''Майки срещу дрогата'': Председателят на Окръжния съд в Пловдив призна, че не съдят когото трябва

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:43 / 23.12.2004
836
В събота,18 декември, в следствения арест на Пловдив издъхна 21-годишен младеж, задържан на 9 декември за притежаване на наркотици. Причината за смъртта му се разследва, образувано е следствено дело срещу неизвестен извършител. Неизвестният извършител се търси сред длъжностните лица, защото по тялото на младежа няма белези от насилие, а последните няколко дни той се е държал неадекватно, не е можел да се храни сам. Назначената тройна съдебномедицинска експертиза закъснява фатално с един ден, а патолозите казват, че момчето е починало от менингит.
Това е вторият смъртен случай за годината, когато зависим умира в ареста. А с 21 годишният Мариан смъртните случаи сред зависими в Пловдив стават съвсем приблизително 10. Това сочи официалната статистика, но твърде вероятно е те да са дори двойно повече.
На годишния си отчет Окръжен съд- Пловдив преброи 137 дела по чл. 354 от НК - притежаване, съхранение и разпространение на наркотици. Всички са осъдени. Когато се претеглят обаче веществените доказателства, задържани по тези дела, става съвсем ясно кои са осъдените. Заблудените, вплетени в ада на дрогата момичета и момчета, които отиват за поредната си доза и на излизане от дилърите биват задържани. 8 кг марихуана, 56 г хероин, 330 таблетки амфетамини. Като се изключат няколкото дилъри средна ръка, които кой знае как са попаднали под ударите на закона, за останалите не остава почти нищо или по- точно - остават дозите им за деня. "Разследването на наркопрестъпленията се нуждае от нов подход", заяви председателят на ОС- Пловдив Сотир Цацаров. Според него в борбата срещу дрогата вече не са достатъчни "полицейски патрули, които да дебнат на изходните артерии на съответните центрове на разпространение". Той определи задържаното количество дрога по делата като " незначителен дял от реалния оборот на уличния пазар" и уточни, че то е свързано с престъпления, извършени от КОНСУМАТОРИ на наркотици, но не и с такива, извършени от НАРКОРАЗПРОСТРАНИТЕЛИ. "Това е констатация, която носи упрек и е изключително тъжна - каза още съдия Цацаров - И би следвало да покаже, че подходът за разследването на тези престъпления се нуждае от качествено ново измерение".
Всички дела, образувани по чл.354 , се гледат от състави на Окръжен съд. През изминалата 2004 година с този член са свързани буквално половината от всички дела. Само през последните две седмици на високото внимание на съда са две дела, типични за реалната картина на нещата - в едното на подсъдимата скамейка застава младеж, заловен с 1 цигара марихуана на стойност 1.25 лв, а в другото - негов връстник, задържан с хероин за 1.75 лв. И за слепия е видно, че това не са никакви дилъри, а поредните жертви на развихрилия се без контрол наркопазар у нас. В същото време само в Пловдивския затвор излежават присъди 130 зависими от наркотици. В затвора влиза дрога, признават и от управите на местата за лишаване от свобода, това очевидно не е проблем. Спрямо осъдените вътре не се прилага никаква програма за лечение, те излизат не само със задълбочена зависимост, а и с новопридобити престъпни умения за добиване на пари. Става един омагьосан кръг, в който влизат нови и нови жертви, а изход не се вижда. Сдружение "Майки срещу дрогата" Пловдив пое инициатива за подписка до Президента, Министър- председателя и Председателя на Народното събрание с три основни искания - най-после да започне изграждането на мрежа от рехабилитационни центрове и програми, да се въведе принудителното лечение, което да замени присъдите за притежаване на наркотици и да се вземат най- сетне решителни мерки за реални удари върху наркопазара. Пореден опит да се пробие стената от нечуваемост, която е оградила този страшен проблем, развиващ се лавинообразно и придобиващ все повече размерите на детска епидемия. Източник: http://antidrug.bgfree.biz/

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив
Пуснаха асансьорите на "Модър - Царевец"
В Пловдив посъветваха шофьорка да си изпие кафето, преди да се ка...
Луксозен "Мерцедес" се предлага срещу имот в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).