Минка Сърнешка, БСП: Голяма част от основните проблеми на "Централен" могат да се решат със завишен контрол

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:04 / 25.10.2023
2344
Минка Сърнешка е кандидат кмет за район "Централен“ от коалиция "БСП за България“ с №1 в интегралната на Местни избори 2023 година в Пловдив и кандидат за общински съветник с преференция 103. Има завършени четири магистратури по Международни икономически отношения, Мениджмънт в туризма, Здравен мениджмънт и треньор, в две висши учебни заведения – НСА и МУ-Пловдив.

Има над 30-годишен управленски опит в частния сектор. Била е управител на Новотела и директор на обувния завод. От 2005 г., с малко прекъсване, е председател на Обединението на жените социалистки гр. Пловдив. Била е член на Изпълнителното бюро на градската партийна организация на БСП в Пловдив и член на Националния съвет на Обединението на жените социалистки на БСП. Минка сърнешка е била общински съветник, член в комисиите по здравеопазване и социални дейности, туризъм, спорт и младежки дейности. Семейна е.


- Какво ви мотивира да се включите в предизборната надпревара за кмет на район "Централен“?

- Решението да се включа в надпреварата като кандидат за кмет на района не е дошло изведнъж. Работила съм с много хора, включително и на общинско ниво.

Освен, че съм била общински съветник, съм била и главен секретар в Областна управа. Знам, как работи системата, как общинска и областна управа си взаимодействат, видяла съм проблемите отвътре и знам решенията им. За да ги превърна в реалност обаче, трябва да имам право да ги решавам. Единственият начин, това да се случи е чрез участие в местните избори, за да имам шанс да вляза в управлението на града и да помогна на пловдивчани. Доказала съм, че безкористно помагам на хората и ме е грижа за техните проблеми.

Не на последно място, доверието което ми гласуваха членовете на БСП-Пловдив, като ме номинираха за кандидат за кмет на района и за общински съветник, е знак, че са видели в мен своя представител в местната власт, който да защитава техните интереси и решава казуси в тяхна полза.

Имам и друга много сериозна причина - изпитвам непримиримост, когато някой не се грижи за хора, които отдават целия си живот да работят за развитието на този град, а някой използва труда им. Работещите хора плащат данъци, а нивото на предлаганите услуги е меко казано занижено.

В чисто човешки план не ми е чуждо лошото здравеопазване и имам идеи как да се подобри на местно ниво. Пакетът на социални дейности е работещ, но има още много какво да се подобри и в тази насока.

Не на последно място, съм пристрастена за младежките политики и спорт. В Пловдив имаме невероятни таланти и спортни надежди. Те заслужават да имат своята база, своите треньори, както и финансова подкрепа. Също така не ми е чужд и масовия спорт. Младите хора обичат да спортуват, има такива, които не могат да си позволят да плащат тренировки в частни клубове, по-скоро родителите не могат да си позволят. Трябва да има спортни центрове, където децата и юношите да тренират безплатно.

Всеки ден се срещам с десетки хора от нашия град и от нашия район. Всички те се вълнуват и интересуват от различни въпроси - лични, обществени, политически. Но общото в тези срещи е желанието на хората техният глас да бъде чут, да се реагира на техния проблем, който те смятат за важен. Гражданската активност, която виждам всеки ден от предизборната кампания, ме мотивира в още по-висока степен да спечеля тяхното доверие.

Един кмет или общински съветник трябва да бъде близо до хората. Следващите 4 години, даденото ми доверие от хората, смятам до подчиня управлението на думата "повече“ - повече инвестиции, повече бизнес, повече проекти и възможности за активните и млади хора, повече за лицата в неравностойно положение и повече за децата, образованието, здравеопазването и културата.

- Вие в район "Централен“ ли живеете?

- Да, живея в супер центъра на центъра и познавам всеки негов проблем.

- Да проверим, може ли да опишете границите на района?

- На север се простира до северния бряг на река Марица, включително остров Адата, на запад до жп линията, която води от гара Филипово до Централна гара. Булевардът пред гара е южната граница, а на изток такава се явява бул. "Източен“ и Асеновградско шосе.

- Смятате ли, че районните кметства трябва да разполагат със самостоятелни бюджети?

- Да, считам, че за да направи нещо полезно за района си, един кмет трябва да разполага с бюджет. Ние от "БСП за България“ твърдо искаме децентрализация на управлението, включително и управлението на бюджетните средства. Един районен кмет би могъл да изпълни поетите ангажименти към гражданите, ако може да решава къде да насочи средствата и не само. В планирането на дейностите в полза на гражданите от района той може да вземе по-правилно решение от кмета на Голяма община, защото ги познава по- отблизо и защото би взел под внимание препоръките на съгражданите си. Ако е добър кмет ще го прави.

- Кой според вас е най-наболелият проблем в района и как ще се справите с него?

- Вътрешнокварталните улици са в много лошо състояние, проблеми с паркирането, занемарени около блокови пространства.

Откроява се проблемът с огромния трафик, задръстването и придвижването.

Неравните тротоари, с повдигнати коренища на дърветата, които затрудняват не само инвалиди и майки с детски колички.

Мръсният въздух.

Сметосъбирането и сметопочистването се извършват със средства от миналия век.

Общинската администрация е тромава и не е ефективна в обслужването на гражданите. Къде е облекчението от електронното обслужване в Община Пловдив? Не виждам такова.

От първия ден на мандата, веднага трябва да се започне с поставяне на задачи, организиране и контролиране на всички наболели проблеми от години в района. Пренареждане на тротоарите. Измиване на улиците. Измиване на кофите за смет. Изчистване на около блоковите пространства.

Започва се от проблемите, които не изискват бюджет, а просто контрол за извършената дейност.

- Може ли да изброите три неща, които харесвате в района си и три, с които ви е трудно да се примирите?

- Тъй като всичко харесвам в Пловдив, много ми е трудно само три неща да опиша в моят район.

Харесвам Стария град, Капана и Цар-Симеоновата градина, Античния театър.

Не мога да се примиря с мръсния въздух, разбитите тротоари и автомобилния трафик, строителните дейности в района гарата, по които почти не се работи.

- Защо хората да гласуват за вас?

- Хората могат да гласуват за когото желаят, но аз бих била благодарна да подкрепят мен, защото не само имам желание да променя начина на управление на района, но знам и как да го направя. Няма да ви подведа, скъпи пловдивчани, ще работим заедно за един по- уреден и по-зелен град.

Подкрепете ме с бюлетина №1, за да има #ПовечезаПловдив!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Виж коментарите (0)

Още по темата (937):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
01.03.2024 Нов общински съветник в Пловдив
21.02.2024 ВАС реши: В Панагюрище ще има нови кметски избори
16.01.2024 Момчето, което показа мускули, докато се брояха бюлетини, остана без
заплащане
05.01.2024 Иван Петков напуска ръководството на ГС на БСП – Пловдив, избраха нов председател
23.12.2023 Глобяват самозабравили се партии в Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Наплив от желаещи да учат в Пловдивския университет
Скоба и фиш за два мерцедеса в Пловдив
КТ "Подкрепа": Скандална директорка на училище в Пловдив отдавна ...
Нов епизод на "Бързи и яростни" в Пловдив, този път в 5.30 ч. сут...
Д-р Бацелова от Пловдив: Не забравяйте репелент, когато стягате б...
Премиера на "Кармен" на Античния театър днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).