Митрополит Николай отслужва литургия в Медицинския университет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:57 / 28.05.2009
1000
Тържествена литургия ще отслужи утре от 8 часа в параклиса на Медицинския университет митрополит Николай. Денят, в който според православния календар се почитат двама светии - св. прпмчца Теодосия, живяла през първата половина на VІІІ в. във Византия, която като наследница на голямо богатство влагала всичките си средства и усилия в украсяването на храмове, и св. Лука изповедник - известен приживе като "хирург в расо", е избран неслучайно. Техните символни образи лично дядо Николай оприличава на ролята и мястото на Пловдивския Медицински Университет в живота на град Пловдив.

Ректорът на МУ доцент Георги Паскалев, по чиято инициатива бе построен параклисът (изцяло с дарения) е поканил всеки един дарител. Според него, това е символичната благодарност към дарителите, независимо от размера на дарението. Дори и пет лева да са дадени, всеки заслужава да бъде уважен за благородния жест, и то направен във време, когато всеки калкулира своя бюджет. Имената на дарителите са изписани и в т. нар. "Кондика" (книга-хроника) на храма.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Томи Бозвелиев е загиналият шофьор от жестоката катастрофа в Плов...
Мъж събори с ритник камера на КАТ в Пловдив
Три великолепни същества се родиха в Природонаучния музей
Производител от Пловдивско: Толкова лоша година като тази не е им...
В Пловдив избират новия шеф на БЛС
Районните кметства в Пловдив търсят служители, обявили са и какви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).