"Майки срещу дрогата" - 1 година работа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:46 / 08.09.2005
4370
Точно преди една година на 8 септември от хероин в дома си издъхна Антон Ангелиев, син на една от основателките на сдружение "Майки срещу дрогата". Той стана просто едно от имената на списъка с десетина млади хора, които починаха от наркотици за миналата година. Тази година нещата не са много по-различни. Само десетина дни преди тази годишнина откриха мъртва от 4 дни Донка от Асеновград - 20 год. момиче, което участваше в групата за самопомощ към сдружението, опитваше да се откъсне. Откриха я в боклуците в Столипиново. Не е първият подобен случай, едва ли ще бъде и последният, ако нещата не се променят.
Преди година в памет на Антон и всички жертви на наркотиците, сдружение "Майки срещу дрогата" издаде плакат. Дейността на родителското сдружение получи нов тласък от този тъжен повод. Най- важната част от дейността - конкретната помощ на засегнати семейства, се извършва непрекъснато - провеждат се индивидуални срещи, нови и нови родители идват на сбирките ни всеки четвъртък от 18 ч. Поддържат се контакти с местата за лечение у нас и достъпни за български деца в чужбина и съдействаме за изпращане на лечение. На всеки нов родител още при първата среща му се предоставя списък и описание на местата за лечение, както и два изключително важни и полезни текста, които ще му помогнат да разбере по-добре проблема и да си изгради модел на поведение.
Друга важна част от дейността на сдружението, която се извършва паралелно, са контактите с институции, които имат връзка с проблема и биха могли да помогнат за неговото решаване. Проведохме изключително ползотворни срещи със състава на Окръжен съд Пловдив, с окръжния прокурор, с представители на полицията. Целта е да се постигне разбирането, че въпреки законовата база, зависимостта е заболяване, което има нужда от лечение. Съвместно с Окръжен съд Пловдив е издигнато предложението условните присъди, които сега се издават на доказано зависими, а не дилъри, да бъдат сменени с принудително лечение. Както и ефективните присъди на зависими, които неотклонно идват след условните, ако не се вземат мерки за лечение. Имайки предвид това, "Майки срещу дрогата" са наясно, че у нас не е развита терапевтичната система и това ще бъде проблем. Затова настояват пред институциите да се започне най-сетне изграждането на места за лечение. Истината е, че в момента у нас, благодарение на чужди организации, има известни възможности за лечение на момчета. За момичета и за непълнолетни обаче тези възможности са почти нулеви.
Още през есента организирахме подписка с около 300 подписа в няколко града и изпратихме писма с нашите искания и предложения до Президента на Републиката, до Министър-председателя и до Председателя на Народното събрание. Получени са отговори, които не удовлетворяват Сдружението. В Президентството например признават съществуването на проблема и липсата на мерки за неговото решение, но Министърът на здравеопазването показа удивително безразличие и посочи като места за лечение единствено ... психиатриите.
През март е изпратено писмо и до патриарх Максим с молба Българската православна църква да обърне внимание на този духовен проблем и да помогне, в имотите на църквите примерно или в манастирите биха могли да се лекуват деца. Отговор нямаме до ден днешен. В същото време в Пловдив организацията има подкрепата на църквата. Отец Милен, който сам предложи помощта си, се грижи за духовното спасение на няколко деца, които го потърсиха. Митрополит Арсений благослови идеята зависими момичета да бъдат настанявани в Женския манастир в Калофер. Имаме вече два такива случая. Специална служба за помощ при алкохолизъм и наркомания се чете всяка неделя в параклиса "Св. Богородица" в с. Труд.
По време на предизборната кампания това лято е подготвено досие за проблема, включващо 100 страници текстове, които илюстрират и съвременното разбиране, и различни полезни подходи, както и данни за сегашната ситуация и бе връчено на няколко политици, с които са проведени срещи. Даренията, които сдружението получи по време на тези срещи, бяха изразходвани за нуждите на VІ МО на болницата в Раднево, където се провежда лечение на зависимости. Купихме тестове за наркотици, телевизор, видео, кафемашина. Два пъти членовете на сдружението посещаваха болницата, поддържаха непрекъснат контакт с лекуващия екип, който е млад и мотивиран и сътрудничеството е много успешно. Само по направление на "Майки срещу дрогата" поне 10 деца от Пловдив отидоха на лечение там, в момента още има няколко.
По време на предизборната кампания е подписан меморандум с "Новото време", в който се казваше, че ако те влязат във властта, ще придвижат нашите инициативи. Това не стана, но сътрудничеството продължава. В момента обмисляме голяма кампания с билбордове в 29 града в страната, проектът и изработката ще бъдат на най-голямата фирма за билбордове в страната Кривицки - нейният управител Румен Кривицки предложи сам своето съдействие. Предстои среща с креативния екип за изработване на идеен проект на посланието.
Успоредно с индивидуалните и групови срещи, осъществяваме контакти с родители и по Интернет. Сайтът на сдружението www.antidrugbg.com се подновява всеки ден с новини, преводи, различни материали, които са в помощ на засегнатите. Оживен обмен върви и по пощата на сайта, получават се писма от цялата страна и от чужбина. В рамките на тази година e обявен и литературен конкурс "Напиши писмо до най-добрия си приятел от детинство, който е станал наркоман". Получиха се над 20 писма, всички те бяха публикувани в сайта. Особеното за този тип комуникация е, че ако по телефона или лично търсят помощ най-вече родители, то чрез Интернет най-често се обаждат братя, сестри, приятели на зависими.
Сдружението подкрепя групата на АН, която работи по програмата "12 стъпки" - най-популярната американска програма за лечение на наркомания. Групата вече има добри резултати, тя се събира всеки ден в стаята на сдружението в Младежкия дом.
Институциите, които помагаха на сдружението през този период са Митница Пловдив, която предостави компютър и принтер, както и към 600 лв лични средства, събрани от служители, депутатът от НДСВ Владимир Дончев, който организира срещата си с полицията и областния управител, както и с водещи имена от листата на НДСВ по изборите по- късно. През април бяха отправени писма с представяне на работа на сдружението и молба за помощ към 25 фирми от Пловдив и областта, откликнаха единствено ИНСА-Раковски с дарение от 200 лв, с които веднага бяха закупени тестове за наркотици за Раднево и Топлофикация- Пловдив, които наскоро ни отпуснаха 500 лв.
Два проекта, с които сдружението кандидатства за финансиране пред международни организации, бяха одобрени, но още не са финансирани. Първият проект, който чака окончателно одобрение от Демократичната комисия на САШ, включва оборудване за сайта, съответно възможности да се пътува до местата за лечение и да се напишат материали от първа ръка за всички възможности в страната, както и две срещи на хора от страната, които реално се занимават с лечение на зависими. По втория проект, който е одобрен по принцип от холандската организация Матра Кап са предвидени 12 семинара, на практика 3 срещи по 4 направления. В трите от направленията членовете на сдружението ще разговарят по темата и ще подобряват информацията у родители на по-малки деца, у представители на полиция, прокуратура, съд, както и на учители и педагогически съветници. Тук идеята е да бъде споделен опита и знанията, които сдружението е получило, за да се предотврати разпространението и въвличането на нови хора. По четвърто направление е предвидено да бъдат поканени специалисти, които ще повишат знания на членовете на "Майки срещу дрогата". Подобен семинар се състоя само преди две седмици, когато Моник дьо Турк, директор на Информационния център на Нарконон в Белгия, беше гост и изнесе много интересна лекция. По проекта за Матра Кап също така е предвидено издаване и безплатно разпространение на печатни материали, тъй като не са много родителите, които са на ти с Интернет. Ще бъдат раздадени няколко тематични брошури с практични съвети по селата наоколо, които са пламнали от наркотици, но за които не се прави нищо. От сдружението обявяват готовността си да проведат колкото срещи може повече с родители от поразените райони, а изключенията вече са малко. На лице е и опита със срещи с учители и педагогически съветници от Асеновград, от няколко срещи с ученици от пловдивски училища. Превенцията е ключът към премахването на злото, защото ако заболяването е трудно лечимо, то е напълно предотвратимо.
Сдружение "Майки срещу дрогата" се оказа удивително живо и жилаво образувание, което непрекъснато се развива, от което хората имат нужда и което институциите вече приемат за достоен партньор. Опитът им показва, че подобни сдружения са изключително полезни. Затова през юни бе основан клон на сдружението в Стара Загора, а в бъдещите планове са включени отваряне на клонове и в други градове. "От наша страна ние ще оказваме помощ с материали и информация, но хората трябва сами да поемат организацията си, защото подобен тип сдружения са наистина белег на гражданско общество", обявиха от "Майки срещу дрогата".
Исканията им и към новото правителство са същите, обобщени с две думи :
Замяна на ефективна присъда с принудително лечение
Изграждане на мрежа от терапевтични програми
Широка и убедителна превенция

В обществото трябва да се изгради нетърпимост към наркотиците, защото в момента то или е безразлично и глупаво толерантно, или е изгоряло дотам, че не иска да се обади. В атмосферата на безхаберие и безразличие печелят дилърите и умират децата, стотици хиляди семейства са опустошени. Нека изкараме тази война от анонимността, тя се води всеки ден пред очите ни!

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).