ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На 1-ви септември стартира Есенният салон на изкуствата 2013
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 15.08.2013Коментари (1)2076
© Plovdiv24.bg
Пловдив ще бъде домакин на Есенния салон на изкуствата. Форумът ще е от 1 септември до 30 октомври, като част от него ще се проведе на територия на Старинен Пловдив - в Балабанова къща, къща Хиндлиян, къща на Мексиканското изкуство и в двора на управление "Старинен Пловдив". В програмата са включени традиционните есенни изложби.

Организатори на проявата са община Пловдив, Управление Старинен Пловдив и фондация "Култура и съвременност", основни участници ще бъдат младите творци Александър Петков, Дарина Пеева, Димитър Генчев, Елеонора Друмева, Зина Неделчева, Калия Калъчева, Лора Пармакова, Любомир Кръстев, Нина Русева, Стоян Дечев. 

В рамките на Есенния салон на изкуствата се провеждат и Националните есенни изложби възникват като алтернативно място за представяне на млади творци в изобразителното изкуство през края на 60-те години. През годините тази концепция постепенно губи позиция и те се превръщат в едно от най-представителните събития за съвременно изкуство в национален мащаб, представящо класически медии и известни имена, както и някои съвременни процеси във визуалните ни изкуства. Наред със специфичния декор на експозиционни къщи и дворове в Старинен Пловдив, уникална характеристика на този дългогодишен фестивал е неговия голям сбор от индивидуални изложби.

Проектът нови творческото име "Форсиране на избора", на на практика олицетворява Националните есенни изложби. Форумът представя единствено млади автори, за част от които това ще бъде първата самостоятелна изложба. Изборът на тези художници има за цел да се запази приоритетът на класическите форми на изобразителното изкуство, но да се търси израз на тяхното възможно обновление, да се набележат тенденциите на художествено развитие на едно ново поколение не само за себе си, а в един съвременен и актуален контекст, в който са възможни условия за пълноценна комуникация, обясниха организаторите.

Участниците във "Форсиране на избора" (Национални есенни изложби, Пловдив 2013) ще бъдат автори на възраст между 25 и 40 години, получили своето сериозно академично художествено образование в България и/или по света, имат своите специализиции, резиденции и участия в редица проекти, всеки от тях следва самостоятелно своя път на творческо развитие. 

Проектът цели чрез засилено презентиране на младите в съвременната българска художествена сцена тяхното осмисляне и осъзнаване като релефно творческо поколение, а комуникацията помежду им - да допринесе за формирането на необходимата активна среда за бъдещо развитие. 

"Форсирането на избора" ще поставя акцент върху предварително наличните основания, които участват при всеки един избор. 

Тази година Национални есенни изложби се организират на нов принцип: те са поверени на артистичен директор - доц. д-р Галина Лардева (изкуствовед, куратор), който решава концептуалните и техническите параметри на тяхното провеждане. За проекта е подготвен двуезичен луксозен каталог, в който освен репродукции на голяма част от произведенията, представени в изложбите, са публикувани статии за всеки един от авторите и въвеждаща изкуствоведска студия.



Още по темата: общо новини по темата: 14
19.10.2013 »
14.10.2013 »
09.10.2013 »
07.10.2013 »
25.09.2013 »
23.09.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Този прекрасен като идея културен форум е на път да бъде съсипан, както много други неща в Пловдив... Всяка година едни и същи отегчителни и еднообразни прояви, които не привличат масовия зрител. Понякога за откриването идва някой що годе известен изпълнител (като покойния Джон Лорд, Джетро Тул, ФСБ), известно раздвижване има около Нощта на галериите и музеите и - толкова. За град, който претендира да е културна столица, това е нищо. В същото време един Спирит ъф Бургас, колкото и да е грандомански, носи много повече дивиденти за града, отколкото Есенния салон за Пловдив.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: