ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
НДСВ се зае с ревизията на поправката "Ванко 1"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:26 / 01.11.2006Коментари (2)885
Седмица след като избухна скандалът с поправката "Ванко 1", която намали драстично наказанията за сводниците, ПГ на НДСВ най-после обсъди вариантите за излизане от ситуацията. Снощи депутати-юристи предложиха два варианта за промяна на Наказателния кодекс (НК). Единият от тях предвижда да се възстанови старото положение - най-тежките наказания да се налагат не само когато престъплението е извършено след употребата на наркотици, а при всички случаи на сводничество. "Новият текст ще даде възможност тежките наказания за сводничество да могат да се прилагат и за престъпленията, по които е обвинен Ванко 1," увери жълтият депутат Яни Янев, който е автор на корекцията.

НДСВ обаче обмисля и друг, компромисен вариант за промяна на скандалния член. Той предвижда двете последни алинеи на чл. 155 да се отделят в чл. 155а. Така на практика обаче не се променя нищо, тъй като най-тежките наказания ще останат само за случаите на склоняване към проституция с употреба на наркотици.

Пред "Сега" жълтият юрист Борислав Ралчев не отрече, че това би било поправка заради самата поправка, колкото да се отговори на обществения протест.

"Царската" поправка на чл. 155 от Наказателния кодекс ще бъде обсъдена до края на седмицата с коалиционните партньори от БСП и ДПС и тогава ще бъде публично оповестена", поясни Янев. Той беше категоричен, че промяната, довела до предсрочното освобождаване на рапъра Ванко 1, не е направена умишлено. Просто се оказало, че текстът има нужда от доразвитие, тъй като създава неясноти, а НК не допуска тълкуването му.

Жълтите юристи се захванали да ремонтират чл. 155 веднага след гафа с Иван Главчев и след като видели, че останалите парламентарни групи си правят оглушки. "Опитахме се да реагираме максимално бързо, за да не се създава впечатление, че законодателят поощрява престъпността", заяви Янев.

"ДПС няма да инициира свой вариант за поправка, но ще подкрепи такъв текст, ако той бъде внесен", обяви вчера Четин Казак.
Заради многото ангажименти покрай президентските избори в ПГ на БСП изобщо не са обсъждали този въпрос. Червените юристи дори не са умували за изход от положението. БСП няма и конкретни предложения за промени в НК. Надка Балева, съвносител на скандалната поправка, заяви пред "Сега", че избягва да коментира случая "Ванко 1", тъй като все още не знае по кой от текстовете на НК рапърът е бил подведен под отговорност. "Ако не е действал с користни подбуди, предвиденото наказание е по-меко", обясни тя. Телефонът на Татяна Дончева, която има главна заслуга за приемането на скандалната поправка, цял ден бе на гласова поща.

В ДСБ също обмислят свой вариант на поправка, но още не са готови с текста. Промяната вероятно ще предлага най-тежките наказания за сводничество от 10 до 20 години да се налагат не само в случай че за целта са употребени наркотици. Борислав Българинов от БНС пък не внесе вчера своя вариант за поправка на чл. 155, както обеща преди дни. Депутатът от БНС заминал за Япония и оставил законодателната работа за другата седмица.

Както и да бъде ревизиран НК обаче, той няма да важи за заварените случаи като този на рапъра, нито пък за тези, които евентуално ще извършат престъплението до влизането на новата поправка в сила.
Поправката, станала известна като "Ванко 1", е в сила от 13 октомври. С наглед незначителна корекция в текста на НК за сводничество бе направено така, че най-тежките наказания - от 10 до 20 г. затвор и глоба от 100 000 до 300 000 лв., да могат да се налагат единствено ако при склоняването към проституция са употребени наркотици. Така независимо дали жертвите са малолетни, или са повече от една, или пък зад сводничеството стои организирана престъпна група, наказанията са до 6 г. затвор.

Вносители на скандалната поправка са депутатите от управляващото мнозинство Яни Янев от НДСВ, Мая Манолова и Надка Балева от БСП и Христо Бисеров от ДПС. Преди това същият текст бе одобрен от правителството в друг проект, а президентът не наложи вето на променения чл.155.

Съдебната сага на Ванко 1 започна през май 2003 г. Тогава срещу него, баща му Петър Главчев и братовчед му Димитър Рачелов бяха повдигнати обвинения за сводничество и трафик на хора. На 5 ноември 2003 г. Пловдивският окръжен съд ги призна за виновни и постанови 12 години затвор за Ванко 1, 10 г. - за Рачелов, и 5 г. - за баща му. Апелативният съд обаче намали присъдите на тримата с по 2 години. Делото отиде във ВКС. На 19 април м.г. върховните съдии върнаха делото за разглеждане от друг състав и поискаха по-сурови наказания за Ванко 1 и за Димитър Рачелов. През април 2005 г. новите апелативни съдии прибавиха по 2 години към наказанията и през декември м.г. процесът за втори път се озова във ВКС. Заради адвоката на певеца - бившия вътрешен министър Виктор Михайлов, ВКС три пъти отлага делото и не можа да произнесе присъда, преди поправките в НК да влязат в сила. Ето защо Ванко 1 сега ще получи много по-ниска присъда. Заради принципа от наказателното право, че ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, се прилага най-благоприятният за дееца.

На 20 октомври магистратите пуснаха певеца срещу подписка, тъй като имаше опасност да надлежи евентуалната си присъда. До 20 дни ВКС трябва да обяви окончателното си решение. Информацията е на вестник "Сега".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.11.2006 г.
0
 
 
e ra4ela ti pak siga stiga de kak e vanko brad4eda hahahahahha
Рачела
на 01.11.2006 г.
0
 
 
"Аз съм путка майна, на кой му пука майна, представям пловдивските гъзари - густо майна"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: