Музеят на медицината на МУ Пловдив получи ценно дарение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:27 / 19.06.2024
1937
Специализирана медицинска литература на български, френски, немски и руски език получи Музеят на медицината към МУ-Пловдив. Дарението бе направено от Сдружение "Генерал Стоян Тонев и полковник Митър Тонев“, създадено от наследниците на двамата  именити лекари и общественици. Ген. Стоян Тонев е дългогодишен началник на Военномедицинската академия в София, а полк. Митър Тонев - на Военномедицинската академия в Пловдив.

Сред ценните заглавия са учебници по анатомия, физиология, детски болести, сърдечни болести и др., като най-старите издания са от XIX в.

Целият екип на Музея на медицината изразява своята признателност и благодарност към Сдружение "Генерал Стоян Тонев и полковник Митър Тонев“.  Дарението обогатява сбирката от редки и ценни специализирани издания и медицинска периодика. 

Музеят на медицината е създаден през 2018 г. Към сбирката с уникален облик, разпределена в 4 времеви периода, има и библиотека, която разполага с богата колекция от специализирана стара медицинска и историческа книжнина на различни езици. В библиотеката се съхраняват учебници, книги, списания, вестници, които вече са библиографска рядкост и могат да бъдат от полза на всички, занимаващи се с проблемите на историята на медицината. 

Сред ценните експонати в музея са копия на антични бронзови и железни хирургични инструменти, реплики на монети с изображения на здравеносни божества, копия на икони на светци лечители, реплика на амулетен свитък – лекарственик от XVII век, предмети за баене и врачуване, занаятчийски клещи за вадене на зъби, документи и лични предмети на първите пловдивски лекари преди Освобождението, инструментариум, апаратура и документи на пловдивски лекарски фамилии.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Бизнесмен от Пловдив се спъна в тротоар и сега ще получи солидно ...
Кметицата на район "Западен" ще отговаря на въпроси на гражданите...
Пловдив бе домакин на церемонията по връчването на Европейските н...
Верижна катастрофа затапи Околовръстното
Собственик на магазин в Пловдив: Кога хората станаха такива?
Още два месеца неизвестност за електрическите автобуси в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).