Над 600 участници от 18 общини са посетили семинарите на ОИЦ Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:28 / 18.10.2012
807
Първият цикъл от серията информационни семинари, проведени от ОИЦ - Пловдив (Областен информационен център), приключи. Над 600 участници от 18-те общини в областта се включиха активно. В периода март-октомври 2012 година, експертите на Центъра се срещнаха по места с потенциални ползватели на финансиране от оперативните програми. Общинските администрации, бизнеса, местни инициативни групи, неправителствени организации, земеделски производители и стопани, детски заведения и училища, организации предоставящи социални услуги, лично се запознаха с екипа и дейността на Областен информационен център - Пловдив.

Мотото "Областен информационен център - Пловдив - в близост до хората" се изпълни със съдържание. Над 10% от ползвателите на услугите на ОИЦ са граждани от други страни на Европейския съюз. Темите от информационните събития, които предизвикаха определен интерес бяха:

- актуални отворени схеми за кандидатстване с проекти по оперативните програми, 
- актуални мерки по Програмата за развитие на селските райони,
- обща картина за прилагането на структурните и Кохезионния фондове в периода 2007 - 2013 година.

В повечето общини интерес се прояви и от широката общественост, местни и национални медии. Експертите от ОИЦ - Пловдив представяха успешно изпълнени проекти, финансирани от структурните и Кохезионния фондове на ЕС. Екипът събра и продължава да събира успешни проекти от област Пловдив. Те ще бъдат оформени в сборник на споделения опит от "научени уроци". На срещите бяха представени често срещани грешки при подготовката на проектните предложения, както и ключови моменти при самото кандидатстване. 

Непосредствените партньорски отношения с общинските и местни структури, с образователните институции, читалища и неправителствени организации, доведоха до разпознаваемост на ОИЦ - Пловдив като място, където всеки може да получи информация за структурните и Кохезионния фондове на ЕС, Националната стратегическа референтна рамка и оперативните програми в България.

Центърът участва в други над 50 съпътстващи събития и прояви. До края на 2012 г. предстои да бъдат организирани още 18 информационни събития във всички общини на Пловдивска област под мотото - "Да създаваме заедно". Областен информационен център - Пловдив вече е готов с организирането за провеждането на втория цикъл информационни събития в 18-те общини на областта. 

Теми на събитията ще бъдат: 

- популяризиране на предстоящи схеми за финансиране на проекти; 
- набиране и популяризиране на добри практики от реализирани проекти, финансирани по оперативните програми в област Пловдив;
- приоритети за бъдещата Кохезионна политика 2014-2020 година и оперативните програми през следващия програмен период 2014-2020 година,
- конкретни теми от интерес за съответната община.

Пред обществеността и медиите ще бъдат дадени подробни данни за напредъка по изпълнение на оперативните програми за област Пловдив. Детайли за проектния цикъл и политиката на сближаване на Европейския съюз през новия програмен период ще бъдат акцентите на предстоящите срещи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Жителка на Пловдив е изрекла пророчески думи дни преди трагедията...
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта посред бял ден...
Пожар гори край Пловдив, вижда се чак от Асеновград
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).