ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Националните есенни изложби събраха многобройни почитатели в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 02.09.2024Коментари (0)1248
На 1 септември в препълненото дворно пространство на Балабановата къща бе дадено началото на Националните есенни изложби Пловдив 2024 – "Приземяване“. Това е 1-то голямо събитие в Есенния салон на изкуствата в Пловдив, което се открива традиционно всяка година на 1 септември, винаги на това място.

Националните есенни изложби са ключово събитие в Културния календар на града, организирано от Община Пловдив. Домакини са Общински институт "Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия, а куратор за 12-та поредна година е проф. д-р Галина Лардева.

Есенните изложби бяха открити от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, в присъствието на авторите – участници и многобройна публика от творци, граждани, медии и почитатели на съвременното изкуство.

"Щастлив съм, че за пети път имам възможността като заместник-кмет да открия и да бъда част от магията на Националните есенни изложби. Един уникален формат без аналог в България и смея да твърдя - културен феномен на национално ниво. Няма друга платформа, която по такъв уникален начин едновременно да представя най-добрите съвременни творци и същевременно да дава път на младите. Да е еднакво интересен и за специалистите, и за хората, които са по-далеч от изкуството или пък имат своя първи досег с него.

Вече 12 години проф. д-р Галина Лардева и екипът ѝ правят така, че Националните есенни изложби да се случват в пълния си блясък, за което ѝ благодаря – за усилията, труда и вдъхновението. Бих искал с огромно уважение и признателност да припомня и за хората, създали тази забележителна традиция. За началото през 1967 г, когато се е състояла първата изложба на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. От тогава и до днес, в сърцето на Стария град, "Есенните изложби“ се превърнаха в културен феномен, който гради история. Пожелавам на добър час! Да са ни честити Националните есенни изложби през 2024 година“, каза в приветствието си Пламен Панов.

Кураторската концепция и авторите бяха представени от проф. д-р Галина Лардева. За есенните изложби говори и изкуствоведът доц. Борис Данаилов.

"Тази година културната платформа, рамката на Националните есенни изложби е под мотото "Приземяване“. Приземяване, защото в днешния ден, в последните години, всички ние преживяваме толкова сериозни катаклизми – етични, морални, преминаваме през различни изпитания… И си мисля, че е време да погледнем надолу под краката си, да се върнем към нещата, които ни дават устойчивост, които ни радват и осмислят живота ни. Приземяването отправя "апел за завръщане, за припомняне на една изоставена в миналото нормалност“, каза проф. Галина Лардева.

Тя представи всеки един от деветте автори, които участват с девет самостоятелни изложби в експозиционните пространства на емблематичните Балабанова къща, къща "Хиндлиян“ към Общински институт "Старинен Пловдив“ и постоянната експозиция "Мексиканско изкуство“ към ГХГ – Пловдив. Изложбите включват произведения в различни области на изящното изкуство – живопис, графика, скулптура, рисунка, пластика, акварел, художествено стъкло, фотография.

"Благодаря на община Пловдив, че успява през този дълъг период да поддържа този форум толкова жив, истински и съвременен. Благодаря на нашите партньори от КЦМ 2000 АД, на домакините от "Старинен Пловдив“ и ГХГ, на всички хора от екипа, които помагат тези Есенни изложби да са факт“, каза още проф. Лардева, като не пропусна да благодари и на чудесните джаз музиканти, които създадоха музикалния фон на откриването - Мишел Нахабедян (саксофон), Мирослав Турийски (пиано), Николай Бобчев (контрабас). Изпълненията им включваха както класически джаз стандарти, така и авторски теми.

От 1 до 30 септември, в Балабановата къща са представени Петринел Гочев (рисунка и пластика, дълбока зала), Цочо Бояджиев (фотография, сводеста зала), Станимир Генов (живопис, първи етаж), Гергана Табакова (живопис, двор). Къща "Хиндлиян“ е пространство за творбите на Лилияна Александрова (акварел и рисунки, веранда), Камен Цветков (скулптура, двор) и Гита Маркова (художествено стъкло, мааза). В залите на Постоянната експозиция "Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив са експонирани графиките на Горан Тричковски, в двора могат да бъдат видени скулптурите на Снежана Симеонова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Детско-юношески футбол
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: