Мария Капон със сериозни битки в името на пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:44 / 22.06.2009
2084
В предизборната си кампания за мажоритарен кандидат на Пловдив- област с номер 1 Мария Капон залага на личния контакт с хората, които вече достатъчно я познават след четири години активна парламентарна дейност. След няколко такива срещи вече е сигурно, че те със сигурност я свързват с редица сериозни битки и защитата на важни за мнозина каузи, в личен разговор обикновено споделят как те са се отразили на тях самите или на хора от тяхната среда. Чрез импровизиран въпросник, попълнен вече от над 400 души в първите дни, става ясно и доколко хората наистина се ориентират в политическата и дейност.

"Няма по-голяма сила, с която да можеш да промениш живота на хората от политиката- казва Мария Капон. - За съжаление, тази сила е точно толкова дяволска, ако я използваш за кражба." Тези думи се потвърждават от отговорите в анкетата, които в голямата си част - над 70% посочват корупцията като най- наболял проблем в страната. Малцина обаче вече помнят, че точно Мария Капон стои зад стартирането на операция „Чисти ръце" в управлението на държавата и че точно тя, още в първата си година като народен представител се опита да се пребори с „Черната каса" на Парламента и настояваше за ограничаване на представителните разходи на властта.

Икономиката в условията на криза също е в топ-класацията на посочените от хората наболели проблеми. Мария Капон е автор на многобройни предложения при изготвянето на годишните бюджети по време на мандата, но най- сериозно хората я свързват с отпадането на задължителната регистрация по ДДС на дребните търговци на цигари, с което бе спасен поминъкът на над 30 000 семейства. Тя бе и народният представител, прокарал в дневния ред на Парламента предложението на пенсионери от Пловдив за преизчисляване на пенсиите.

Здравеопазването ни е особено болна тема за около 180 от попълнилите анкетата, повечето от тях свързват името на Мария Капон с битките и в тази област. Тя допринесе за разрешаването на проблема с инсулина съвсем наскоро, след като внесе заедно с Антонела Понева предложение за нов начин на изчисляване на цените на лекарствата и това даде възможност вече да се преговаря успешно с датската фирма „ Ново Нордиск", което беше особено важно за 50 000 диабетици в страната, особено за децата. Друга нейна дейност е свързана с лекарствата за онкоболни, с изключително скъпото лечение за редки болести, за хората в неравностойно положение.

Тазгодишните парламентарни избори предлагат нов начин за упражняване на вота, който бе уточнен буквално в "12 без пет" в Парламента и доста неясноти останаха. Това се вижда от отговорите на въпроса в анкетата дали хората знаят, че могат да гласуват едновременно и за партия, и за мажоритарен кандидат, тоест в две листи. Механизмът е разбираем за малко повече от половината отговорили, останалите все още мислят, че партийната оцветеност на пропорционалната листа е задължителна и за мажоритарния вот. Явно този момент има нужда от разяснение, а това се вижда не само от попълнените въпросници, а и от десетките лични срещи на Мария Капон, мажоритарен кандидат за област Пловдив с номер 1 с хора от региона.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (190):
13.10.2009 Националното следствие се заема с гласуването в Турция
22.09.2009 От днес в Пловдив тръгна преврат в Демократичската партия
14.08.2009 БСП и Синята коалиция дали по 2 милиона за кампаниите си
11.08.2009 Захари Георгиев сдаде лидерския пост в БСП - Пловдив
06.08.2009 Бойко Борисов: Ще оправдаем гласуваното ни доверие
29.07.2009 Менда Стоянова оглави бюджетната комисия
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).