Млади пловдивчани правят революция на пазара с продукт без аналог

Автор: Васил Динев
Коментари (9)
07:00 / 14.11.2016
99849
Млади пловдивчани са на път да сътворят истинска революция на пазара с продукт без аналог - ядливата чаша за кафе Cupffee.

Мирослав Запрянов и Младен Джалъзов се познават от деца - учат заедно още от първи клас в "Цар Симеон Велики", следват заедно, макар и в различни класове, в Строителния техникум. 

Идеята за биоразградимата чаша е още отпреди да завършат през 2003 година. След това обаче всеки поема по собствения си път, реализират се в различни области, нямащи нищо общо с хранителните технологии. Преди около три години биоразградимата чаша отново идва на дневен ред. 

Plovdiv24.bg среща читателите си с двамата иноватори, готови да променят света. 

"Последните години работим усилено, за постигнем успех. Направихме три прототипа на машини, сега готвим и четвърти, с който да може да произвеждаме повече бройки за масовото разпространение на чашата на пазара. Очакваме до края на следващия месец машината да е факт и да пуснем продукта", разказват Мирослав и Младен. 

"Конструирали сме машините сами, макар че сме използвали консултанти, както и хора, които чисто технически да осъществят идеите ни, защото за нас това е като хоби. Мнозина ни помогнаха, за което сме им благодарни. Като цяло обаче се борим със собствени сили и средства. Трудно е, но успяваме. Факт е, че след три години много проби постигнахме резултата."

А какво представлява чашата? 

"Чашата, която вече е патентована, е и за топли, и за студени напитки. Студените не са проблем, но топлите размекват материала по-бързо. Въпреки това издържа 40 минути, което смятаме напълно задоволително като време, нужно на човек да изпие кафето си. Сегашният вариант е проектиран за късо и дълго кафе, но планираме да направим и по-големи размери за мляко с нес или какао, капучино...

"Направена е от природни зърнени култури. Точната й съставка обаче е тайна", категорични са двамата.
По думите им тестове на продукта се извършват и в момента заедно с експерти от ВХВП. Какво се проверява? 

"В момента уточняваме срока на годност. По предварителни данни той ще е около 6 месеца. Това е така, защото изследванията на влажността на чашата са отчели показатели от около 4%, което е много ниско. За сравнение тази на макароните е 8%, а те са с 1 година срок на годност. 

Макар че сне се спрели на 6 месеца, от практическия ни опит може да кажем, че и при повече от половин година чашата не дава изменения. 

За съхранението й не са нужни специфични методи. Трябва само стандартна опаковка, предпазваща от влагата, защото точно влагата е факторът, който може да повлияе и да се развият микроорганизми. Етикетът пък е направен така, че да лишава продукта от допир с повърхността. 

Планираме да разработим и бъркалки от същия материал, но това е въпрос на време."
Къде се предлага Cupffee и какво мислят пловдивчани за чашата?

"Пуснахме я пробно в две пловдивски заведение, за да видим има ли интерес. Да, има! Първо всеки, видял е за първи път, иска да си я купи, само за да я опита. След това хората започват да ни засипват с препоръки, макар че не може да угодим на всички. Предобладават обаче положителните мнения", споделят Мирослав и Младен. 

Като крайна цена за потребителите в заведенията те са определили 30 стотинки. 

"Това е нормална цена. Ние се борим продуктът да стане масов, да се наложи. И не толкова гоним печалбата, а искаме да променим навиците на хората, а така и света."

Как ще стане това?

Еко ползите от чашата са много, категорични са двамата. 

"Първо - за производството на пластмасовите чаши се използва петрол и петролни продукти, които са вредни. Разграждат се бавно и дори при разделното събиране пак не могат да бъдат чак толкова добре рециклирани. Хартиените чашки пък се произвеждат от дървесина, но и те имат полиетиленов слой, който да предпазва от протичане - съответно пак се използват петролни продукти.

Второ - колкото и банално да звучи, тази чаша не е за многократна употреба и съответно собствениците на заведения няма да хабят много вода за миене, няма да използват и толкова много миещи препарати. Защото чашата е биоразградима."

Т.е. - човек си сипва кафето, изпива го, после изяжда чашката. Но дори и да я хвърли, няма да замърси природата. Това е и същността на революционния продукт. 

"Борили сме се чашата да е иновативна, но и еко. Смятаме, че ще обърне коренно представите на хората за чашите за еднократна употреба. Идеята за чашата обаче има и втори прочит, искахме тя да бъде бисквитката с кафето в едно", разказват Мирослав и Младен. 

А конкуренцията? 

"Конкуренция нямаме", категорични са младите мъже.

Повече информация за продукта, можете да намерите тук!


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Пловдив:
Неприятна изненада в петък сутрин за хиляди пловдивчани
Камера е заснела инфарктната ситуация, при която едва не загинаха...
Пловдив се размина с голяма трагедия, само господ спаси тези учен...
Пускат влаковете под новия Бетонен мост тази вечер
Криминално изкопаната глава от Епископската базилика е уникат, не...
Предложиха един от най-големите заводи край Пловдив да стане държ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).