ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Много пациенти с психични заболявания избягват да търсят помощ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:24 / 13.10.2024Коментари (0)2241
©
Доц. д-р Златослав Арабаджиев
Психичните разстройства засягат милиони хора по света, като всяка година все повече и повече от тях търсят професионална помощ. Въпреки нарастващата информираност, съществуват множество социални пречки, които възпрепятстват тези пациенти и затрудняват тяхната социална интеграция. 

В Клиниката по психиатрия към УМБАЛ "Свети Георги“ в Пловдив се лекуват приблизително 750 пациенти годишно. Екипът от специалисти е квалифициран да работи с всички разновидности на психологията и психиатрията и да предоставя качествен диагностичен и терапевтичен процес. В Клиниката се лекуват пациенти с алкохолна болест, биполярно афективно разстройство, шизофрения и други психични заболявания.

"Все повече хора с хранителни разстройства и зависимости се обръщат за съдействие и помощ към нашите специалисти. Психолозите ни се занимават с началните етапи на психологично консултиране, провеждане на кризисни интервенции, трудотерапия и психодиагностика. Благодарение на екипната работа се поставят основите за преработка на стигмата от психичното разстройство.“, коментира доц. д-р Златослав Арабаджиев, началник на Клиника по психиатрия. 

Пациентите, които се лекуват в клиниката, обикновено се насочват от общопрактикуващи лекари, амбулаторни специалисти, центрове за спешна медицинска помощ, след консултация със специалист от клиниката, както и по собствена или на своите близки преценка.

Работещите специалисти предлагат висок професионализъм, етичност и морал при съхраняване на личната информация на пациентите. "Един от основните социални проблеми, с които се сблъскваме в съвременното общество, все още се основава на принципите на стигмата.“, добавя доц. Арабаджиев. 

Векове наред образът на психиатрията остава обграден с недоразумения и предразсъдъци. В много култури и общества психичните проблеми са стигнали до равнището на табу, а хората, страдащи от тях, са били стигматизирани, изолирани или дори демонизирани.

"Страхът е друг проблем, с който се сблъскваме. Поради липсата на разбиране и недостатъчна информация, много хора се страхуват от неизвестното, несъзнаваното, психичното и води до предразсъдъци като вярата, че всеки с психично заболяване е потенциално опасен. От своя страна, страхът и демонизацията се превръщат в стигма - мощен социален белег, който изолира, дискриминира и дискредитира пациентите.“, допълва доц. Арабаджиев. 

Много пациенти с психични заболявания избягват да търсят помощ или да говорят за своя проблем поради страх от осъждане, промяна в отношението или загуба на социални роли. Това пречи на хората да търсят навременна медицинска помощ и увеличава риска от допълнителни усложнения. На първо място, психичните разстройства не са резултат от личен избор или слабост на характера, а са реални, медицински състояния, които могат да засегнат всеки.

Хората не трябва да се страхуват да потърсят помощ. Разговорите с тях и техните семейства могат да дадат ценен поглед в тяхната реалност. Личните истории могат да разрушат многобройните митове около психичното здраве и да помогнат на хората да разберат истинската същност на тези състояния.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Катастрофи в България
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: