ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Магистри от ТУ изработват със собствени средства безпилотни самолети
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:37 / 09.04.2013Коментари (3)2529
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Катедра "Авиационна техника" към пловдивския филиал на Техническия университет задава дипломни проекти за магистри, които имат желание със собствени средства да изработват безпилотни летателни апарати, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Преподавателите поощряват тази дейност, въпреки по-ниското ниво, на което ще бъдат специфичните самолети. 

Един такъв летателен апарат струва между 400 и 500 лева. Докторантът Християн Панайотов е разработил безпилотен самолет със съчленено крило и в момента участва в конкурс за доцент в катедрата. Благодарение на финансиране от висшето училище и от спонсори пловдивският Технически университет има най-добре обзаведената лаборатория за безпилотни летателни апарати в България до момента. Според ръководителя на катедра "Транспортни и авиационни технологии" доц. Добрин Сейзийски през следващите десет години те ще бъдат един голям дял от общата авиационна система на света. Той обаче е категоричен, че у нас интересът към тях от страна на държавата е нулев. 

Все още няма нормативни документи, които да позволяват използването на безпилотни и пилотирани летателни апарати в едно и също въздушно пространство. Очаква се този въпрос да бъде решен до 2018-а година и тогава да започне масово използване на безпилотни летателни апарати. Причината по думите на доц. Сейзийски е, че всеки научен продукт изисква време, за да се подготви за пазара. 

Една от тенденциите е тази форма на управление да се реализира  за транспортните самолети, но най-голям е делът във военната област. Такива летателни апарати се използват в радиационна обстановка за наблюдение на пожари и морски замърсявания. В България този сегмент е много малък, тъй като няма потребност от него. Разработването на безпилотни самолети започнало в катедрата миналата година, след като бил обявен конкурс от авиационния факултет  на Националния военен университет за разработване, изпитване и реализация на безпилотен летателен апарат, който да пренесе на определено разстояние товар и да го пусне в точно определена цел. 

Пловдивските участници от Техническия университет заемат първото място. Тази година четири отбора от възпитаници на ВУЗ-а  ще представят свои модели на безпилотни летателни апарати на Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април. Тогава ще се вземе решение кои от тях ще бъдат финансирани, за да участват на конкурс. Той ще се проведе през октомври тази година в Долна Митрополия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е регресът! По байтошово време това правеха учениците в клубовете по моделизъм. Сега го правят студентите. Явно са на един акъл, което не говори добре за качеството на обществото ни. Все си мислех, че от един дипломант се очаква да прави изчисления, алгоритми, чертежи и т. н., сега просто трябва да кихне за една по-скъпа играчка... Специални поздрави за докторантът, който ще се цани за доцент!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2024/2025
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Волейболен клуб Локомотив Пловдив
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: