Мор: Воден режим в няколко пловдивски села, черпят вода три пъти над нормата

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (3)
14:25 / 13.07.2024
19596
Имаме няколко населени места, които са на режим, предстои и в други да бъде обявен такъв. Това съобщи ексклузивно за Plovdiv24.bg директорът на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов. Той успя да назове някои от населените места, където има проблем с водоподаването - Кръстевич, Тополово, Куклен. Предстои такъв да бъде обявен за Марково.

Причините за режима са различни, но сушата е в основата на всичко. В село Марково и община Куклен черпят водни количества три пъти над нормата, например.

"Ние сме на прага на капацитета си и няма как да доставим други водни количества". Инж. Гълъбов даде за пример Куклен, където в момента подават 70 литра на секунда, при нормални обстоятелства е 20-25. 

"В тези екстремни ситуации водопотреблението достига своя пик и ние няма от къде да доставим нови количества. В Тополово подаваме колкото можем, но водата не достига, а не достига, защото се използва за други цели освен питейно - битови, например за поливане, охлаждане", обясни той.

"Разбираме хората в тази екстремална ситуация, но водата не достига. Това не е неограничен капацитет и няма да избягаме от това."

Пиковите часове, в които потреблението и консумацията е на максимума, е сутрин от 7 до 9 часа и вечер от 18 до 22 часа. В Браниполе и Белащица при нормален разход на вода, сега 10 пъти се увеличава потреблението, а в момента, в който завали дъжд, то потреблението намалява 9 пъти. 

"Няма откъде да доставим нови количества, а и няма логика да правим нови водоснабдителни системи за два месеца от годината, за да поливат хората и да се охлаждат с вода", уточни Гълъбов.

Управителят на водното дружество призова хората да намерят алтернативни начини за напояване - капково например, или системи, които харчат между 25-30 пъти по-малко вода. 

"Предстоят ни екстремални условия, следващите години ще бъде същото. Нека хората заменят поливането с конвенционалния метод, който изчерпва нашите водоеми и хората нямат вода дори за питейни цели, няма как да доставим още вода", заключи Антон Гълъбов.

Виж коментарите (3)

Още по темата (1062):
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
15.09.2024 Интензивен трафик по границите ни
15.09.2024 Следобед ни очаква много дъжд
13.09.2024 Проф. Георги Рачев: Неделя и понеделник ще са най-студените дни през
септември
13.09.2024 Не забравяйте чадърите
12.09.2024 Лятото се завръща с пълна сила!
Още новини от Новини от Пловдив:
Полиция и линейка на пловдивски булевард заради инцидент
Пловдивчанин откри в телефона на жена си чат с техен семеен прият...
Пловдивчанката, която искаше да кара с 240 в лява лента, с безумн...
Санират полусаниран блок в Пловдив за 1 милион лева
Много грозни сцени на кръстовище в Пловдив, извикаха полиция
Ефективна присъда за шофьора, блъснал фатално заместник-директорк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).