Майстор каза каква е тайната рецепта на лютеницата по пловдивски
Вкусът на детството е филийка с лютеница, а рецептите за нея са многобройни. Но основните съставки са червени чушки, домати, патладжани и моркови.
На едро цената на доматите излиза с 10% по-скъпо от миналата година. Морковите са с цена 1,42 лева. Олиото е сравнително по-евтино спрямо миналата година. По различни са цените в магазина.
С наближаването на есента, започва подготовката на зимнината, колко струва да си направим лютеница?
10 кг чушки, 4 кг патладжан, 1 кг моркови, олио - всичко 60,40 лева.
В Пловдив същото количество продукти за лютеница купуваме от пазара. Таня Чобанова казва, че повече от 20 години произвежда зеленчуци в село Динк и знае какво точно трябва да се купи за домашна лютеница, предава bTV.
"Розовият домат не става за лютеница, той е само с вода. Подходящите домати са консервни, които имат повече месо. Слагам кимион, черен пипер и стар кромид, за да стане по-сладка. Правя я с повече чушки.", казва Чобанова
Консервният домат е 2 лева за кг, червената капия е 3 лева, морковите 2 лева, а патладжанът е 2,50 лева.
Към закупените зеленчуци добавяме и бутилка олио за 3,50, така лютеницата по пловдивски излиза 55,50 лева за 10 буркана.