Млад учен от МУ-Пловдив сред най-добрите в света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:50 / 13.10.2023
1453
Доц. д-р Ангел Джамбов, дм, дмн от катедра Хигиена при ФОЗ на МУ-Пловдив, ръководител и водещ изследовател на научна група "Здраве и качество на живот в зелена и устойчива околна среда“ по Програмата за стратегически научни изследвания и иновации за развитие (ПСНИИР) и ръководител направление "Околна среда и здраве“ към НИМУ, е сред първите два процента най-добри учени в света за 2023 г. съгласно Станфордската класация на учените.

Станфордската класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти и масивите от данни на Elsevier основно чрез добре познатия инструментариум на Scopus, и не само, за проследяване на импакта в науката по научни метрики и показатели. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ и е публично достъпна база данни с най-цитирани учени, която предоставя стандартизирана информация за брой цитирания, h-индекс, коригиран hm-индекс за съавторство, цитати на статии в различни авторски позиции и съставен индикатор (c-резултат).

Българските учени намират място в две категории: първата, за цялостен принос през цялата кариера и втората, за влияние върху световната наука през миналата 2022 г.

34-годишният доц. Джамбов е сред водещите учени в света, въз основа на оценка на цялата му научна дейност и в двете категории.

В класацията от 2023 г. за влияние върху световната наука през миналата 2022 г. попадат 58 имена на български учени. Сред тях най-високо класирани са чл.-кор. Вася Банкова от Института по органична химия с център по фитохимия – БАН (31-во място в медицинска и биомолекулярна химия), чл.-кор. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия – БАН (46-о място във физикохимия), доц. Ангел Джамбов от МУ – Пловдив (68-о място в токсикология), акад. Красимир Атанасов от Института по биофизика и биомедицинско инженерство (73-о място в изкуствен интелект) и Ирена Костова от МУ – София (76-о място в медицинска и биомолекулярна химия).

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наплив от желаещи да учат в Пловдивския университет
Скоба и фиш за два мерцедеса в Пловдив
КТ "Подкрепа": Скандална директорка на училище в Пловдив отдавна ...
Нов епизод на "Бързи и яростни" в Пловдив, този път в 5.30 ч. сут...
Д-р Бацелова от Пловдив: Не забравяйте репелент, когато стягате б...
Премиера на "Кармен" на Античния театър днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).