Междуградските превози поскъпват. Пловдив - София поевтинява

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:58 / 21.10.2004
1524
Заради скока на дизеловото гориво автобусните билети ще скочат между 10-15 на сто, каза Веселин Дошков, шеф на най-голямата пловдивска фирма за междуградски превози "Хеброс бус". Сега под тепетата тече конкурс за извънградските линии. Всеки от кандидатстващите превозвачи е дал оферти с конкретни цени. Сега, за да се спазят те, фирмите ще работят известно време на загуба или без печалба. Това положение обаче не може да се задържи повече от месец-месец и половина, твърди Дошков пред в-к "Стандарт". Според него цената на горивото формира около 40% от стойността на билетите. Единствено автобусните билети от Пловдив до София ще поевтинеят от 9 на 8 лв., защото досега тяхната цена е била определена спекулативно, каза Дошков.
Цените на междуградските превози ще скочат с 15 на сто, каза и Миролюб Столарски, шеф на Съюза на автобусните превозвачи и собственик на "Карат-С". Всяка от фирмите ще реши колко точно да повиши билетите, но се очаква до месец новите цени да са факт. По-рано не може, защото вече има резервирани пътувания, дори платени.
Такситата ще поскъпнат с 8-9 ст. на километър до месец. Фирмите ще обявят решението си за поскъпването до дни, но пренастройката на апаратите и регистрацията ще отнеме поне месец. Така новите цени ще са факт в началото на декември. Това каза за "Стандарт" Румен Крумов, шеф на Съюза на превозвачите. Увеличението ще е с около 20%, но пък такова не е имало от почти 2 г., обясни той. Причината сега e скокът на цените на горивата от последните седмици. Преди седмица автогазът достигна 90 стотинки за литър. Това беше психологическа граница, след чието преминаване такситата обявиха, че ще вдигнат цените. Фирмите от Пловдив, Плевен и Бургас вече изравниха тарифите. В София досега не го направиха заради голямата конкуренция на жълтите коли.
Горивата скочиха няколко пъти през месеца, след като цената на петрола удари над 55 долара за барел на международните пазари. Превозите на товари за чужбина също може да поскъпнат, прогнозира пред "Стандарт" Александър Чакъров, управител на "Транскапитал". Увеличението ще е до 10% и ще го направят главно големите фирми. Сега цената за превоз на 20-тонен камион до средната част на Германия е 2600 лв., каза Чакъров.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).