи повече от няколко месеца. А тези, които остават, са измъчени, отчаяни и демотивирани. Берго се превръща в говорител на всички тия нископлатени роби на супермаркетите и на всички излъгани клиенти. "Веднъж направих забележка на една бременна служителка, че пуши - разказва Берго. - А тя отвърна: "Да работиш в "Билла" е по-опасно от тютюнопушенето." Безкрайни работни дни, стигащи до 14 часа, и никакво възнаграждение за допълнителните часове. "На-доброто за мен", гласи слоганът на "Билла". И това е съвсем точно, казва Берго - всичко, което правят в "Билла", е добро само за тях.
fgdagfys
на 27.11.2006 г.
0
 
 
nie moje da sme getoto no vie ste po zle i ot nas dobre 4e samo pri nas ima cigani na vsqkade gi ima i cigani i turci taka 4e ne dei da mi govori6 gluposti a za istoriq da ne govorim dosta ima6 da u4i6 otivai da u4i6 po istoriq ima6 o6te mnogo da u4i6
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: