ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мюсюлманските забрадки - вече проблем и на вузовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:46 / 29.08.2006Коментари (23)2468
Желанието на кандидат-студентки от Турция да носят мюсюлмански религиозни символи по време на следването си изправи университетите пред казуса, дали да допуснат това.

"Две частни фирми - посреднички при набирането на чуждестранни студенти, които ни пращат 110 девойки, поставиха като устно условие те да могат да носят забрадки", обясни пред вестник "Сега" ректорът на Медицинския университет (МУ) в Пловдив доц. Георги Паскалев.

Отделно от това вече имало доста частни запитвания до ръководството на вуза за носене на забрадки, фереджета и религиозни символи. Чуждестранните студенти плащат годишно за обучението си по медицина по 4000 евро.

Доц. Георги Паскалев нито е приел, нито е отхвърлил документите на турските гражданки. „През уикенда ще се съветвам с министъра на образованието Даниел Вълчев", обясни той. Вчера колегите му - ректори на други медицински университети, са го посъветвали да не допуска носенето на забрадки.

"Трябва внимателно да обсъдим този въпрос, защото при висшите училища той стои по различен начин от средните. В университетите няма регламент за облеклото, а студентите са пълнолетни граждани", коментира пред "Сега" просветният министър Даниел Вълчев.
По закон висшето образование у нас е светско и независимо от политически доктрини и религии. В него се забраняват както привилегии, така и ограничения, свързани с раса, пол, вероизповедание и т. н. В същото време обаче се допускат изключения, когато подобни ограничения се правят заради особеностите на обучението и бъдещата професия. Тези изключения изрично трябва да са посочени в правилника на вуза.

"Въпросът е деликатен, тъй като, от една страна, правото на религиозно самоопределение, което е защитено както в българската конституция, така и в Европейската конвенция за защита правата на човека, включва и право на носене на облекло и съответни религиозни символи", коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, юрист по правата на човека.

"От друга страна, когато става дума за обучение в държавните университети в Европа, включително и в Турция, има ограничения за носене на видими религиозни символи", допълни той. Според него у нас е необходим ясен законов регламент по тези въпроси, защото за разлика от средните училища, в някои от които има униформи и религиозните символи са забранени, в университетите всеки е свободен сам да избира облеклото си.

Наскоро по подобен случай, но в средното образование, се произнесе Комисията за защита от дискриминация. Тя прецени, че забраната за носене на забрадки в училища, в които има въведени униформи, не е дискриминация. Комисията препоръча на просветното министерство да приеме промени в правилника за прилагане на просветния закон и да уточни изрично въпроса с религиозните символи и ученическите униформи. До момента няма готови предложения за промени в нормативния акт.

АНАЛОГ
Сходен казус със студентки в медицинска специалност - "Акушерство", възниква през 1994 г. в Турция. Медицинският факултет на университета в Истанбул налага ограничение за носене на цивилно облекло и забрадка с мотива, че е недопустимо акушерка да работи в такъв вид. И в българските медицински университети обучението изисква студентите да са облечени в бели престилки. Студентката Лейла Сахин оспорва решението на университета в Истанбул в Страсбург, но губи делото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Градски
на 03.09.2006 г.
0
 
 
Аз също съм против забрадките в Университетите. Дори си мисля, че носенето на религиозни дрехи в учебни заведения да се забрани независимо какви са те(с някои изклучения примерно ако има вероизповедание, но такава "масова практика няма). Знам как е в Западна Европа и моето мнение, че картинката е ужасна. Човек понякога там се пита къде е в Европа ли е или в някоя арабска страна?!? От друга страна при нас нещата са малко по-различни, защото все пак България е била под робство от Османската империя. Трудно ми е да го кажа, но това е скрит ход който имам чувството ни води пак към там и след време може да се казваме Булгаристан(в допълнение с други работи). Темата според мен е много труно да я опиша в 2 изречения. Не е ли изнудване от страна на тези фирми спрямо университетите(от друга страна и спрямо нашата страна)? Щом в Турция са забранени забрадките защо при нас да са разрешени? Намирам за нормално носенето на каквито е да забрадки, чаршафи или там каквоти и да е в Арабия(или пустинни райони в Сахара примерно) най-вече, защото климатът предразполага за това(дори не толкова за религията).
Иван
на 31.08.2006 г.
0
 
 
Не могат да се носят забрадки в учебни заведения в България. Противозаконно е. Какво толкова има да се спори и да се обсъжда..?
Лилу
на 31.08.2006 г.
0
 
 
Към Анонимен 16:39 - ами точно защото от 15 години живея в чужбина, затова не искам и в България да стане така... А това, че си свикнал да гледаш такива работи не значи че е правилно. Примирението не е решение на проблема. Но това си е моето мнение
за 4 000 евро???
на 30.08.2006 г.
0
 
 
И какво като плащат чуждите студенти по 4 000 евро? Ако решат, да сложим и ние шалвари ли? Поне в образованието може да има по-висок морал и да не влизаме в ролята на проститутки!
PIPI
на 30.08.2006 г.
0
 
 
В България трябва да важат български закони,защитаващи нашите български интереси.Както ние се съобразяваме със законите в съответните страни,където пребиваваме и постоянно живеем,така и всеки чужд гражданин трябва да уважава страната ни.Той е гост в тази страна ! Ние подценяваме много тенденции и след това ще плащаме.Разреши ли им се това, значи проявяваме слабост.
Aнонимен
на 30.08.2006 г.
0
 
 
Из Родопите плащат около 100 Евро за да носят забрадки. Предполагам че и на някои студентки може да им плащат стипендия с това условие. Това си чиста експанзия на исляма - завладяване на територия. Както кучето минава и припикава територия така и те се пробват със забради, строене на джамии и т.н. Един ден на никой няма да му прави впечатление че по улиците почти всички са със забрадки. ПОсле идва шериат и т.н.
Aнонимен
на 30.08.2006 г.
0
 
 
иСЛЯМЪТ ОТНОВО СЕ ЗАВРЪЩА С ПЪЛНА СИЛА ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ! НЯМА СПАСЕНИЕ! ЧЕРНО НИ БИЛО ПИСАНО!
Aнонимен
на 29.08.2006 г.
0
 
 
Из Родопите плащат около 100 Евро за да носят забрадки. Предполагам че и на някои студентки може да им плащат стипендия с това условие. Това си чиста експанзия на исляма - завладяване на територия. Както кучето минава и припикава територия така и те се пробват със забради, строене на джамии и т.н. Един ден на никой няма да му прави впечатление че по улиците почти всички са със забрадки. ПОсле идва шериат и т.н.
В МЕНЗИС
на 29.08.2006 г.
0
 
 
АЙДЕ СТИГА БЕ ТА ТУК Е БАЛГАРИЯ
manzzeti
на 29.08.2006 г.
0
 
 
az sum tvurdo protiv zabradkite!!!!! ne6ta da gi vidq v daskalo puk i da mi nosqt zabradki MEKIQ za turcite
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: