Над 30 камиона дърва са събрани благодарение на "Мисия Лаута 3"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:42 / 07.04.2023
1429
Над 30 камиона дърва са събрани благодарение на "Мисия Лаута 3“. Това бе поредната мащабна акция по съвместна инициатива на кметството в "Тракия“, "Градини и паркове“ и Община Пловдив за прочистването на лесопарка от опасна растителност, в която се включиха стотици пловдивчани.

Този път клоните бяха обработени с дробилки на място и полученият дървесен чипс – извозен с 10 камиона към компостиращата инсталация.

Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев припомни, че през целия януари екипи на "Градини и паркове“ спешно отстраняваха опасни дървета край алеите в "Лаута“, продължиха и в началото на март. Доброволците, които се включиха в "Мисия Лута – 3“, помогнаха за изнасянето на мъртвата растителност към алеите, откъдето да бъде по-лесно събрана и извозена.

"Беше толкова много, че цяла седмица след акцията продължихме обработването и извозването ѝ. После Пловдив бе сполетян от бурята и продължителния ураганен вятър. Наложи се да пренасочим всичките си сили за отстраняване на щетите. Тези дни отново сме в "Лаута“, за да завършим започнатото. Междувременно в лесопарка са паднали още дървета и клони, разчистваме и тях“, обясни Козарев.

Той напомни също, че според направеното миналата година фитосанитарно обследване на дърветата в "Лаута“, около 30 процента от тях са изсъхнали. Според представените от лесозащитната станция анализи причините са комплексни. Повечето видове, от които е създаден паркът, са над пределната възраст от 80 години. Освен това са установени заболявания, причинени от гъби и насекомни вредители. Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата също оказват негативно влияние. Предстои общината да предприеме устойчиви решения за спасяването на лесопарка.

Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
18.03.2023 Започна "Мисия Лаута 3"
18.03.2023 Днес стартира мащабно почистване на любим пловдивски парк
13.01.2023 Премахват сухи дървета и клони в "Лаута" 
22.12.2022 Тревожно предупреждение за състоянието на "Лаута"
13.07.2022 Обследват дърветата в парк "Лаута"
09.03.2022 Голяма опасност надвисна над парк "Лаута"
Още новини от Новини от Пловдив:
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).