Меглена Кунева и Пал Чаки откриха в Пловдив кампанията ''Европа: предай нататък!''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:33 / 18.01.2005
1739
“Осемдесет и четири процента от словаците заявяват в края на миналата година, че са щастливи от присъединяването на страната им към ЕС”, заяви в Пловдив словашкият министър по европейските въпроси, правата на човека и малцинствата Пал Чаки, който е в България като специален гост на министър Меглена Кунева.
“Гледам на България като на член на ЕС”, каза още словашкият вицепремиер. Той сподели опита на своята страна в усвояването на предприсъединителните и структурните фондове, в съдебната и данъчната реформа, чрез които страната му реално се е подготвила за безпроблемни първи години за членство в ЕС.
Като гост на министър Кунева, Пал Чаки участва в срещи, посветени на проблемите на малцинствата, с представители на бизнеса, с ученици от пловдивските гимназии и с неправителствени организации. С тези срещи в Пловдив стартира информационната кампания “Европа: предай нататък!” под патронажа на министър Кунева.
Кметът Иван Чомаков и областният управител Гьока Хаджипетров заявиха на пресконференция, че ще бъдат активни партньори на кампанията.
Към нея вече се присъедини и Пловдивският панаир, съобщи пресцентърът на МВнР.
В двете години, които остават до приемането ни в Европейския съюз, трябва да се научим да се държим като европейци, заяви в Пловдив министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, цитирана от телевизия "Евроком". Тя и словашкият й колега Пал Чаки участваха в поредица информационни срещи от правителствената кампания “Европа – предай нататък”. България ще влезе в общността без шок и инфлация, ако следва модела на Словакия, увери на свой ред Пал Чаки.
Не искаме да изнасяме лекции, а да отговаряме на въпроси, заяви на срещата с малкия и среден бизнес министър Кунева. Там бяха поканени 950 фирми, а присъстваха само една десета от тях. Г-жа Кунева натовари общинската и областната власт да събират всякакви запитвания относно присъединяването, за да може по тях да се организират и работни срещи. Преди дискусията министър Кунева заяви, че информираното встъпване в Европейския съюз е единствения начин да се избегне шокът и инфлацията.
Словакия влезе в Европейския съюз без шок и с 3-процентна инфлация. Министър Кунева увери, че и ние можем да повторим този успех, стига да възприемем спецификата на Европа.
Само 15% от фирмите в Пловдив и региона смятат, че са много добре запознати с изискванията, които има Европейския Съюз в техния бранш, 42% изобщо не знаят какви промени ще претърпи техния сектор през 2007г. Данните от проучване сред пловдивския бизнес цитира депутатът от НДСВ Нина Радева на среща в Пловдив, част от информационната кампания "Европа, предай нататък". В същото време, според анкетата, едва 12% от пловдивските фирми смятат, че няма да имат достъп до европейските пазари след 2007г., предаде радио Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Пуснаха асансьорите на "Модър - Царевец"
В Пловдив посъветваха шофьорка да си изпие кафето, преди да се ка...
Луксозен "Мерцедес" се предлага срещу имот в Пловдив
Обявиха конкурс за шеф на Транспортна болница в Пловдив
Близките на загиналия моторист Недялко Бакалски искат справедливо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).