ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Международен фестивал събира пловдивската публика днес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:50 / 28.06.2024Коментари (0)1111
©
Международният фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2024 очаква вярната си публика на своето 21-во издание, което започва днес. Мястото отново е Дома на културата "Борис Христов“. Събитието се организира ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

Тази година духът на Фестивала ще бъде свързан с "шоколад и шансони“, тъй като френският майстор Венсан Гайо ще представи и предложи специални шоколади и сладки лакомства, от които обещава, че не се пълнее. За да е пълно удоволствието ще отбележим и френския празник на музиката и настъпващото лято с два великолепни концерта.

В Пловдив ще пристигнат скъпи гости, които ще поднесат много приятни и неочаквани изненади за публиката в залата. Тази година, благодарение на помощта от партньорите, сцената за концертите в ДК "Борис Христов“ ще се превърне във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели. Интересна мултимедия като фон ще пренесе зрителите духом във Франция, която освен страна на шансона, тази година е и домакин на Олимпийските игри.

"Както за спорта, така и за музиката няма езикова бариера, а шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и се утвърди като най-големия такъв формат за Балканите“, споделя директорът на Алианс Франсез в Пловдив - Теофана Брадинска-Ангелова.

Вече повече от три десетилетия в Пловдив се отбелязва "Празника на френската музика“, едно събитие започнало от Франция през 1985г. по инициатива на министъра на културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Превърнало се в изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, днес то се случва по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове. Посланието на този празник е "Правете музика" и 21-вото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2024г. се вписва изцяло в тази инициатива като неговата медийна популярност става все по-голяма.

По традиция фестивалът ще бъде открит от Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, в присъствието на много официални френски и български гости.

Най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde е дългогодишен и неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" в Пловдив, като сега ще представи и световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5 MONDE plus. Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски филми, игрални и документални, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив.

Единият е на Антония Маркова, първият лауреат на този международен форум, която днес има своя самостоятелна кариера, но ще видим и бъдещи музикални звезди, идващи от цяла България.

"Звездната кариера на Антония Маркова е стартирала именно благодарение на френския шансон. Тя е и многократен носител на отличия от национални и международни конкурси -"Хит минус едно", "Бургас и морето", Music idol, "АVON VOICES’’, като там успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Наскоро, Антония съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA "Звездите в нас". Наш партньор е отново Арт Войс Център. Благодарение на музикалния педагог г-жа Румяна Иванова, през 2024 година, ще вземат участие, както изпълнители от Пловдив, така и лауреати от различни фестивали и конкурси от цялата страна. Ще видим и чуем невероятни млади таланти от Враца, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и др“, разказа още Фани Брадинска – Ангелова.

Вторият концерт е на талантливите братя близнаци от дуета “Jessandwest", много известни вече във Франция, които са подготвили нова и атрактивна програма за участието си в Пловдив. "Jessandwest" е дует спечелил всички възможни награди на формата "Талантите на Франция" през 2019 година – на жури, публика, за автори и композитор и др. Те споделят, че са влюбени в Пловдив, а отскоро са и лауреати на телевизионният формат "Гласът на Франция". Ангажирани с пълен календар от участия, те с удоволствие намериха възможност да дойдат отново за концерт на Фестивала. Специално за тях в Пловдив ще дойде да ги поздрави от сцената и вдъхновяващата Олга Василенко.

"Интересни интерпретации и музикални предизвикателства, плод на френско-българското сътрудничество, очакват пловдивчани и гостите на града. Фестивалът ще бъде много атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура и публиката ще усети едно зареждащо и приятно изживяване на лятна романтика“, разказа Фани Брадинска – Ангелова.

Фестивалът е под мотото "Празник на музиката" и както по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на местните общини. Концертите са винаги с вход свободен. Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ", както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: