ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Министър Найденов изпразни борсата край Първенец
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 05.11.2010Коментари (6)2740
"Много празно, бе! Какво става тук?". Това каза министър Мирослав Найденов, когато слезе от мерцедеса си в центъра на тържището до Първенец и се огледа наоколо. Почти всички складове бяха заключени. Освен журналисти и управлението на плодово-зеленчуковата борса не се мяркаше дори и котка. Челният сектор с табела "За производители" беше не само празен, но и преметен. Обичайните бабички при входа с по касетка ябълки и китки магданоз си бяха дали почивен ден. Паркингът, който в делничен или почивен ден е задръстен от коли, този път беше празен, все едно е с такси.

Тоталната евакуация накара министъра да се усмихне широко. Обикновено, където ходя, цените падат, изкоментира той, леко озадачен от нетипичната реакция на пловдивските търговци. Стойна Гечева от управата на тържището обаче го успокои, че тържището винаги изглежда така в 13 часа по обяд в четвъртък. Наемателите продават до 10-11 и след това си тръгват, обясни тя, макар че министърът едва ли повярва. Изпълнителният директор на борсата пък направо засече Найденов: Защо правите проверки на тържищата през август, септември и октомври, когато има българска стока. Само плашите хората! Елате през зимните месеци, за да засечете контрабандата от вноса, предложи Панайотов. След което видя министъра в гръб.

Тук сме, за да направим съвместна проверка за наличието на карантинни неприятели и остатъчни пестициди в плодовете и зеленчуците, посочи министър Найденов. За да удължат срока на съхранение, някои търговци и вносители третират стоката с вредни химикали. В момента на тържището има експерти от Службата по растителна защита и от РИОКОЗ. Те ще вземат проби и ще изследват зарзавата. Тук сме най-вече, за да демонстрираме властта на държавата, пределно ясно каза министърът.

Ако констатираме наличието на остатъчни пестициди, ще наложим имуществена санкция на фирмата продавач, поясни Антон Величков, изпълнителен директор на Националната служба по растителна защита. Това означава, че ще конфискуваме цялата му стока, което в някои случаи означава огромна загуба на пари. Паричната глоба е до 1500 лева. По Закона за храните обаче е предвидена още по-голяма санкция - от 5000 лева нагоре. Новият Закон за храните ще влезе в сила от догодина, вметна министър Найденов.

Той добави, че правителството е решено да подобри качеството на храните за българите. ДВСК също са максимално натоварени, посочи Найденов. Министърът съобщи в аванс ("за да се стреснат някои хора"), че държавните ветеринарни служби ще започнат проверка при птицевъдните ферми. Целта е да се провери състава на захранката за пилета. И по-важното - да се види дали производителите не тумбират месото.

Тоест, дали не инжектират в него течност, за да тежи повече. На въпроса, какво има в тази "течност", министърът поясни, че има какво ли не и че "то" не е здравословно.
В страната ще останат по-малко лаборатории за изследване на месните и млечни продукти, но те ще са по-модерно оборудвани и по-точни, посочи Мирослав Найденов.

Визитата на министър Найденов продължи следобеда със среща с инспекторите от ДВСК в Пловдив. Директорът на РВМС д-р Светозар Василев, който също бе на тържището, каза, че не е информиран за целта на срещата.

След изявленията министърът и групата експерти с него се насочи към един от малкото отворени складове в района - този за вносни плодове на фирма "Леон 2007". Професионалистка от експертната група си сложи ръкавици и започна да пълни найлонова торбичка с мандарини, които най-вероятно ще се изследват. След като измина 300 метра, групата попадна на друг отворен склад, където бе повторена процедурата.

Източник: в. "Марица"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Имах познат вносител на домати,които като ми обясни какви сортове има днес в генно модифицираните храни от тогава не съм вкусил домат :))). Ставаше въпрос за някакъв холандски сорт,които служил да извлича отровите от киселинните дъждове.Тои масово се внасял в България,а вече и голяма част от нашите земеделци го отглеждат.Самият домат бил толкова бъкан с химикалите,които извлича от почвата че дори и муха не го каца :).
+2
 
 
Петров Георги, правилно си поставил в кавички Испания като зеленчуковата градина на Европа. България беше истинската зеленчукова (и плодова) градина на Европа още отпреди 200, а може би и повече години. Но от 20 години насам тя внася съмнителни плодове и зеленчуци откъде ли не - от комшиите Македония, Гърция и Турция, от Западна Европа, от Източна Азия, от Южна Африка, а в скоро време се очаква да внася (в рамките на шегата) и от Арктика и Антарктика. А дедите ни са учили на градинарско изкуство цяла Европа и Южна Америка! Кой ли съсипа земеделието и традициите ни?
+1
 
 
Защо ходят да правят проверки на търговците? Да изпратят официално писмо до Монсанто. Те ще им обяснят с какви химикали се третират плодовете и зеленчуците.Бях в Испания и минах през "зеленчуковата градина на Европа".Не можете да си представите какво се случва с храната, която ядем. И тази храна се разпространява в цяла Европа, включително и в България.
+2
 
 
Такива проверки трябва да се правят внезапно, а не предварително да се оповестяват в медиите. Сега какво се получи - хванаха на босия цървулите...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: