Национални награди бяха връчени при откриването на Седмицата на гората

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:57 / 05.04.2005
625
Традиционните награди “Лесовъд на годината” и “Горски стражар на годината” бяха връчени на тържеството по повод откриванет на Седмицата на гората, която се отбелязва в България от 1925 г. и тази година е от 4 до 10 април. Церемонията се състоя вчера в Националния исторически музей с участието на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, председателят на парламентарната Комисия по земеделие и гори Пламен Моллов, депутати, ректорът на Лесотехническия университет проф. Нино Нинов, горски служители.
Първо място в категорията лесовъд получи началникът на Регионално управление на горите – Пловдив Тодор Недков. За най-добър горски стражар бе обявен Спас Балтаджиев от Държавно лесничейство – Гоце Делчев. В края на церемонията участници и гости засадиха дръвчета – американски дъб, ясен и явор в пространството около Националния исторически музей.
Над 300 000 дка са създадените нови гори за близо 4 години, драстично са намалени горските пожари, значително са увеличени приходите от горите. Това позволи да бъдат направени сериозни инвестиции за оборудване на горската стража и подобряване състоянието на горите и екологичната обстановка в страната, подчерта в словото си министър Кабил.
Почти 2 пъти е увеличена площта на отгледаните млади гори, която от 24 000 хектара през 2001 г. достига 46 000 хектара през 2004 г., подчерта в отчета си началникът на Националното управление по горите инж. Илия Симеонов. С близо 37 % спрямо 2001 г. са нараснали залесените площи в страната, като изразходваните средства от бюджета на НУГ за тази най-важна дейност възлизат на 86 млн. лева.
101 млн. лв. са приходите от стопанската дейност в горите през 2004 г., като преизпълнението на първоначалните разчети е 113 %. Основният приход е от ползването на дървесина чрез възлагане и продажбата на дървен материал от склад. Капиталовите разходи през миналата година, инвестирани в основен ремонт, строеж на горски пътища, закупуване на транспортни средства – 142 автомобила с висока проходимост и 200 мотоциклета за нуждите на горската стража, са в размер на 6,5 млн. лева, отчетоха от НУГ.
Незаконната сеч и бракониерството продължават да са един от основните все още неразрешени проблеми в отрасъла, каза още началникът на НУГ Илия Симеонов. Най-много актове през 2004 г. – със 157 % повече от предходната, са съставили горските служители за нарушения в дейността на обектите за преработка и търговия с дървесина, което е резултат от въведените допълнителни механизми за контрол, посочи той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).