Мобилна изложба на РИМ - Русе се открива днес в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:44 / 05.09.2013
821
Мобилната изложба на Регионален исторически музей - Русе "Жените в обществото" се открива днес, 5 септември, в Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Изложбата представя промените в живота на българските жени в последното столетие. Проявите на Модерното време, проникнали у нас по течението на Дунав, се отразяват на всекидневието на градската жена. Промените в кухнята и храната, водят до промени в семейството, а от там и в обществото. Жената се изявява в нови роли, получава различно обществено положение.

Акцент в изложбата е темата "Шантеклер" - първото име на световна модна тенденция, станала известна и у нас. Изложбата се фокусира и върху медийните образи на жените, които отварят множество теми и правят изложбата съзвучна с времето. В изложбата са включени 11 рокли, които показват тенденции в градското облекло, според мода и роли. Рокля "Шантеклер", бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло от стила "Български модерн", абитуриентски рокли от социализма. Роклите са копия на оригинални експонати от Русенския музей, експонирани върху кукли.

Изложбата "Жените в обществото" се реализира по проект на Регионален исторически музей - Русе, с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата и в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).