Целта на проверката бе да се установи спазват ли се нормативните изисквания за качество при производството и търговията на сирене, кашкавал и мляко и какви суровини се влагат в българските сирена и млечни продукти /прясно мляко, сухо или кондензирано мляко, растителни мазнини и други нетипични продукти/.
Проверката обхвана дейността на функциониращите в апелативния регион предприятия с капацитет на производство над 10 тона сурово мляко в литри дневно през периода юни 2008 година - февруари 2009 година
От всички 41 обекта за 9 е констатирано, че като подобрители са използвани сухо мляко, млечен протеин, растителна мазнина или палмово масло. Вложените суровини са съобразени с нормите, въведени в технологичните документи на предприятията.
Констатирано е, че във всички обекти са спазени качествените и количествени показатели при производството и етикетирането на млечните продукти. Съблюдават се правилата, въведени от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ по регламентите на Европейския съюз при производството на сирена и млечни продукти, в които се влагат предимно сухо или кондензирано мляко, растителни мазнини и други нетипични продукти и не се наименоват "Българско саламурено сирене от краве (овче) мляко", "Българско кисело мляко", "Кашкавал Витоша" и др. произведени млечни продукти с преобладаващо вложени растителни мазнини.