ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Националният театър на Будапеща с приз на фестивала "Сцена на кръстопът"
Между два сериозни национални театъра се оформя едно истинско приятелство, истинско сътрудничество, каза директорът на унгарската трупа Атила Виднянски.

"Внушителен спектакъл!", "каква актьорска игра", "впечатляваща сценография и музикална картина" – с такива отзиви реагираха публика и професионална гилдия на дългоочакваното гостуване на Националния театър на Будапеща със спектакъла "Вицекралят Банк" на фестивала "Сцена на кръстопът".

Атила Виднянски – един от най-авторитетните режисьори в Унгария и Европа, с изключителни представления както на театрална, така и на оперна сцена, и цяла плеяда талантливи артисти разказаха история за любов, отмъщение и смърт, идеали, дълг и кръв с впечатляващ размах и мащабни картини.

Пиесата разказва за Банк, назначен от крал Андрей II (1205-35) за вицекрал. Той се оказва в центъра на кървави събития. По тайна заповед на Гертруд – кралицата от немски произход – нейният брат изнасилва съпругата му. Накърнената му чест и човешка мъка влизат в болезнен разрив с възвишения идеал за дълг и преданост към короната. Във финалния драматичен акорд самият той ще се превърне в убиец на помазана глава.

Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от управляващите Хабсбурги, на 15 март 1848 г. Националният театър нарушава заповедта и изиграва спектакъла. Това поставя символичното начало на Унгарската революция.

Специален гост на първия гастрол на авторитетната трупа от Будапеща под тепетата бе Негово превъзходителство Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България.

Той стана свидетел и пряк участник в една незабравима вечер на среща между две култури, които имат дълги традиции в съвместното общуване.

След финалните аплодисменти в голямата зала се случи и друго важно събитие – Екипът на фестивала "Сцена на кръстопът" връчи специална награда на режисьора Атила Виднянски. Той получи приза от фестивалния директор Кръстю Кръстев.

"За мен е особена чест да връча нашия приз на тази прекрасна трупа на Националния театър на Унгария. Уважаеми Атила Виднянски, благодаря за удоволствието, което създадохте на великолепната пловдивска публика. За нас е чест и радост, че ви гледахме. Голям респект към вашата работа", каза Кръстев и връчи наградата на директора на трупата.

"Наистина е голяма чест за нас и много благодарим, че имаме възможността да сме тук. Между два сериозни национални театъра се оформя едно истинско приятелство, истинско сътрудничество. Това е една от нашите най-сериозни пиеси. Доста мислихме дали да не дойдем тук с нещо малко по-леко като жанр, но решихме, че тук – във вашата страна, вие ще разберете каква е нашата болка", каза Виднянски.

Големият унгарски творец, организатор на авторитетни форуми по света и мениджър, оставил дирята си в историята на най-големите трупи в родината си, отново благодари за признанието.

Празникът продължи в непринудена атмосфера, а домакините от Драматичен театър-Пловдив изненадаха гостите със специална фолклорна програма. Вечерта завърши с танци и обещание за нови срещи.

Фестивалът "Сцена на кръстопът" се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима, Ондулин и "КЦМ 2000 груп". Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 14
17.09.2024 »
11.09.2024 »
10.09.2024 »
10.09.2024 »
06.09.2024 »
02.09.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: